Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κροατική καταγωγή του Ντιέγκο Μαραντόνα

Η κροατική καταγωγή του Ντιέγκο Μαραντόνα

Η ιστορία ξεκινά το 1847, τη χρονιά που γεννήθηκε ο Ματέι Κάρολιτς στη σημερινή Κροατία που τότε ανήκε στην Αυστριακή Αυτοκρατορία

Κροάτης ο Ντιέγκο Μαραντόνα; Λίγες ώρες πριν τον κρίσιμο ημιτελικό της Αργεντινής με την Κροατία βλέπει ξανά το φως της δημοσιότητας μια ιστορία από το 2005. Τότε που ο Ντιεγκίτο είχε επισκεφτεί το Νόβι Βινοντόλσκι, μια πόλη βόρεια της Κροατίας για να συμμετάσχει σε αγώνα για φιλανθρωπικό σκοπό μαζί με τους Νταβόρ Σούκερ, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν αλλά και τους βετεράνους τενίστες Τζον ΜακΕνρο και Γκόραν Ιβανίσεβιτς.

Πάνω στην κουβέντα ο Μαραντόνα είχε αποκαλύψει πως κάποιοι από τους προγόνους του ζούσαν στην περιοχή και πως πήγε να δει αν του άφησαν κάποια κληρονομιά.

Διαβάστε επίσης

Άραγε, υπάρχει «Θεός» και… βλέπει;
Η ιστορία ξεκινά το 1847, τη χρονιά που γεννήθηκε ο Ματέι Κάρολιτς στη σημερινή Κροατία που τότε ανήκε στην Αυστριακή Αυτοκρατορία. Εκτιμάται πως ο τόπος γέννησης θα μπορούσε να είναι το νησί Κορτσούλα (νότια της Κροατίας), αλλά σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Caras, το πιστοποιητικό βάπτισης του Ματέι Κάρολιτς δείχνει πως καταγόταν από την Πραπούτνιακ, κοντά στη Ριέκα.

Στα 25 του χρόνια ο Κάρολιτς μετανάστευσε στην Αργεντινή όπου άλλαξε το όνομά του σε Ματέο Καριόλιχ. Εγκατεστημένος στην Κοριέντες, παντρεύτηκε την Τρινιδάδ Φερέιρα το 1875 και από την ένωση γεννήθηκαν οκτώ παιδιά. Η μικρότερη, η Σαλβαδόρα ήταν η γιαγιά του Μαραντόνα από την πλευρά της μητέρας του.

Η Σαλβαδόρα και ο σύζυγός της Ατανάσιο απέκτησαν το 1929 την Ντάλμα Σαλβαδόρα Φράνκο η οποία έμεινε στην ιστορία ως «Δόνια Τότα». Ηταν η γυναίκα που γέννησε τον Ντιέγκο Μαραντόνα το 1960 στη Βίλα Φιορίτο, στο Μπουένος Αϊρες.

Απόγονος κροατών μεταναστών είναι και ο τενίστας Ντανιέλ Ορσανιτς που ήταν αρχηγός της αργεντίνικης ομάδας όταν κατέκτησε το Davis Cup , με αντίπαλο την Κροατία στο Ζάγκρεμπ, το 2016.

Εκείνη την ημέρα το ημερολόγιο έδειχνε 25 Νοεμβρίου και στις εξέδρες της Αρένας του Ζάγκρεμπ βρισκόταν και ο Ντιέγκο Μαραντόνα όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του φίλου του Φιντέλ Κάστρο τον οποίον αποκαλούσε «δεύτερο πατέρα» του. Με τέσσερα χρόνια διαφορά, την ίδια ημέρα έγινε μύθος και ο Ντιεγκίτο.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024