Βραζιλία: Γιατί η νίκη του Λούλα είναι νίκη για το περιβάλλον
Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος υπόσχεται να ανατρέψει τις καταστροφικές πολιτικές του προκατόχου του για τον Αμαζόνιο.
- Ξεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου κύβου στον κόσμο - Θα χωράει το Empire State Building 20 φορές
- Πρόστιμα: Νέες καμπάνες για παραπλαντητικές εκπτώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης
- Η Ευρώπη των αστέγων – 1,3 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ χωρίς στέγη
- Αιφνιδιαστική παραίτηση του βουλευτή της Νίκης, Γιώργου Αποστολάκη – Ποιος παίρνει τη θέση του
Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ηγέτες και επενδυτές χαιρετίζουν την εκλογική επικράτηση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στη Βραζιλία, καθώς ο βετεράνος κεντροαριστερός πολιτικός υπόσχεται να περιορίσει την αποδάσωση του Αμαζονίου που επιταχύνθηκε δραματικά στα χρόνια του Μπολσονάρου.
Στην επινίκια ομιλία του μετά τις εκλογές της Κυριακής, ο Λούλα δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει την παράνομη υλοτόμηση, την εξόρυξη χρυσού και την καταπάτηση δασικών εκτάσεων, προβλημάτων που γιγαντώθηκαν την τελευταία τετραετία.
«Η Βραζιλία είναι έτοιμη να ανακτήσει την ηγετική θέση της στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης» είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος ενώπιον υποστηρικτών του στο Σάου Πάουλου. «Η Βραζιλία και ο πλανήτης χρειάζονται έναν ζωντανό Αμαζόνιο».
Διαβάστε επίσης: Θέλημα Θεού; Χριστιανική αίρεση κατηγορείται για αποψίλωση του Αμαζονίου
Η καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο αυξήθηκε σε αρνητικό ρεκόρ 15ετίας επί θητείας του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος ήρε μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και ενθάρρυνε τα παράνομα ορυχεία και την επέκταση των καλλιεργειών σόγιας και καλαμποκιού.
Ο Λούλα έχει αντίθετα υποσχεθεί να μεταρρυθμίσει και να ενισχύσει τις περιβαλλοντικές πολιτικές, σχέδιο αντίστοιχο με τη Νέα Πράσινη Συμφωνία των ΗΠΑ, αν και σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να περάσει τη φιλόδοξη ατζέντα του από το Κογκρέσο, όπου έχουν το πάνω χέρι οι σύμμαχοι του Μπολσονάρου.
Πιο εύκολη μπορεί να αποδειχθεί η επανεδραίωση του ρόλου της Βραζιλίας στις διεθνείς προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα (COP27) που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο, ο Λούλα δήλωσε ότι η Βραζιλία θα απαιτήσει από τις πλούσιες χώρες να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για χρηματοδότηση της προσπάθειας κατά της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Θα ανοίξει επίσης το φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων για τις «ζημιές και απώλειες» που φέρνει η κλιματική κρίση.
Ο Λούλα θα στείλει αντιπροσωπεία στη COP27, η οποία όμως θα είναι ανεπίσημη αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου. Δεν αποκλείεται όμως να παραστεί και ο ίδιος, δήλωσε η Μαρίνα Σίλβα, υπουργός Περιβάλλοντος στην προηγούμενη θητεία Σίλβα.
Σε κάθε περίπτωση, η παροχή οικονομικής βοήθειας από το εξωτερικό δεν θα είναι προαπαιτούμενο για τις δράσεις προστασίας του Αμαζονίου, όπως φέρεται να σχεδίαζε ο Μπολσονάρου.
Ήδη η Νορβηγία είναι έτοιμη να συζητήσει την επαναλειτουργία του Ταμείου για τον Αμαζόνιο, το οποίο πάγωσε ο Μπολσονάρου το 2019 επικαλούμενος παρατυπίες. Όπως δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Έσπεν Μπαρθ Άιντε, το Όσλο διατίθεται να προσφέρει 573 εκατ. δολάρια.
Ο Λούλα, ο οποίος εκλέγεται πρόεδρος για τρίτη φορά, θα εξετάσει επίσης την αυστηροποίηση των στόχων για μείωση των εγχώριων εκπομπών άνθρακα και είναι πιθανό να ανακοινώσει στόχους για τις εκπομπές μεθανίου, του δεύτερου σημαντικότερου αερίου του θερμοκηπίου.
Εμπόδιο στις φιλοδοξίες του νέου προέδρου ενδέχεται πάντως να αποδειχθεί το Κογκρέσο της Βραζιλίας, όπου οι σύμμαχοι του Μπολσονάρου βρίσκονται κοντά στην πλειοψηφία.
«Ο εφιάλτης έχει σχεδόν τελειώσει» σχολίασε ο Μαρσίο Αστρίνι, επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Climate Observatory. Τόνισε ωστόσο ότι ο Μπολσονάρου θα παραμείνει στην προεδρία για δύο μήνες και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να επιβάλει νέες πολιτικές.
Όπως είπε ο Αστρίνι, «το ταξίδι θα είναι μακρύ για να ξαναχτιστεί ό,τι καταστράφηκε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις