Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οταν ο Τσίπρας ψάχνει στήριξη στις δεξιές δεξαμενές

Οταν ο Τσίπρας ψάχνει στήριξη στις δεξιές δεξαμενές

Μια ανάγνωση του δεξιού φλερτ από την Καστοριά έχει να κάνει με ένα δυσμενές δημοσκοπικό στοιχείο των ημέρων για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και αυτό είναι οι μηδενικές εισροές ψηφοφόρων στην Κουμουνδούρου από τη ΝΔ

Από την πρόσφατη περιοδεία του στην Καστοριά ο Αλέξης Τσίπρας είπε κάτι για πρώτη φορά: «Ηξερα ότι θα βρεθώ σε έναν νομό που λένε ότι παραδοσιακά είναι το κάστρο της συντηρητικής παράταξης. Θέλω να απευθυνθώ σε αυτόν τον κόσμο τον συντηρητικό. Ο κόσμος ο συντηρητικός και αυτός περνάει τις ίδιες δυσκολίες… Ακόμη και αυτός ο κόσμος μένει στην απέξω. Θα απευθυνθούμε λοιπόν και στους ανθρώπους που παραδοσιακά ψηφίζουν τη ΝΔ και είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια, με αξίες. Και θα τους πούμε ότι αυτοί δεν εκπροσωπούν τις δικές σας αξίες και ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά…».

Μια ακτινογραφία της δήλωσης αυτής έχει πολλές διαστάσεις. Μια πρώτη είναι το πώς διαβάζουν σήμερα τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ συχνά κάνουν λόγο για φυγόκεντρες δυνάμεις στο κυβερνών κόμμα που επέτεινε η υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά και, όπως λένε, η αποξένωση του παραδοσιακού πυρήνα της παράταξης από τις πολιτικές του Μεγάρου Μαξίμου σε μια σειρά από πεδία. Για παράδειγμα, σημειώνουν πως όσο πλήττονται όλα τα κοινωνικά στρώματα από την ακρίβεια ή την ενεργειακή κρίση, από αυτό δεν ξεφεύγει και ο μέσος ψηφοφόρος της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης: Πέντε συν ένα μηνύματα του Τσίπρα από μία συνέντευξη

Οι δημοσκοπήσεις

Μια άλλη ανάγνωση του δεξιού φλερτ του Αλέξη Τσίπρα έχει να κάνει με ένα δυσμενές δημοσκοπικό στοιχείο των ημέρων για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό είναι οι μηδενικές εισροές ψηφοφόρων στην Κουμουνδούρου από τη ΝΔ. Το γεγονός πως οι παραπάνω αριθμοί ισορροπούν μεταξύ των δύο κυρίαρχων πόλων στο σκέλος των εισροών και εκροών, από αυτή την πρώτη καταγραφή δεν προκύπτει προς το παρόν ανατροπή.

Aς δούμε για παράδειγμα μια αρκετά πρόσφατη μέτρηση που είναι της Alco (14-18 Νοεμβρίου). Εχουν σημασία τα εδώ ευρήματα αφού συμπεριλαμβάνουν την εκλογική και πολιτική συμπεριφορά των πολιτών, εντάσσοντας και τον δεύτερο γύρο των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις, αλλά και την υπόθεση Ανδρέα Πάτση. Από τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ πάει το 2%. Από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ επίσης το 2%. Αρα οι μεταξύ τους μετακινήσεις – σύμφωνα πάντα με την Alco – είναι αμετάβλητες.

Και, όπως τονίζουν πολλοί δημοσκόποι, το γεγονός πως αυτό δεν ανατρέπεται, επιβεβαιώνει πως δεν μπορεί τουλάχιστον από αυτό το πεδίο να γίνει ανατροπή των συσχετισμών δύναμης. Και πολλοί θυμίζουν πως το 2015 και τις δύο φορές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε κομμάτι και της λαϊκής Δεξιάς λόγω της δυσφορίας για τον ΕΝΦΙΑ.

Η παραδοχή

Μια παράλληλη ανάγνωση για το «αιφνίδιο φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα με τους συντηρητικούς πολίτες είναι μια γενική παραδοχή πως για να είσαι πρωθυπουργήσιμος δεν αρκεί το κόμμα σου και οι κλασικές δεξαμενές του. Πρέπει, κοινώς, να διεμβολίσεις τις άλλες παρατάξεις, να συνάψεις κοινωνικές συμμαχίες, να αποδεσμευτείς ως έναν βαθμό από την «κομματικότητά» σου για να έχεις καλή έκβαση στην κάλπη.

Η κλασική πάντως εξήγηση από μεριάς Κουμουνδούρου είναι πως και οι πολίτες που ψήφισαν ΝΔ μία ή δύο ή περισσότερες φορές σήμερα μπορούν να μετακινηθούν και λόγω του γεγονότος πως «διακυβεύεται και η δική τους κοινωνική θέση λόγω των κυβερνητικών πολιτικών σήμερα».

Οι αντίπαλοι πάλι του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύουν τη νέα στάση λόγω «της χαμηλής συσπείρωσης» του κλασικού κομματικού πυρήνα της Κουμουνδούρου.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024