Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Υπουργός περιβάλλοντος η Μαρίνα Σίλβα, μια δυναμική ακτιβίστρια για την προστασία του Αμαζονίου

Βραζιλία: Υπουργός περιβάλλοντος η Μαρίνα Σίλβα, μια δυναμική ακτιβίστρια για την προστασία του Αμαζονίου

Η πολιτική σταδιοδρομία της νέας υπουργού Περιβάλλοντος της Βραζιλίας ξεκίνησε στο πλευρό του συνδικαλιστή Τσίκο Μέντες - ένθερμου ακτιβιστή για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου - ο οποίος δολοφονήθηκε το 1988.

Γεννημένη στο δάσος του Αμαζονίου, η νέα υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Μαρίνα Σίλβα, είναι ηγετική φυσιογνωμία στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ο διορισμός της υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση Λούλα σε αυτό το φλέγον ζήτημα.

Η Μαρίνα Σίλβα, 64 ετών σήμερα, είχε διατελέσει επίσης υπουργός Περιβάλλοντος στις δύο προηγούμενες θητείες του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010), προτού αποχωρήσει το 2008, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι δεν υποστήριξε επαρκώς τον αγώνα της για την προστασία της Αμαζονίας.

Ύστερα από τρεις υποψηφιότητες για την προεδρία της Βραζιλίας (2010, 2014, 2018), συμφιλιώθηκε με τον Λούλα, για να αποτρέψει την επανεκλογή του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της, η Μαρίνα Σίλβα έλαβε μια σειρά υποσχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας εθνικής αρχής για το κλίμα, που θα είναι επιφορτισμένη με την επαλήθευση των δράσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 60% επί της προεδρίας Μπολσονάρο, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δραστικών μέτρων για την προστασία τους.

Από τον αναλφαβητισμό, σε υπουργικό θώκο

Η Μαρία Οσμαρίνα Μαρίνα Σίλβα Βαζ ντε Λίμα γεννήθηκε το 1958 στην πολιτεία Άκρε, στο βραζιλιάνικο τμήμα της Αμαζονίας.

Τρία από τα 11 αδέρφια της πέθαναν σε βρεφική ηλικία και έχασε τη μητέρα της όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Από την ηλικία των 11 ετών, περπατούσε 14 χιλιόμετρα την ημέρα για να βοηθήσει τον πατέρα της που εργαζόταν σε φυτεία καουτσούκ.

«Σηκωνόμουν στις 4 τα ξημερώματα για να κόψω ξύλα και να ανάψω φωτιά. Ετοίμαζα καφέ και μια σαλάτα με μπανάνες και αυγό. Ήταν το πρωινό μας», είχε δηλώσει η ίδια.

Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας – ασθένησε τρεις φορές με ηπατίτιδα και πέντε με ελονοσία – αλλά βγήκε νικήτρια από κάθε μάχη.

Μέχρι τα 16 της χρόνια, ήταν αναλφάβητη. Καλόγριες στο Ρίο Μπράνκο της άνοιξαν όμως νέους ορίζοντες και δέκα χρόνια αργότερα θα αποφοιτούσε από το πανεπιστήμιο, αφού εργάστηκε ως καθαρίστρια για να πληρώσει τις σπουδές της.

Η πολιτική σταδιοδρομία της ξεκίνησε στο πλευρό του συνδικαλιστή Τσίκο Μέντες – ένθερμου ακτιβιστή για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου – ο οποίος δολοφονήθηκε το 1988.

Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος του Ρίο Μπράνκο, προτού γίνει η νεότερη γερουσιαστής στην ιστορία της Βραζιλίας, σε ηλικία 36 ετών.

Η Μαρίνα Σίλβα είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και, όπως πολλοί συμπατριώτες της, απαρνήθηκε τον καθολικισμό για να ενταχθεί στους κόλπους της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024