Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ghost Town»: Το τραγούδι - σχόλιο των Specials για την κατάσταση στη Βρετανία του 80

«Ghost Town»: Το τραγούδι – σχόλιο των Specials για την κατάσταση στη Βρετανία του 80

Ένα κομμάτι που σχολίαζε τη διχόνοια, τις φυλετικές εντάσεις και την κοινωνική κατάρρευση στη Βρετανία το καλοκαίρι του 1981, ενώ στην πρωθυπουργία βρίσκονταν η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Τον Ιούλιο του 1981, η Βρετανία ζει εν μέσω έντασης, με κοινωνικές αναταραχές και με τον γάμο του Καρόλου και της Νταϊάνας στις πρώτες ειδήσεις. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς είχαν προηγηθεί έντονα επεισόδια στην περιοχή του Μπρίξτον, με τον σκληρό νόμο να επιτρέπει στην αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις σε οποιοδήποτε θεωρεί ύποπτο και κυρίως σε έγχρωμους.

Το γκρουπ Specials, η μπάντα από τον Κόβεντρι προσκεκλημένη της μουσικής εκπομπής Top of the Pops ετοιμάζεται να παρουσιάσει την τελευταία επιτυχία της που τιτλοφορείται «Ghost Town». Ένα κομμάτι που μέσα στα χρόνια θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα βρετανικά singles που ηχογραφήθηκαν ποτέ και κατέγραψε τις ασυμφωνίες, τις φυλετικές εντάσεις και την κοινωνική κατάρρευση που ζούσε η Βρετανία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Τέρι Χολ: Ο γνωστός τραγουδιστής των Specials έχασε τη μάχη σε ηλικία 63 χρόνων

Μάλιστα 8 μήνες είχαν χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η ηχογράφηση του. Το τραγούδι είχα γραφτεί από τον Τζέρι Ντάμερς, ωστόσο αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν του Τέρι Χολ, αφού από αυτό όλοι αναγνωρίζουν τη φωνή του τραγουδιστή που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

«Νομίζω ότι έγραψα τη μουσική πρώτη. Έγραψα τους στίχους στην περιοδεία μόνο για να δω τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Αφορούσε την ύφεση και τρία εκατομμύρια ανέργους, την αστυνομική παρενόχληση και την ανεργία. Ήταν πραγματικά σαν μια τέλεια καταιγίδα», είχε πει ο Ντάμερς.

Ένα τραγούδι που η Θάτσερ θα ήθελε να μην είχε κυκλοφορήσει ποτέ

Στο ντοκιμαντέρ «2 Tone: The Sound of Coventry» ο Τζέρι Ντάμερς είχε πει: «Τους στίχους τους έγραψα όταν ήμασταν σε περιοδεία, βλέποντας τι συμβαίνει στη χώρα. Είχαν να κάνουν με την οικονομική ύφεση και τα επιδόματα ανεργίας. Την αστυνομική παρενόχληση και την ανεργία. Ήταν πραγματικά σαν κανονική τρικυμία». Ενώ στην ίδια παραγωγή η σκηνοθέτρια Γκούριντερ Τσάντα είχε σχολιάσει: «Αν υπάρχει ένα τραγούδι που η Μάργκαρετ Θάτσερ θα ευχόταν να μην έχει βγει ποτέ, τότε πιθανόν αυτό θα ήταν το “Ghost Town”».

Στις 7 Ιουλίου του 1981 το BBC Radio 1 ανακοίνωσε πως το κομμάτι βρέθηκε στο νο 1 των τσαρτ, εκτοπίζοντας από την κορυφή το «One Day In Your Life» του Μάικλ Τζάκσον.

Την ίδια μέρα τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων έκαναν λόγο για χρήση χειροβομβίδων με αέριο CS από το βρετανική αστυνομία για να κατευνάσει τα επεισόδια στο Τόξτεθ του Λίβερπουλ.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας επεισόδια είχαν ξεσπάσει σε 20 ακόμα πόλεις μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, το Νότιγχαμ και το Λιντς.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024