Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύπτοντας την πυρίτιδα

Ανακαλύπτοντας την πυρίτιδα

Σύμφωνα με τη Le Monde ήταν ξεκάθαρο πως ο Σαρκοζί ήθελε από τους Καταριανούς να αναλάβουν την αγαπημένη του Παρί Σεν Ζερμέν και ο Πλατινί να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ

Η Liberation ανακάλυψε την πυρίτιδα. Η Γαλλία, λέει, είναι η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ. Αυτό που γνωρίζει όλος ο κόσμος το έμαθαν τώρα και οι Γάλλοι.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να μην πολιτικοποιεί τον αθλητισμό, σε μια στιγμή που το Κατάρ δεχόταν πανταχόθεν κριτική για τους θανάτους των εργατών και τις διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλόφιλων και των γυναικών. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσφερε στους Καταριανούς μια ευκαιρία αποσυμπίεσης. Η αντίδραση του Γκάρντιαν ήταν άμεση. Στην ανάλυσή του ο Μπέρνι Ρόνεϊ τόνιζε πως θα ήταν έγκλημα αν συναινούσαμε στην έκκληση Μακρόν.

Τουλάχιστον από το 2010 το Κατάρ έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη Γαλλία. Στο περίφημο γεύμα του Ελιζέ, εννέα ημέρες πριν την ψηφοφορία για την ανάδειξη της χώρας που θα διοργάνωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ο Νικολά Σαρκοζί είχε προσκαλέσει τον τότε πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί, ενώ παρόντες ήταν ο Ταμίμ αλ Τάνι, γιος του εμίρη του Κατάρ τον οποίον σήμερα έχει διαδεχτεί, και ο τότε πρωθυπουργός του μικρού εμιράτου σεϊχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ.

Σύμφωνα με τη Le Monde ήταν ξεκάθαρο πως ο Σαρκοζί ήθελε από τους Καταριανούς να αναλάβουν την αγαπημένη του Παρί Σεν Ζερμέν και ο Πλατινί να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ. Ο Σαρκοζί έχει αρνηθεί πως επηρέασε τον Πλατινί ενώ ο πρώην πρόεδρος της UEFA έχει δηλώσει πως είχε αποφασίσει πριν το γεύμα να ψηφίσει το εμιράτο.

Η αγορά της Παρί Σεν Ζερμέν με τα κεφάλαια της QSI έγινε έξι μήνες μετά την ανάληψη από το Κατάρ της διοργάνωσης του Μουντιάλ. Στα χρόνια που ακολούθησαν έπεσαν πολλά χρήματα στη Λιγκ 1 μέσω καταριανού τηλεοπτικού δικτύου και συνάφθηκαν μεγάλες συμφωνίες που αφορούσαν εξοπλισμούς και φυσικό αέριο.

Η Liberation αναφέρει στο τελευταίο της δημοσίευμα πως ένα από τα κύρια διεθνή συμβόλαια για λόμπινγκ συνήφθη στις 25 Ιουλίου 2017 και είχε αποστολή την υπεράσπιση της Ντόχα έναντι του διπλωματικού και εμπορικού αποκλεισμού που της είχαν επιβάλει η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της. Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι ένα από τα οχήματα του καταριανού λόμπινγκ.

Από τη γαλλική εφημερίδα διαφεύγει μια σημαντική λεπτομέρεια που θα ενίσχυε το άρθρο της. Εννέα ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης λόμπινγκ η Παρί ενεργοποίησε τη ρήτρα αποδέσμευσης του Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα καταβάλλοντας 222 εκατ. ευρώ που κατέστησαν τον Βραζιλιάνο τον πιο ακριβό παίκτη στον κόσμο. Η μεταγραφή είχε προκαλέσει αίσθηση και το Κατάρ έκανε δημόσιες σχέσεις μέσω του ποδοσφαίρου. Τις συνέχισε μέχρι το τέλος Αυγούστου αποκτώντας και τον Κιλιάν Εμπαπέ.

Ο τρόπος που κράτησε η Παρί τον Γάλλο άσο στις τάξεις της συνδέει ξανά το Ελιζέ με το κλαμπ, αφού επενέβη ο Μακρόν για να πείσει τον ποδοσφαιριστή. Ο Γάλλος πρόεδρος χάιδεψε ξανά τα αυτιά των Καταριανών στην τελευταία του επίσκεψη για τον ημιτελικό των Μπλε με το Μαρόκο επαινώντας την πολύ καλή οργάνωση του Μουντιάλ.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024