Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική απόφαση: Αλλαγές από τη ΔΟΕ για τα τρανς άτομα στον αθλητισμό

Ιστορική απόφαση: Αλλαγές από τη ΔΟΕ για τα τρανς άτομα στον αθλητισμό

Η τρανς κοινότητα και οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτησαν το πλαίσιο για την έμφαση που δίνει στη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα.

H Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανανέωσαν τους κανόνες για τα τρανς άτομα για να «διαφυλάξουν» τη δικαιοσύνη στα γυναικεία αθλήματα.

Το να επιτραπεί στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε γυναικείες κατηγορίες έχει γίνει το επίκεντρο μιας ολοένα και πιο πικρής μάχης, με περιπτώσεις όπως η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Lia Thomas και η Βρετανίδα ποδηλάτισσα Emily Bridges να αποτελούν αντικείμενο έντονων συζητήσεων.

Οι 6 τρανς αθλητές που αποδεικνύουν ότι έχουν θέση στους Ολυμπιακούς

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επικρίθηκε από κορυφαίες αθλήτριες όπως η πρώην κολυμβήτρια Sharron Davies και η ποδηλάτισσα Nicole Cooke για την έγκριση νέων κατευθυντήριων γραμμών πριν από 13 μήνες που έλεγαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει «κανένα τεκμήριο πλεονεκτήματος» για τις τρανς γυναίκες που ελπίζουν να αγωνιστούν σε γυναικείες κατηγορίες.

Η τρανς κοινότητα και οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτησαν το πλαίσιο για την έμφαση που δίνει στη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα.

Ο Γιάννης Πιτσιλάδης, συν-συγγραφέας της ενημέρωσης, είπε στη Daily Mail ότι «σηματοδοτεί μια μνημειώδη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας για να ενοποιήσει την επιστήμη, την ιατρική, τη νομική και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το αρχικό πλαίσιο της Δ.Ο.Ε., που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021, ήταν μια τεράστια νίκη για τρανς και ιντερσεξ αθλήτριες/τές/@. Δήλωσε ότι «Όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου, την έκφραση και/ή τις παραλλαγές του φύλου τους θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στον αθλητισμό με ασφάλεια και χωρίς προκαταλήψεις».

Αυτό ήταν μόλις λίγους μήνες αφότου η αρσιβαρίστρια Λόρελ Χάμπαρντ είχε γίνει η πρώτη διεμφυλική Ολυμπιονίκης.

Οι αρχές του πλαισίου

Οι 10 ενότητες ή «αρχές» του πλαισίου έδωσαν προτεραιότητα στη σωματική αυτονομία, την πρόληψη των βλαβών, και την ιδιωτική ζωή. Εξασφάλισε ότι οι αθλήτριες/τές/@ δεν θα υπόκεινται σε «στοχευμένες δοκιμές» για τον προσδιορισμό του φύλου τους, ή δεν θα πιέζονται να «υποβληθούν σε ιατρικά περιττές διαδικασίες… για να πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας».

Ωστόσο, το πλαίσιο (που είναι ακριβώς αυτό: ένα πλαίσιο) έχει επικριθεί για την έλλειψη ιδιαιτερότητάς του, αφήνοντας πολλές αποφάσεις στις μεμονωμένες αθλητικές ομοσπονδίες.

Σε απάντηση, η Δ.Ο.Ε. ενημέρωσε την ενότητα της για τη «δικαιοσύνη». Η δήλωση αναφέρει: «Η Αρχή 4 αναγνωρίζει ότι οι αθλητικοί οργανισμοί μπορεί κατά καιρούς να χρειαστεί να εκδώσουν κριτήρια επιλεξιμότητας για ανταγωνισμό διαχωρισμένου φύλου για να διατηρήσουν μια δίκαιη και αναλογική κατανομή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μεταξύ των συμμετεχόντων».

«Αναγνωρίζει επίσης την ιδιαίτερη σημασία της προώθησης της ισότητας για τις γυναίκες στον αθλητισμό και της διατήρησης του θεμιτού και ουσιαστικού ανταγωνισμού για τις ελίτ αθλήτριες, κάτι που μπορεί να απαιτεί κριτήρια που περιορίζουν την επιλεξιμότητα σε ορισμένες περιπτώσεις».

Ωστόσο, η Δ.Ο.Ε. συνιστά μια «ολιστική προσέγγιση», λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις γιατρών, αθλητών και άλλων ειδικών.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024