Νέες αποκαλύψεις της La Repubblica για τα δώρα που έκανε το Κατάρ στον Παντσέρι και στον Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Οι αποκαλύψεις για το Qatargate συνεχίζουν να προκαλούν σοκ στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Σε δημοσίευμα της La Repubblica, περιγράφεται η δράση των δύο κύριων πρωταγωνιστών του σκανδάλου διαφθοράς από τα πρώτα ευρήματα που προέκυψαν από τους ελέγχους στα κινητά και τους υπολογιστές. Όλα αυτά την ώρα που την Δευτέρα (19/12) και την Τρίτη (20/12) είναι προγραμματισμένη η ακρόαση της γυναίκας και της κόρης του Παντσέρι.

Οι υπολογιστές και τα κινητά δείχνουν τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ως τον ιθύνοντα νου επί των ψηφισμάτων του ευρωκοινοβουλίου. Ήταν εκείνος που σε άμεση επικοινωνία με τον Παντσέρι μάθαινε τις κρίσιμες ψηφοφορίες για Κατάρ και Μαρόκο. Έπειτα εκείνος αποφάσιζε ποιο ψήφισμα θα περάσει και ποιο όχι, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες για τις ψηφοφορίες.

Υπό το βλέμμα του Τζιόρτζι και η έρευνα για το Pegasus

«Η ακόμα πιο ανησυχητική λεπτομέρεια», σύμφωνα με την La Repubblica, «είναι το γεγονός ότι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Pegasus, το πρόγραμμα που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία NSO και το οποίο ορισμένες κυβερνήσεις φέρεται να χρησιμοποίησαν για να παρακολουθήσουν άλλα κράτη. Για παράδειγμα το Μαρόκο έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιήσει το Pegasus για να κατασκοπεύσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν».

Στο πλαίσιο αυτό η έρευνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτός από το να «χαρτογραφήσει» τις κινήσεις της «κλίκας» των Παντζέρι και Τζιόρτζι, αναζητά και την πορεία των χρημάτων. «Είναι γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ΜΚΟ Fight Impunity χρηματοδοτούνταν απευθείας από το Κατάρ και στη συνέχεια τους χρησιμοποιούσε ο Παντζέρι για να δωροδοκήσει ή να μεταφέρει ανθρώπους στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό είναι μόνο η επιφανειακή παραδοχή» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Κρυφοί λογαριασμοί σε φορολογικούς παραδείσους

Αυτό που εξετάζουν τόσο οι βελγικές όσο και οι ιταλικές αρχές είναι το ενδεχόμενο να υπάρχουν «κρυφοί» λογαριασμοί σε χώρες του εξωτερικού. «Δεν είναι τυχαίο ότι στο αίτημα που εστάλη από το Βέλγιο στις εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου ήταν όχι μόνο να ψάξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της κλίκας αλλά να αναζητήσουν πληροφορίες και έγγραφα και από τραπεζικά ιδρύματα εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα από την Lift Bank στη Βραζιλία» αναφέρει η La Repubblica.

«Δεν είναι σίγουρο αν οι βελγικές αρχές έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για μεταφορές χρημάτων στη νότια Αμερική αλλά είναι ένα από τα μέτωπα που αναζητά η οικονομική αστυνομία αυτές τις ημέρες» προστίθεται στο δημοσίευμα εξ ου και η αναφορά στα περί ξεπλύματος χρημάτων στο κατηγορητήριο που θα μπορούσε να γίνει το ισχυρότερο τμήμα του ιταλικού μέτωπου για το Qatargate.

Τα δώρα που έπαιρνε η κλίκα

Ξεχωριστό κεφάλαιο παραμένουν τα δώρα που έλαβε η «κλίκα» με τη λίστα να περιλαμβάνει πολυτελή ρολόγια, ένα σπίτι στο βουνό και ταξίδια. «Ο Παντσέρι διέμενε στο ξενοδοχείο Mamounia στο Μαρακές, ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία στον κόσμο, και εκεί καλούσε άλλους ευρωβουλευτές και βοηθούς.

» Αλλά πιο πρόσφατα ο ευκολότερος τρόπος για να τον βρεις μαζί με τους φίλους του ήταν ένα θέρετρο στο Ομάν, χωρίς να είναι γνωστό ποιος πλήρωνε» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr