Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πως οι Καταριανοί διοργάνωσαν ένα Μουντιάλ χωρίς επεισόδια

Πως οι Καταριανοί διοργάνωσαν ένα Μουντιάλ χωρίς επεισόδια

Το Κατάρ έκανε εισαγωγή χιλιάδων αστυνομικών για να ενισχύσει την ασφάλεια του Μουντιάλ

Με τον τελικό της Κυριακής μεταξύ Γαλλίας και Αργεντινής ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ που θα περάσει στην ιστορία ως ένα από τα ασφαλέστερα όλων των εποχών.

Πέρασε στα ψιλά γράμματα αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία μεγάλων διοργανώσεων στο ποδόσφαιρο (Μουντιάλ και Euro) δεν υπήρξε σύλληψη έστω ενός Άγγλου οπαδού, ούτε καν ένα επεισόδιο!

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο Κύπελλο: Τραγικός θάνατος για 24χρονο – Έπεσε στο κενό από το στάδιο Lusail

Θα πει κανείς και έχει μια βάση αλήθειας, ότι η ποτοαπαγόρευση (βασικά να μην πωλούνται μπύρες με αλκοόλ) έπαιξε το ρόλο της. Στο Κατάρ επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ όμως σε ελάχιστα σημεία και πρέπει να έχεις ειδική άδεια. Συνεπώς το ότι οι Άγγλοι έμπαιναν στα στάδια με πορτοκαλάδες και νερά στα χέρια (οι περισσότεροι δεν καταδέχθηκαν τη μπύρα χωρίς αλκοόλ) ήταν ένα πολύ βασικό μέτρο για να μην μεθύσουν και ξεφύγει η κατάσταση.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Το κυριότερο ήταν το πώς οργάνωσε το θέμα της ασφάλειας το Κατάρ κάνοντας και εισαγωγή τουλάχιστον 5.000-6.000 αστυνομικών με τους μισούς και πλέον να προέρχονται από την Ιορδανία (3500).

Δεν είναι τυχαίο καθώς οι Ιορδανοί θεωρούνται από τους πιο σκληρούς αστυνομικούς και οι διοργανωτές τους πήραν κυρίως για να αντιμετωπίσουν Άγγλους και Γερμανούς οπαδούς αλλά και κάθε άλλο παιχνίδι υψηλού κινδύνου, όπως είχε θέσει για παράδειγμα η ΦΙΦΑ τον προημιτελικό Γαλλίας-Αγγλίας.

Όσον αφορά τώρα τους σεκιούριτι μέσα στο γήπεδο που ήταν πάρα πολλοί, ένα μεγάλο μέρος τους ήταν Σουδανοί και Σομαλοί με την επιλογή να μην είναι τυχαία λόγω σωματοδομής (ψηλοί και γεροδεμενοι) που αποτελούσε σημαντικό αποτρεπτικό μέτρο για οποιονδήποτε φιλόδοξο ταραξία. Οποιος (ελάχιστοι) το τόλμησε βρέθηκε εκτός γηπέδου πριν καν το καταλάβει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε σήμα για πιθανά επεισόδια στον ημιτελικό Γαλλίας-Μαρόκου καθώς χιλιάδες Μαροκινοι βρέθηκαν στο Κατάρ χωρίς εισιτήριο με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 5000 !

Δεν είναι τυχαίο ότι Μαροκινός που εργάζεται στο Κατάρ σε ανάρτησή του κατέκρινε τη χώρα του γράφοντας: «Αυτό είναι το Μαρόκο μας. Έβαλε έξτρα πτήσεις και έστειλε 5000 συμπατριώτες μας χωρίς εισιτήριο στο Κατάρ λέγοντάς τους θα βρείτε εκεί !»

Εισιτήρια – όχι βέβαια σε τέτοιο αριθμο – υπήρχαν αλλά με κόστος άνω των 500 ευρώ, ποσό κάτι παραπάνω από απαγορευτικό για το σύνολο σχεδόν του μέσου Μαροκινού.

Πολλοί Μαροκινοί κοιμήθηκαν έξω από το στάδιο «Αλ Μπέιτ» υπολογίζοντας να βρουν εισιτήρια αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν μπήκαν στο γήπεδο χωρίς πάντως να ανοίξει μύτη !

Εδώ να σημειωθεί πως γενικά στο Κατάρ υπάρχουν πολλοί σεκιούριτι και βλέπει κανείς για παράδειγμα 100 σε αγώνα ποδοσφαίρου με 50 φιλάθλους !

Και στα εμπορικά κέντρα, αλλά και στα συγκροτήματα κατοικιών υπάρχουν σεκιούριτι κυρίως από χώρες της Αφρικής και αρκετοί από αυτούς συμπεριλήφθηκαν και στο κόνσεπτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δηλαδή από έτσι και αλλιώς εργαζόμενους στο Κατάρ καθώς κατά τη διάρκεια του Μουντιαλ οι δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα λειτουργούσαν μόνο 08.00-11.00 το πρωί και δόθηκαν στους περισσότερους άδειες για να αποφευχθεί η μεγάλη κίνηση στους δρόμους.

Έτσι πολλοί σεκιούριτι δούλεψαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο το οποίο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο ασφαλή ολων των εποχών.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024