Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: 23 νεκροί ολιγάρχες σε 12 μήνες

Ρωσία: 23 νεκροί ολιγάρχες σε 12 μήνες

Πολλοί από τους νεκρούς συνδέονταν με τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς Gazprom και Lukoil

Το 2022 δεν ήταν μια καλή χρονιά για τους Ρώσους ολιγάρχες, καθώς σε μόλις 12 μήνες 23 άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή μυστηριωδώς, υπό συνθήκες που χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ύποπτες.

Ο Πάβελ Αντόφ

Τελευταίο περιστατικό, ο θάνατος του 66χρονου βιομήχανου τροφίμων Πάβελ Αντόφ, μέλους του κόμματος του Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία», ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο ως «τρομοκρατία».

Σοβαρά τα προβλήματα υγείας του Πούτιν – Οι πιθανοί διάδοχοι του προεδρικού θώκου

Ο πολυεκατομμυριούχος βρισκόταν σε ταξίδι στην Ινδία για να γιορτάσει τα 66α γενέθλιά του. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το ινδικό δίκτυο NDTV, ο Αντόφ έχασε τη ζωή του όταν έπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο κενό από το μπαλκόνι του 3ου ορόφου της σουίτας του ξενοδοχείου όπου διέμενε.

Προ μηνών ο Αντόφ είχε μιλήσει με σκληρά λόγια κατά των ρωσικών βομβαρδισμών στο Κίεβο. Σχολιάζοντας ένα ρωσικό πυραυλικό χτύπημα, είχε γράψει: «Ένα κορίτσι ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια, ο πατέρας του κοριτσιού φαίνεται να έχει πεθάνει. Η μητέρα προσπαθεί να ανασυρθεί με γερανό – είναι παγιδευμένη κάτω από μια πλάκα. Για να πούμε την αλήθεια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αποκαλέσουμε αυτό οτιδήποτε άλλο εκτός από τρόμο.»

Ωστόσο στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη, υποστηρίζοντας ότι η ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν «μια ατυχής παρεξήγηση» και ένα «τεχνικό λάθος» και επιμένοντας ότι «πάντα υποστήριζε τον πρόεδρο».

Η λίστα των νεκρών

Ο θάνατος του Αντόφ ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των μυστηριωδών θανάτων 23 ολιγαρχών.

  • Η αρχή έγινε στις 30 Ιανουαρίου 2022, όταν η σορός του διευθυντή μεταφορών της Gazprom, Λεονίντ Σούλμαν, εντοπίστηκε στο μπάνιο του εξοχικού του σπιτιού στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης. Δίπλα στο πτώμα του υπήρχε ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα.
  • Στις 8 Φεβρουαρίου 2022 νεκρός εντοπίστηκε ο Ιγκόρ Νοσόφ, Διευθύνων Σύμβουλος της Russian Far East and Arctic Development Corporation (KRDV) και πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης του Νίζνι Νόβγκοροντ. Ο Νοσόφ φέρεται να υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Στις 25 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, νεκρός στο γκαράζ του σπιτιού του, στην Αγία Πετρούπολη, εντοπίστηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ενιαίου Κέντρου Διακανονισμού της Gazprom, Αλεξάντερ Τιγιουλάκοφ. Στη σορό του εντοπίστηκε αποχαιρετιστήριο σημείωμα.
  • Στις 28 Φεβρουαρίου 2022 ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Γουάτφορντ βρέθηκε νεκρός σε γκαράζ κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι βρετανικές αρχές δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια.
  • Στις 23 Μαρτίου 2022 νεκρός εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Medstorm, Βασίλι Μελνίκοφ, σε διαμέρισμα στο Νίζνι Νόβγκοροντ. Η σύζυγος και οι δύο γιοι βρέθηκαν νεκροί δίπλα του.
  • Στις 18 Απριλίου 2022 στη Μόσχα νεκρός εντοπίστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank , Βλάντισλαβ Αβάγιεφ. Η σύζυγος και η 13χρονη κόρη του βρέθηκαν νεκρές δίπλα του.
  • Στις 19 Απριλίου 2022 νεκρός στον κήπο κατοικίας στην Ισπανία βρέθηκε ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Novatek, Σεργκέι Προτοσένιγια. Ο ίδιος φέρεται να κρεμάστηκε από ένα κιγκλίδωμα, ενώ η σύζυγος και η κόρη του βρέθηκαν νεκρές στα κρεβάτια τους με χτυπήματα από τσεκούρι, και μαχαιριές.
  • Την πρωτομαγιά του 2022, ο γενικός διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Estosadok Krasnaya Polyana που ανήκει στην Gazprom βρέθηκε νεκρός στο Σότσι. Φέρεται να έπεσε από έναν γκρεμό ενώ έκανε πεζοπορία σε φρούριο της περιοχής.
  • Λίγες ημέρες αργότερα, στις 8 Μαΐου, νεκρός εντοπίστηκε σε υπόγειο στη Τζαμάικα ο Αλεξάντερ Σουμπότιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λουκόιλ. Αναφέρεται ότι πέθανε από «καρδιακή προσβολή που προκλήθηκε από ναρκωτικά» κατά τη διάρκεια μιας σαμανικής τελετουργίας, αν και οι επικριτές ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «δηλητήριο βάτραχου».
  • Στις 4 Ιουλίου 2022 νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι του βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Astra Shipping, υπεργολάβου της Gazprom, σε πισίνα κατοικίας στην περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης. Δίπλα στο σώμα του βρέθηκε ένα πιστόλι.
  • Στις 14 Αυγούστου 2022 ο επιχειρηματίας Νταν Ραποπόρτ βρέθηκε νεκρός σε πολυτελές διαμέρισμα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Φέρεται να έπεσε από το διαμέρισμά του.
  • Την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 ο πρόεδρος της Lukoil, Ραβίλ Μεγκάνοφ, βρέθηκε νεκρός κάτω από το παράθυρο νοσοκομείου στο Κρεμλίνο. Φέρεται να νοσηλεύτηκε για καρδιακά προβλήματα και κατάθλιψη, και στη συνέχεια να πήδηξε στο κενό από το παράθυρο του δωματίου του.
  • Στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 η σορός του Ιβάν Πετσόριν, διευθυντή αεροπορίας της Ρωσικής Εταιρείας Ανάπτυξης της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής (KRDV) ξεβράστηκε στο Μπερεγκόβοε, 160 χιλιόμετρα από το Βλαδιβοστόκ. Ο ίδιος φέρεται να πνίγηκε στο ακρωτήριο Ιγνάτιεφ του Βλαδιβοστόκ, όταν έπεσε από τη βάρκα του.
  • Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 νεκρός εντοπίστηκε σε χωριό στο Καμπαρόφσκιγ κραγ ο Βλαντίμιρ Σανγκόρκιν, αρχισυντάκτης της Komsomolskaya Pravda. Αναφέρεται ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και έπαθε ασφυξία ενώ πήγαινε για φαγητό.
  • Στις 21 Σεπτεμβρίου νεκρός εντοπίστηκε στη Μόσχα ο Ανατόλι Γεραστσένκο, πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Αεροπορίας της ρωσική πρωτεύουσας. Φέρεται να έπεσε από μια σκάλα μέσα στο ινστιτούτο.
  • Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 ο Πάβελ Πχελνίκοφ, διευθυντής της Digital Logistics, θυγατρικής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Μόσχα, όπου και φέρεται να αυτοπυροβολήθηκε.
  • Έναν μήνα αργότερα, στις 28 Οκτωβρίου, ο επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων και συνιδρυτής του MakerDAO, Νικολάι Μουσχέτζιαν, πνίγηκε στο Πουέρτο Ρίκο λίγες ώρες αφότου έγραψε στο Twitter ότι φοβόταν ότι η CIA ή η Μοσάντ θα τον σκότωνε.
  • Στις 23 Νοεμβρίου 2022 στην Κίνα πέθανε απροσδόκητα στον ύπνο του, από άγνωστη αιτία, ο Τιαντιαν Κουλλαντέρ, επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων και συνιδρυτής της Amber Group.
  • Στις 29 Νοεμβρίου 2022 ο Βιατσεσλαβ Ταράν, συνιδρυτής της Libertex, ενός ανταλλακτηρίου forex, σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στη Γαλλία.
  • Στις 7 Δεκεμβρίου 2022 ο Γκριγκόρι Κοτσένοφ, διευθυντής της εταιρείας πληροφορικής Agima, σκοτώθηκε πέφτοντας από το μπαλκόνι του, ενώ αστυνομικοί φέρονται ότι πραγματοποιούσαν έρευνα στο διαμέρισμά του.
  • Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 άφησε την τελευταία του πνοή στη Γαλλία ο Ντιμίτρι Ζελένοφ, συνιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρείας Don-Stroy. Αναφέρεται ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία, έπεσε από ένα κάγκελο και χτύπησε το κεφάλι του.
  • Την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου, ο Αλεξάντερ Μποζάκοφ, Γενικός Διευθυντής των ναυπηγείων Admiralty πέθανε ξαφνικά στην Αγία Πετρούπολη την επομένη της παρουσίας του σε τελετή καθέλκυσης του νέου υποβρυχίου κλάσης Lada Velikie Luki. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την αιτία θανάτου.
  • Φτάνοντας έτσι στις 26 Δεκεμβρίου στον θάνατο του Πάβελ Αντόφ, ο οποίος φέρεται να έπεσε από το παράθυρό του.

Ο όρκος πίστης

Όπως ανέφερε στις 7 Σεπτεμβρίου το Euractiv, στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συνάντηση του Πούτιν με Ρώσους ολιγάρχες στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να ζήτησε την πίστη των ισχυρών του πλούτου, σε μια περίοδο που το τίμημα θα γινόταν πολύ υψηλότερο λόγω των αναμενόμενων δυτικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στη συνάντηση αυτή κατέστη σαφές από τον Ρώσο πρόεδρο ότι θα υπήρχε μηδενική ανοχή προς όποιον σκόπευε να αντιταχθεί ή ακόμη και να συμμετάσχει ενεργά σε επιχείρηση αμφισβήτησης του ίδιου ή της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι για το σύνολο των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα των νεκρών υπήρχε κάποια κίνηση η υπόνοια αμφισβήτησης του Ρώσου προέδρου, ένα είναι βέβαιο: Από τους νεκρούς, αρκετοί έχουν δεσμούς με την Gazprom και τη Novatek, τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες φυσικού αερίου της Ρωσίας- άλλοι δύο ήταν συνδεδεμένοι με τη Lukoil, επίσης μεγάλη ενεργειακή εταιρεία της Ρωσίας, η οποία στις αρχές Μαρτίου είχε απευθύνει έκκληση για τερματισμό του πολέμου.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024