Τσίπρας: Στην τελετή ορκωμοσίας του Λούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Επίσημος προσκεκλημένος του προέδρου της Βραζιλίας ο Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα αναχωρήσει σήμερα για τη Βραζιλία, μετά από πρόσκληση του νέου προέδρου της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα, να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του.
Η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου στη Μπραζίλια.
ΣΥΡΙΖΑ με… την ομοψυχία και τις κομματικές ισορροπίες στο δρόμο προς τις κάλπες
Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει πρωτοχρονιά στη Βραζιλία ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Λούλα.
Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να παραβρεθεί στην ορκωμοσία του παλιού του γνώριμου και νέου προέδρου της Βραζιλίας αποτελεί κίνηση υψηλού συμβολισμού για την Κουμουνδούρου.
Η συνάντηση Τσίπρα – Λούλα το 2012
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσει τον Λουίς Ινάσιο Λούλα το 2012, εν μέσω μνημονίων και κρίσης στην Ελλάδα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τότε να διεκδικεί με αξιώσεις την κυβερνητική εξουσία.
Η επίσκεψή του στη Βραζιλία είχε τον συμβολισμό μίας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης στον νεοφιλελευθερισμό, που έβρισκε την εφαρμογή της στη Λατινική Αμερική και θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα που είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
«Στο πρόσωπο του Προέδρου Λούλα βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».
Στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν έχουν αλλάξει πολλά στη Βραζιλία και στην Ελλάδα. Ο Λούλα επανέρχεται δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή καθώς κατάφερε να νικήσει με μικρή διαφορά τον Μπολσονάρο, που με απειλές και τρομοκρατία προσπάθησε να ξεσηκώσει την ακροδεξιά.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται ξανά τον σύμμαχό του στη Βραζιλία έχοντας πίσω του μία κυβερνητική θητεία και διεκδικώντας ξανά την πρώτη θέση στις επερχόμενες εκλογές.
- Είναι το slow summer το μυστικό για καλύτερες διακοπές;
- Το Αιγαίο που πληγώναμε: Παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος»
- Ο Γολγοθάς των γυναικών από την Ουγκάντα προς τη Μέση Ανατολή
- «Η κατάσταση μόνο θα χειροτερεύει» – Οι πυρκαγιές αναγκάζουν τους πυροσβέστες να κάνουν αδύνατες επιλογές
- Πολλοί άνθρωποι εμπιστεύονται την επιστήμη αλλά ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας – Γιατί;
- Το 40% των Ελλήνων με μια χρόνια νόσο – Από τα μεγαλύτερα ποσοστά πολλαπλής νοσηρότητας κατέχει η Ελλάδα
- Το ντοκιμαντέρ για το reunion των Oasis «προσγειώνεται» στη Βενετία
- Συντάξεις: Νέο τοπίο το 2027 με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442