Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ασκήσεις ομοψυχίας και ισορροπιών στον δρόμο για τις κάλπες

Ασκήσεις ομοψυχίας και ισορροπιών στον δρόμο για τις κάλπες

Οπως λένε οι γνωρίζοντες του παρασκηνίου στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του έχουν καταφέρει έναν καλό βαθμό συμφωνίας στο οικοσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αυτόπτες και αυτήκοες της φετινής συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή είδαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντίθετων ρευμάτων και τάσεων εσωκομματικά να αλληλοχειροκροτούνται στις ομιλίες τους. Λίγες μέρες μετά, στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (και είναι ο συγγραφέας ενός εκ των άρθρων) με τίτλο «Με την πλάτη στον τοίχο» από τις εκδόσεις Θεμέλιο, παρέστη ο Αλέξης Τσίπρας, χαιρέτισε με ομιλία και έμεινε σε όλη την παρουσίαση σε ζεστό κλίμα με τον τέως υπουργό Οικονομικών – έχει σημασία το δεύτερο

Οι υπαναχωρήσεις επίσης της ηγεσίας για το επίδομα των ενστόλων, αλλά και για το food pass (και για τα δύο φώναξαν πολύ ορισμένα στελέχη και ακούστηκαν και για το δεύτερο είδαμε να καταλήγει το κόμμα στο «παρών» από το «ναι»), φέρνουν στο προσκήνιο μια άσκηση ισορροπιών από μεριάς του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και μια προσπάθεια να οδηγηθεί το κόμμα στον προεκλογικό δρόμο, με τους λιγότερους εσωτερικούς κραδασμούς, αλλά και σε μια νέα σύνθεση ή και εικόνα ομογενοποίησης.

Τα πρόσωπα – κλειδιά των ημερών για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οπως λένε οι γνωρίζοντες του παρασκηνίου στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του έχουν καταφέρει έναν καλό βαθμό συμφωνίας στο οικοσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση αφού και τα ρεύματα είναι διακριτά και ενίοτε δεν φοβούνται να καταγραφεί η διαφορετική οπτική τους ηχηρά. Μια ακόμη τέτοια άσκηση που βρήκε το όλον κόμμα σύμφωνο ήταν η καταψήφιση των αμυντικών δαπανών, αλλά και των εξοπλιστικών. Το επόμενο διάστημα το κλίμα ομοψυχίας θα επιχειρηθεί να διατηρηθεί στην Κουμουνδούρου πάση θυσία. Σήμερα, για παράδειγμα, θα γίνει η κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, που θα επισημοποιήσει το πρώτο πακέτο υποψηφίων για τις εθνικές εκλογές, αλλά και συνολικά το νέο πλαίσιο με ανοίγματα αμφίπλευρα και ονόματα-εκπλήξεις.

Το βασικό σενάριο

Εδώ επίσης το βασικό σενάριο θέλει να ικανοποιούνται οι βαρόνοι και τα ρεύματα στον προεκλογικό καμβά, ενώ μέλημα του Τσίπρα είναι να βάλει το όλο κόμμα κοινωνό στις διαδικασίες. Το τρέχον ρεπορτάζ λέει πως ήδη στις ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα συζητώνται ονόματα υποψηφίων παράλληλα με τις κινήσεις της ηγετικής ομάδας. Ακόμη και η ανθρωπογεωγραφία των μη κομματικών υποψηφίων, η πρόθεση είναι να αποτυπώνει ένα αμφίπλευρο άνοιγμα – όπως αναφέραμε παραπάνω –  σε Κέντρο και Αριστερά. Στον δρόμο για τις κάλπες βέβαια, κανείς εντός δεν θα θέλει να «χρεωθεί» κακό κλίμα αν και στον ΣΥΡΙΖΑ οι τάσεις πάντα είναι επί ποδός (όπως έδειξε και η υπόθεση του επιδόματος ενστόλων και μια είδους γκρίνια που έφτασε να αποτυπώνεται και στον δημόσιο διάλογο).

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που περιγράφουμε – και στο οποίο συμβάλλουν και κινήσεις όχι μόνον από την ηγετική ομάδα – είναι πως όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών (ακόμη και της Ομπρέλας) κινούνται στο κύμα της δομικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και μάλιστα σε υψηλούς τόνους στα πεδία οικονομίας, υποκλοπών και της ενεργειακής κρίσης. Χθες πάντως και με αφορμή διάφορα σενάρια για ημερομηνίες των εκλογών που διακινούνται και από κυβερνητικά στελέχη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στο θέμα (Παραπολιτικά FM) σημείωσε πως «θα βοηθούσε πάρα πολύ την πολιτική συζήτηση, ώστε να σταματήσει η σεναριολογία, να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία των εκλογών».

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024