Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Streaming στο φεγγάρι – H Nokia εκτοξεύει το 4G στο Διάστημα

Streaming στο φεγγάρι – H Nokia εκτοξεύει το 4G στο Διάστημα

Οι συμβατικοί ραδιοπομποί δεν επαρκούν για τη μετάδοση βίντεο υψηλής ανάλυσης από τη Σελήνη. Τη λύση δίνουν τα δίκτυα κινητής.

Πύραυλος της SpaceX που θα εκτοξευτεί φέτος θα μεταφέρει στη Σελήνη εξοπλισμό της Nokia για τη δημιουργία του πρώτου εξωγήινου δικτύου 4G, μια κρίσιμη υποδομή επικοινωνίας για τις αποστολές του προγράμματος Artemis της NASA.

Μέχρι σήμερα, όλες οι αποστολές στη Σελήνη βασίζονταν σε ραδιοπομπούς, οι οποίοι όμως δεν προσφέρουν μεγάλο εύρος ζώνης. Η NASA χρειάζεται μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων για τη μετάδοση επιστημονικών δεδομένων και βίντεο υψηλής ανάλυσης, εξήγησε στο CNN ο Ουόλτ Ένγκελουντ της Διεύθυνσης Αποστολών Διαστημικής Τεχνολογίας στη NASA.

Ο εξοπλισμός της NASA θα τοποθετηθεί σε σεληνάκατο της αμερικανικής Intuitive Machines που θα εκτοξευτεί με πύραυλο της SpaceX σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Η σεληνάκατος θα προσεδαφιστεί κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού, όπου θα εστιάσουν οι επιχειρήσεις εξερεύνησης, και θα χρησιμοποιήσει τον σταθμό βάσης 4G για να επικοινωνεί με δύο ρομποτικά οχήματα.

Την υλοποίηση του εξοπλισμού έχει αναλάβει το εργαστήριο Bell Labs της Nokia, το οποίο θα πρέπει να φροντίσει ότι ο σταθμός αντέχει τις ακραίες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις και την υψηλή ακτινοβολία στην επιφάνεια της Σελήνης,

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός ρομποτικού οχήματος με κεραίες Nokia δίπλα στη σεληνάκατο της Intuitive Machines (Nokia Bell Labs)

«Η πρώτη πρόκληση για τη λειτουργία ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας είναι η ανάπτυξη ειδικά πιστοποιημένου εξοπλισμού που πληροί τις προδιαγραφές μεγέθους, βάρους και ισχύος. Πρέπει επίσης να μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τεχνικούς» είπε ο Ένγκελγουντ.

Στο απώτερο μέλλον, οι αστροναύτες θα μπορούν να συνδέονται στο δίκτυο με τις προσωπικές συσκευές τους και να χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως και στη Γη.

Το πρόγραμμα Artemis, διάδοχος του προγράμματος Apollo της δεκαετίας του 1960, ξεκίνησε πέρυσι με μια αποστολή χωρίς πλήρωμα που πέταξε τον γύρο της Σελήνης. Η ίδια πτήση θα επαναληφθεί με πλήρωμα το 2025, ενώ η πρώτη προσσελήνωση αστροναυτών προγραμματίζεται για το 2026.

Έμφαση θα δοθεί στην εξερεύνηση του νότιου πόλου της Σελήνης, όπου υπάρχουν κρατήρες που δεν βλέπουν ποτέ το φως του Ήλιου. Στο βάθος τους πιστεύεται ότι κρύβονται μεγάλες ποσότητες πάγου, ο οποίος μπορεί να διασπαστεί με ηλεκτρόλυση για να δώσει οξυγόνο για τις μελλοντικές αποικίες και υδρογόνο ως καύσιμο για τους πυραύλους.

Όπως είπε στο CNN ο Τιέρι Κλάιν, πρόεδρος της Bell Labs Solutions Research, το δίκτυο κινητής θα επιτρέψει «την διατήρηση μόνιμης ή ημιμόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη, τις αυτοματοποιημένες επιχειρήσεις ρομποτικών μεταφορών, την εξόρυξη φυσικών πόρων, την επεξεργασία ορυκτών και τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων.

Sports in

Η άνοδος του Ολυμπιακού στο Νο 47 της UEFA και τι θα γίνει αν σηκώσει την κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Ολυμπιακός είναι δύο ματς μακριά από το όνειρο και μαζί του έχει λόγο να ονειρεύεται ολόκληρη η Ελλάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024