Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αλβανική Ακαδημία Επιστημών: Οι Αλβανοί έχουν γενετική σχέση με τους Ελληνες και όχι με τους Τούρκους

Αλβανική Ακαδημία Επιστημών: Οι Αλβανοί έχουν γενετική σχέση με τους Ελληνες και όχι με τους Τούρκους

Οσα λέγονται για γενετική σχέση των Αλβανών με τους Τούρκους είναι σε λαϊκό επίπεδο και δεν στηρίζονται επιστημονικά, αναφέρει η Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας, κάνοντας λόγο για γενετικό δεσμό του αλβανικού πληθυσμού με τους Ελληνες.

Οι Αλβανοί και οι Αρμπέρες συνεχίζουν να έχουν ισχυρούς γενετικούς δεσμούς, αν και έχουν περάσει πέντε αιώνες από τότε που αυτός ο πληθυσμός εγκαταστάθηκε στη νότια Ιταλία (φωτογραφία, επάνω, από gazetadita.al).

Με το βόρειο τμήμα της Ελλάδας

«Οι γενετικοί δεσμοί μεταξύ του αλβανικού πληθυσμού και του αλβανικού πληθυσμού που ζει στο εξωτερικό, ειδικά των πληθυσμών Αρμπέρες στη νότια Ιταλία, συνεχίζουν να έχουν ισχυρούς γενετικούς δεσμούς», αναφέρει μελέτη της Ακαδημίας Επιστημών -ASH.

Δείτε ακόμα – Η Αλβανία και το 1821

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αλβανικός πληθυσμός έχει επίσης γενετικό δεσμό με τον πληθυσμό του βόρειου τμήματος της Ελλάδας.

Σε σχέση με τις πολυάριθμες συζητήσεις για την ομοιότητα των Αλβανών με τους Τούρκους, ο ερευνητής, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, Ηλίας Μικερέζι, λέει ότι σε μοριακό επίπεδο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί.

«Εχουν γίνει πολλές μελέτες αυτού του είδους, όσα λέγονται είναι σε λαϊκό επίπεδο. Οταν μιλάμε για γενετικούς δεσμούς, μιλάμε σε μοριακό επίπεδο, στο DNA. Φυσικά, αν μιλάμε για τέτοιες διασυνδέσεις, τις έχουμε στον χώρο των Βαλκανίων» επισημαίνει ο αλβανός καθηγητής.

Η γενετική σχέση με τους Ιλλυριούς

Οι ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών σκοπεύουν να μάθουν περισσότερα στο μέλλον για τη γενετική σχέση με τους Ιλλυριούς επειδή δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες DNA.

«Ακόμα δεν έχουμε τους δεσμούς με τους Ιλλυριούς σε μοριακό επίπεδο, αυτό του DNA, αυτός είναι ένας από τους στόχους. Είναι δύσκολες έρευνες για να πραγματοποιηθούν, αλλά στοχεύουμε σε όχι πολύ μακρινό χρόνο να έχουμε τέτοια δεδομένα» προσθέτει ο Μικερέζι.

Ερευνητές από διαφορετικούς τομείς συζήτησαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Ακαδημία Επιστημών στη βάση μελετών σχετικών με τη γενετική του αλβανικού πληθυσμού και διάφορες κληρονομικές ασθένειες.

Πηγή: gazetadita.al, echedoros-a.gr

Sports in

Το νέο φορμάτ της Superleague από την σεζόν 2024-25: Τα τρία «μίνι» πρωταθλήματα και το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο

Η Superleague αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που διεξάγονται τα playoff και playout, από την επόμενη σεζόν – Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024