Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Libération: Η Γαλλία «παραθυράκι» για το Κατάρ στην Ευρώπη - Η εμπλοκή της Παρί Σεν Ζερμέν

Libération: Η Γαλλία «παραθυράκι» για το Κατάρ στην Ευρώπη – Η εμπλοκή της Παρί Σεν Ζερμέν

Τι αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Libération υπό τον τίτλο «Η Γαλλία, πύλη της άσκησης επιρροής και του lobbying του Κατάρ» (La France, porte d’entrisme et de lobbying du Qatar) υποστηρίζει, με αφορμή τις αποκαλύψει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι το θεσμικό όργανο των Βρυξελλών «δεν είναι το μόνο που έχει υποστεί την επιρροή και το lobbying από το Κατάρ» καθώς «το Κατάρ έχει από καιρό επιλέξει τη Γαλλία ως ένα από τα παγκόσμια κέντρα βάρους του, ακόμη κι αν σε αυτή τη φάση δεν έχει διαπιστωθεί από τη Δικαιοσύνη καμία διαφθορά των γαλλικών ελίτ».

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει τις πτυχές συμβολαίου που σύμφωνα με την εφημερίδα υπεγράφη το 2017 από το Γραφείο Επικοινωνίας της Κυβέρνησης του Κατάρ (GCO), έναντι ποσού 2,34 εκατ. ευρώ, με εταιρείες επιρροής όπως η ESL & Network προκειμένου να προωθηθεί μια θετική εικόνα του εμιράτου, στη Γαλλία και διεθνώς, «σε μια φλέγουσα διπλωματική συγκυρία», όταν άλλες χώρες του Κόλπου του είχαν επιβάλει «αποκλεισμό». Ως πρόσωπο-κλειδί εμφανίζεται ο πρόεδρος της εν λόγω εταιρείας, Alexandre Medvedowsky.

Τα ηλεκτρονικά ίχνη «μίλησαν» – Ποιους «καίνε» για το σκάνδαλο Qatargate

Η εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στις ενέργειες που προέβλεπε το συμβόλαιο για το Κατάρ σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «στόχους που αντηχούν στις θέσεις που εξέφρασε δημοσίως υπέρ του Κατάρ η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, που κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε στις Βρυξέλλες για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ αναφέρεται στην εκστρατεία «ήπιας ισχύος» του Κατάρ στην γαλλική κοινή γνώμη που ξεκίνησε στη Γαλλία με την αγορά το 2011 της ποδοσφαιρικής ομάδας Paris-Saint-Germain (PSG) και «του ισχυρού προέδρου της Nasser al-Khelaïfi», ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «εργαλείο για τη διεθνή επιρροή του εμιράτου».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο συμβόλαιο, το οποίο ήρθε σε γνώση της Libération, το Γραφείο Επικοινωνίας της Κυβέρνησης του Κατάρ (GCO) απαιτούσε έναν ορισμένο αριθμό ενεργειών:

«Προσέγγιση βασικών ηγετών και θεσμικών οργάνων: με την αναμόρφωση της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας, η εκστρατεία πρέπει να προσεγγίσει νέες πολιτικές ομάδες καθώς και τους υφιστάμενους φορείς χάραξης πολιτικής και τα πολιτικά κόμματα. Άσκηση πίεσης σε σημαντικούς φορείς λήψης αποφάσεων για να τονίσει τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα της εκστρατείας κατά του Κατάρ. Κινητοποίηση των φορέων κλειδιών στον οικονομικό τομέα, ιδίως εκείνων που έχουν μετόχους από το Κατάρ. Στόχευση αξιωματούχων που επηρεάζονται άμεσα από την κρίση, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών σκέψης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Προσέγγιση και κινητοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας (στη Γαλλία, την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο)».

Αυτοί οι στόχοι φαίνεται να συντονίζονται με τις δημόσιες δηλώσεις υπέρ του Κατάρ της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024