Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«TERF»: Τι σημαίνει ο τρανσφοβικός όρος που χρησιμοποίησε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ;

«TERF»: Τι σημαίνει ο τρανσφοβικός όρος που χρησιμοποίησε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ;

Τι είναι το «Merry TERFmas» που ευχήθηκε η συγγραφέας;

Η συγγραφέας του Harry Potter, Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ, είναι γνωστή, πέραν του συγγραφικού της έργου, για τις τρανσφοβικές της απόψεις.

Η ίδια μάλιστα το δείχνει όποτε βρίσκει αφορμή, όπως και πριν λίγες ημέρες που ευχήθηκε σε μία θαυμάστριά της «Merry TERFmas», μια τρανσφοβική αναφορά που έγινε viral πέρυσι από τους followers της.

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Η «απομόνωση» της δημιουργού του Χάρι Πότερ μεγαλώνει

Ο όρος «ΤERF» (trans exclusionary radical feminist) χρησιμοποιείται από συγκεκριμένα άτομα που κάνουν χρήση του φεμινισμού για τα επιτεθούν στα τρανς άτομα.

Η Ρόουλινγκ είναι ένα απ΄αυτά τα άτομα.

Μία γυναίκα  που ακολουθεί τη Rowilng στο Twitter έγραψε πως υποφέρει από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και ότι το μόνο πράγμα που την κάνει χαρούμενη είναι ότι η Ρόουλινγκ χρηματοδοτεί ένα καταφύγιο για θύματα βιασμού που αποκλείει τις τρανς γυναίκες.

Ως απάντηση η γνωστή συγγραφέας της ευχήθηκε «Merry TERFmas».

Η φράση αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι από τους fans της Ρόουλινγκ, που θέλησαν να γιορτάσουν την πρώτη φορά που η ίδια δήλωσε ανοιχτά της υποστήριξή στην – γνωστή για τις τρανσφοβικές της απόψεις – ακτιβίστρια Maya Forstater.

Πριν λίγες μέρες η Ρόουλινγκ αναφέρθηκε στο κέντρο στήριξης κακοποιημένων γυναικών, που δημιούργησε στο Εδιμβούργο. Αυτό το κέντρο, που ονομάζεται Beira’s Place θα αποκλείει τις τρανς γυναίκες.

Ο όρος «ΤERF»

Το TERF είναι ένα ακρωνύμιο για τις φεμινίστριες trans-αποκλεισμού (trans-exclusionary radical feminist). Σαν όρος καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2008, ‘όπου εφαρμόστηκε αρχικά για να περιγράψει μια μειοψηφία φεμινιστών που υποστηρίζουν συναισθήματα που άλλες φεμινίστριες θεωρούν τρανσφοβικά, όπως η απόρριψη του ισχυρισμού ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, ο αποκλεισμός των τρανς γυναικών από γυναικείους χώρους και η αντίθεση σε όποια νομοθεσία για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Το νόημα του όρου έχει έκτοτε επεκταθεί ώστε να αναφέρεται ευρύτερα σε άτομα με απόψεις περί αποκλεισμού που ενδέχεται να μην έχουν καμία σχέση με τον ριζοσπαστικό φεμινισμό.

Τα άτομα που αποκαλούνται TERF από άλλους συνήθως απορρίπτουν τον όρο θεωρώντας τον προσβλητικό, ενώ μερικοί αυτοαποκαλούνται «gender critical» δηλαδή κριτικοί ως προς το φύλο.

Οι επικριτές της λέξης TERF λένε ότι έχει χρησιμοποιηθεί με υπερβολικά ευρύ τρόπο ως προσβολή παράλληλα με ρητορική βίας.

Η Tρανς-συμπεριληπτική cisgender ριζοσπαστική φεμινίστρια blogger Viv Smythe έκανε τον όρο διάσημο το 2008 ως ένα online ακρωνύμιο. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει μια μειονότητα φεμινιστών που υποστηρίζουν τρανσφοβικά συναισθήματα συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της άποψης που κυριαρχεί στις φεμινιστικές οργανώσεις ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες σε αντίθεση με τις διεκδικήσεις για τα τρανς δικαιώματα και τον αποκλεισμό των τρανς γυναικών από τους γυναικείους φυσικούς και εργασιακούς χώρους.

Η Smythe έχει πιστωθεί με την επινόηση του όρο TERF, εξαιτίας ενός blog post που έγραψε με την αντιδρασή της στη πολιτική της άρνησης εισόδου σε τρανς γυναίκες στο Μουσικό Φεστιβάλ Μίτσιγκαν Womyn του. Έγραψε ότι απέρριψε την ευθυγράμμιση όλων των ριζοσπαστικών φεμινιστών με τους «ριζoσπαστικές φεμινίστριες trans-αποκλεισμού (TERF)».Σε συνέντευξη του 2014 στο The TransAdvocate, η Smythe είπε:

Ενώ η Smythe χρησιμοποίησε αρχικά το TERF για να αναφερθεί σε έναν συγκεκριμένο τύπο φεμινίστριας τον οποίο χαρακτήρισε ως «απρόθυμη να αναγνωρίσει τις τρανς γυναίκες ως γυναίκες» σημείωσε ότι ο όρος έχει πλέον και άλλες σημασίες και ότι έχει γΊνει όπλο οπλιστεί κατά καιρούς και από τους δύο ομάδες φεμινιστών. Αν και αμφισβητήθηκε ο όρος έχει γίνει από τότε καθιερωμένο μέρος της σύγχρονης φεμινιστικής ομιλίας.

Γράφοντας στους The New York Times το 2019, η φεμινίστρια θεωρητικός Sophie Lewis σημείωσε ότι ο όρος TERF είχε γίνει παγίδα για όλες τις φεμινίστριες κατά των τρανς ατόμων ανεξάρτητα με το αν είναι ριζοσπαστικές ή όχι». Η Έντι Μίλερ γράφοντας στο The Outline δήλωσε ότι ο όρος εφαρμόστηκε σε περισσότερους ανθρώπους που υποστηρίζουν την πολιτική αποκλεισμού των τρανς ατόμων που ακολουθεί μια συγκεκριμένη λογική και ιδεολογία ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους με τον ριζοσπαστικό φεμινισμό.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024