Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εύα Καϊλή: Τα δύο μεγάλα λάθη και η «θυσία» του Φραντσέσκο Τζόρτζι

Εύα Καϊλή: Τα δύο μεγάλα λάθη και η «θυσία» του Φραντσέσκο Τζόρτζι

Βελγικές και ιταλικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ο Τζόρτζι είναι συνεργάσιμος με τις βελγικές αρχές - Πού αποσκοπεί με τη στάση του αυτή, εκτός από την αθώωση της Εύας Καϊλή;

Τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι την απολογία της Εύας Καϊλή στις βελγικές δικαστικές αρχές, οι οποίες και θα αποφασίσουν στη συνέχεια εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή θα αφεθεί ελεύθερη, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης για το Qatargate στο οποίο εμπλέκεται.

Η ελληνίδα Ευρωβουλευτής μελετά με πολύ μεγάλη προσοχή τις επόμενες κινήσεις της από το χωριό των φυλακών του Χάρεν, όπου και θα κρατηθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Τέσσερις ανταποκριτές «σφάζουν» την Εύα Καϊλή – Οι παρασκηνιακές ενέργειες και ο «τέλειος συνδυασμός»

Με την ομάδα των δικηγόρων που διαθέτει, ανάμεσά τους ο Έλληνας Μιχάλης Δημητρακόπουλος και ο Βέλγος Αντρέ Ριζόπουλος, προσπαθεί να χτίσει την υπερασπιστική της γραμμή, με μοναδικό στόχο να μην προφυλακιστεί, ώστε να βρεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα γρήγορα δίπλα στην κόρη της.

Ωστόσο, αυτό μόνο εύκολο δεν θα είναι, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα δημοσιεύματα στα βελγικά ΜΜΕ, το οποία επικαλούνται νομικούς από τη βελγική πρωτεύουσα.

Αυτό, διότι η Εύα Καϊλή έκανε δύο πολύ σημαντικά λάθη, τα οποία είναι πολύ πιθανό να της «κοστίσουν» την ελευθερία της, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στη συνέχεια και στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Τα δύο μεγάλα «φάουλ» της Εύας Καϊλή

Όπως λοιπόν υπογραμμίζουν τα βελγικά ΜΜΕ, το πρώτο -και ίσως πιο σημαντικό- λάθος είναι ότι η Εύα Καϊλή φέρεται να είπε στους ανακριτές, πως είχε ξαναδεί λεφτά στο σπίτι. Επρόκειτο για χρήματα που είχε φέρει ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Μάλιστα, η ίδια δεν είχε κινήσει καμία διαδικασία προκειμένου να εμποδίσει την επανάληψη του φαινομένου.

Το δεύτερο είναι ότι επικοινώνησε με τον πατέρα της, ζητώντας του να πάρει τη βαλίτσα με τα χρήματα και να τη μεταφέρει εκτός του σπιτιού τους, με τα γνωστά αποτελέσματα. Λίγα λεπτά αργότερα, ο πατέρας συνελήφθη έξω απο το ξενοδοχείο Sofitel στην Place Jourdan και οδηγήθηκε στην αστυνομία. Στη συνέχεια συνελήφθη και η ίδια, καθώς και ακόμα 4 άτομα.

«Θυσιάζεται» ο Φραντσέσκο Τζόρτζι

Ακόμα, αυτό που αναφέρουν τα βελγικά ΜΜΕ, είναι πως ο σύντροφός της Φραντζέσκο Τζόρτζι έδωσε «γη και ύδωρ» κατά τη διάρκεια των καταθέσεών του, προκειμένου να αθωώσει τη σύντροφο και μητέρα του παιδιού του.

Μεταξύ άλλων, φέρεται να υποστήριξε ότι η Εύα Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε και τα πήρε όλα πάνω του. Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα υποστηρίζει η ελληνίδα ευρωβουλευτής μέσω των δικηγόρων της.

Συγκεκριμένα, η κ. Καϊλή υποστηρίζει ότι είναι αθώα, ότι δεν έχει ιδέα για τα χρήματα, τα οποία -όπως ισχυρίζεται- ανήκουν στον σύντροφό της Φραντζέσκο Τζόρτζι.

Βελγικές και ιταλικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ο Τζόρτζι είναι συνεργάσιμος και έχει ξεκινήσει να περιγράφει στις Αρχές ολόκληρη τη διαδρομή του χρήματος.

Μάλιστα, ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως, όπως εξηγούν νομικοί, η «συνεργασία» με τις ανακριτικές αρχές μπορεί να αποφέρει πολλούς καρπούς, αρκεί ο κατηγορούμενος να εισφέρει νέα στοιχεία στην υπόθεση.

Στοιχεία δηλαδή που δεν έχουν από την έρευνα τους οι αρχές και που θα δώσει νέα τροπή ή απαντήσεις στις έρευνες.

Οι κρίσιμες έρευνες μέχρι την απολογία

Την ίδια στιγμή, όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζουμε στην απολογία της κ. Καϊλή, οι αποκαλύψεις για το Qatar Gate πληθαίνουν, ενώ κρίσιμη θεωρείται η έρευνα και για το… Moroccogate.

Στη μαροκινή πτυχή του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο εστιάζουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Le Soir και ΚNAK αλλά και οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω ΜΜΕ αναδεικνύουν τις επαφές των Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζιόρτζι με το Μαρόκο είτε με απευθείας ταξίδια στο Ραμπάτ είτε μέσω του Mαροκινού πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν, αλλά και μέσω του στελέχους των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών Μοχάμεντ Μπ., που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνος.

Η Repubblica κατονομάζει τον Σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο ως τρίτο πρόσωπο στο κύκλωμα Παντσέρι βάσει της κατάθεσης του Τζιόρτζι στον Βέλγο ανακριτή.

Κατά το ρεπορτάζ του ιταλικού δικτύου TG4: «ταξίδια στο Ραμπάτ, ύποπτες επαφές που φέρονται να έγιναν με τον πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου Μοχάμεντ Μπεραλαράσε ο οποίος μπορούσε να βασίζεται στις παρεμβάσεις του διπλωμάτη με έδρα τη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Κατά τον Τζιόρτζι, ο Κοτσολίνο φέρεται να ενεργούσε με χρηματικά ανταλλάγματα και δώρα, όπως και ο Παντσέρι με τον οποίο εναλλάσσονταν στη θέση του συμπροέδρου της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου».

Ο Κοτσολίνο διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση λέγοντας ότι δεν θυμάται κανένα ταξίδι στο Μαρόκο: «δεν είμαι υπό έρευνα, δεν έχω ανακριθεί, ούτε έχει σφραγιστεί το γραφείο μου. Ποτέ δεν επεδίωξα προσωπικά συμφέροντα, πλεονεκτήματα ή οφέλη στην πολιτική μου ζωή». Όμως το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα αναστέλλει προληπτικώς τη συμμετοχή του σε όλα τα κομματικά όργανα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Εν τω μεταξύ η Le Soir κάνει λόγο για επαφές του Παντσέρι με το Μαρόκο ήδη από το 2011, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιοποίησε το 2014 και το 2015 ένας χάκερ.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα αποκαλύπτει σχετικό σημείωμα για σχεδιαζόμενο ταξίδι στο Μαρόκο. Όπως ανέφερε «αναζητήσαμε το συγκεκριμένο έγγραφο στο διαδίκτυο και φαίνεται ότι η αντιπροσωπεία του Μαρόκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποστείλει το σημείωμα στο Ραμπάτ κι ενημέρωνε για ταξίδι του Παντσέρι σε Μαρόκο και Αλγερία».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024