Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Καθηλώνει 11 αεροσκάφη F-35 μετά τη συντριβή στο Τέξας - Τι συμβαίνει;

Ισραήλ: Καθηλώνει 11 αεροσκάφη F-35 μετά τη συντριβή στο Τέξας – Τι συμβαίνει;

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν να καθηλώσουν 11 αεροσκάφη F-35Α, παρότι αποτελούν ένα από τα βασικά όπλα του στις επιχειρήσεις εναντίον των εχθρικών δυνάμεων σε διάφορες χώρες.

Το Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή να καθηλώσει στο έδαφος 11 αεροσκάφη F-35Α μετά τη συντριβή του αμερικανικού F-35B στις αρχές του μήνα στο Τέξας (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters).

«Αόρατες» επιθέσεις

Το F-35 είναι ένα από τα βασικά όπλα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) για τις «αόρατες» επιθέσεις τους εναντίον των εχθρικών προηγμένων όπλων σε διάφορες χώρες.

Δείτε ακόμα – Παναγιωτόπουλος: Εξωφρενικό το τουρκικό αίτημα αποστρατιωτικοποίησης – Η Ελλάδα μπαίνει στο club των F-35

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF, η απόφαση καθήλωσης των αεροσκαφών ελήφθη μετά από επιθεώρηση του ισραηλινού F-35 που αποκάλυψε πιθανές παρόμοιες δυσλειτουργίες μ΄ εκείνες που είχαν συμβεί κατά τη συντριβή του αμερικανικού μαχητικού, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Οι IDF και η Lockheed Martin, κατασκευάστρια εταιρεία του F-35, επισημαίνουν ωστόσο ότι δεν είναι βέβαιο πως το ισραηλινό F-35A παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα.

Αντίθετα, τονίζουν ότι η απόφαση καθήλωσης, η οποία ισχύει μόνο για 11 αεροσκάφη από έναν πολύ μεγαλύτερο σε αριθμό στόλο F-35 και άλλων μαχητικών, ελήφθη ως προληπτικό μέτρο.

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του F-35A και του F-35B, ανάμεσα στις οποίες η κατακόρυφη σαν ελικοπτέρου προσγείωση της έκδοσης Β και η αιώρησή του σαν drone, ενώ η Α προσγειώνεται όπως κάθε τυπικό αεροσκάφος.

Στο Τέξας, το αεροσκάφος άρχισε να προσγειώνεται σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες, αλλά μετά από δυσλειτουργία συνετρίβη στην πίστα του αεροδρομίου στο Φορτ Γουόρθ.

Μια σειρά περιστατικών

Δευτερόλεπτα πριν τη διαφαινόμενη τραγωδία, ο πιλότος ενεργοποίησε επιτυχώς το εκτινασσόμενο κάθισμά του, καταφέρνοντας με τη χρήση του αλεξίπτωτου να βρεθεί ασφαλής στο έδαφος.

Αυτό ήταν μόνο ένα από μια σειρά περιστατικών με διαφορετικές εκδόσεις του αεροσκάφους F-35, συμπεριλαμβανομένου ενός τον Ιούλιο, όταν τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ προχώρησαν σε διακοπή των εκπαιδευτικών πτήσεων.

Εκείνη την εποχή, το πρόβλημα ήταν το εκτινασσόμενο κάθισμα – το οποίο νωρίτερα αυτόν τον μήνα λειτούργησε σωστά και έσωσε τη ζωή του πιλότου.

Βάσει απόφασης του αρχηγού της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), Τόμερ Μπαρ, αξιολογήθηκε τότε ολόκληρος ο στόλος, με δύο αεροπλάνα να εξετάζονται ανά ημέρα από ομάδες της IAF στις οποίες παραδόθηκε εξοπλισμός από την Lockheed Martin.

«Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται με αυστηρό και ενδελεχή τρόπο, προκειμένου να επανέλθει ο στόλος σε πλήρη αξιοσύνη, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ασφάλειας», δήλωσε ο Μπαρ τον Ιούλιο.

Πάνω από τη Γάζα και στη Συρία

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέφερε τελικά πως το πρόβλημα των μαχητικών αεροσκαφών σχετιζόταν με μια ελαττωματική συσκευή που ενεργοποιείται με φυσίγγιο μέσα στο εκτινασσόμενο κάθισμα, και η οποία θα εμπόδιζε τον πιλότο να εκτιναχθεί με ασφάλεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Από τον Ιούλιο, το Ισραήλ διέθετε 33 από τα προηγμένα αεροσκάφη σε δύο μοίρες, την 116η Lions of the South και την 140η Golden Eagle, με έδρα την αεροπορική βάση Nevatim. Η IAF είχε επίσης μια τρίτη μοίρα που χρησιμοποιούσε για εκπαίδευση.

Τα μαχητικά F-35 έχουν εξαιρετικά χαμηλό ίχνος στα ραντάρ, που τους επιτρέπει να επιχειρούν απαρατήρητα, βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος.

Από τότε που τέθηκαν σε λειτουργία, το 2018, οι μοίρες των F-35 έχουν πραγματοποιήσει αποστολές πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Συρία ως μέρος της εκστρατείας του Ισραήλ για τον επονομαζόμενο «πόλεμο μεταξύ των πολέμων».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024