Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Νομοσχέδιο-ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων των γάμων ίδιου φύλου

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο-ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων των γάμων ίδιου φύλου

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε την τελική έγκριση στο μέτρο, με τους νομοθέτες και των δύο κομμάτων να ψηφίζουν υπέρ. Τώρα οδεύει προς τον πρόεδρο Μπάιντεν για να υπογραφεί ως νόμος ολοκληρώνοντας μια απίθανη πορεία για ένα μέτρο που μόλις πριν από μήνες φαινόταν να έχει ελάχιστες πιθανότητες να τεθεί σε ισχύ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε την Πέμπτη την τελική έγκριση στη νομοθεσία για την υποχρεωτική ομοσπονδιακή αναγνώριση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, με έναν διακομματικό συνασπισμό νομοθετών να ψηφίζει υπέρ του μέτρου κατά τις τελευταίες ημέρες του Κογκρέσου υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών.

Με ψήφους 258-169, με ένα μέλος να ψηφίζει «παρών», η νομοθεσία-ορόσημο πέρασε από το Κογκρέσο, στέλνοντάς την στον πρόεδρο Μπάιντεν για να υπογραφεί ως νόμος και ολοκληρώνοντας μια απίθανη πορεία για ένα μέτρο που μόλις πριν από μήνες φαινόταν να έχει ελάχιστες πιθανότητες να τεθεί σε ισχύ.

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε θριαμβευτικά το αποτέλεσμα, χτυπώντας επανειλημμένα το σφυρί σαν να χειροκροτούσε, ενώ τα μέλη της Βουλής ζητωκραύγαζαν.

«Σήμερα, υπερασπιζόμαστε τις αξίες που αγαπά η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών: την πίστη στην αξιοπρέπεια, την ομορφιά και την σπίθα της “θεότητας” – σε κάθε άνθρωπο, και τον διαρκή σεβασμό στην αγάπη που είναι τόσο ισχυρή που ενώνει δύο ανθρώπους» δήλωσε η Πελόζι σε ομιλία της από το βήμα της Βουλής πριν από την ψηφοφορία.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε τη δράση του Κογκρέσου «ένα κρίσιμο βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται το πρόσωπο που αγαπούν».

Photo: Alexander Grey / Unsplash

Αποφασιστικές διακομματικές πλειοψηφίες –Ευτυχώς

Η επιτυχία του μέτρου αντανακλά μια ευρύτερη πολιτιστική και πολιτική μεταστροφή στο θέμα του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, το οποίο μόλις πριν από μια δεκαετία θεωρούνταν από μέλη και των δύο κομμάτων ως διχαστικό και επικίνδυνο έδαφος. Έχει γίνει τόσο ευρέως αποδεκτό στην αμερικανική κοινωνία, ώστε μπορεί πλέον να δημιουργήσει αποφασιστικές διακομματικές πλειοψηφίες και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, ευτυχώς, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έγινε ευρέως αποδεκτός από τα μέλη και των δύο κομμάτων και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 70 τοις εκατό των ψηφοφόρων υποστηρίζουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες που η Βουλή των Αντιπροσώπων ασχολήθηκε με τον νόμο περί σεβασμού του γάμου. Το περασμένο καλοκαίρι, 47 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς για να υποστηρίξουν τη νομοθεσία για τα δικαιώματα του γάμου μεταξύ ομοφύλων που εξέπληξε και χαροποίησε τους υποστηρικτές του.

Αυτό πυροδότησε μια εντατική προσπάθεια μεταξύ μιας διακομματικής ομάδας υποστηρικτών στη Γερουσία -που ενισχύθηκε αθόρυβα από έναν συνασπισμό Ρεπουμπλικανών στελεχών με επιρροή, μερικοί από τους οποίους είναι ομοφυλόφιλοι, για να βρεθούν οι τουλάχιστον 10 ψήφοι των Ρεπουμπλικανών που απαιτούνται.

«Η δαιμονοποίηση των βιβλικών αξιών» και λοιπά εμπόδια

Στη Γερουσία, η νομοθεσία αναθεωρήθηκε για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ορισμένων Ρεπουμπλικανών ότι θα τιμωρούσε ή θα περιόριζε τη θρησκευτική ελευθερία των ιδρυμάτων που αρνούνται να αναγνωρίσουν γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Αυτή η αναθεώρηση πέρασε τον περασμένο μήνα, επιστρέφοντας στη Βουλή για μια δεύτερη ψηφοφορία για την έγκριση των αλλαγών.

Αλλά η αναθεώρηση φαίνεται ότι απέτυχε να ενισχύσει την υποστήριξη του νομοσχεδίου μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή- την Πέμπτη, 39 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν «ναι», λιγότερο από το ένα πέμπτο του ποσοστού του κόμματος στη Βουλή, μετά από μια συζήτηση στην οποία πολλοί νομοθέτες του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων καταδίκασαν τη νομοθεσία ως ανήθικη.

Σε μια ομιλία που την έφερε στα πρόθυρα των δακρύων, η εκπρόσωπος Βίκυ Χάρτζλερ, Ρεπουμπλικανή από το Μιζούρι, απέρριψε τις διατάξεις περί θρησκευτικής ελευθερίας ως «κούφιες» και παρακάλεσε τους συναδέλφους της να την ακολουθήσουν και να αντιταχθούν σε αυτό που αποκάλεσε «άστοχο» και «επικίνδυνο» νομοσχέδιο.

«Το νομοσχέδιο αυτό εξυπηρετεί μόνο την περαιτέρω δαιμονοποίηση των βιβλικών αξιών», δήλωσε η Χάρτζλερ. «Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο των Δημοκρατικών να διαλύσουν την παραδοσιακή οικογένεια, να φιμώσουν τις φωνές της πίστης και να ακυρώσουν οριστικά τα θεμέλια της χώρας μας».

Τέλος στις ανησυχίες εκατομμυρίων αγαπημένων ζευγαριών

Η πίεση για την ψήφιση της νομοθεσίας ξεκίνησε μετά την πρόταση του δικαστή Κλάρενς Τόμας στη γνωμοδότησή του για την απόφαση του Ιουνίου που ανέτρεψε την υπόθεση Roe v. Wade, η οποία είχε καθιερώσει συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, ότι το δικαστήριο θα πρέπει επίσης να «επανεξετάσει» τα προηγούμενα που κατοχυρώνουν την ισότητα στο γάμο και την πρόσβαση στην αντισύλληψη.

Η γερουσιαστής Τάμι Μπάλντουιν, Δημοκρατική του Ουισκόνσιν και η πρώτη λεσβία που εξελέγη στο Κογκρέσο, η οποία ήταν ο κύριος υποστηρικτής του νομοσχεδίου στη Γερουσία, δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα «βάλει τέλος στις ανησυχίες εκατομμυρίων αγαπημένων ζευγαριών που ανησυχούν ότι μια μέρα ένα ακτιβιστικό Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να τους αφαιρέσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».

«Δίνουμε σε αυτά τα αγαπημένα ζευγάρια τη βεβαιότητα ότι οι γάμοι τους είναι νόμιμοι και ότι θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ευθύνες και τα ίδια οφέλη με κάθε άλλο παντρεμένο ζευγάρι» πρόσθεσε η Μπάλντουιν, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη μετατροπή αυτού που ξεκίνησε ως μια άσκηση ανταλλαγής μηνυμάτων για τους Δημοκρατικούς που ήθελαν να αναδείξουν κοινωνικά ζητήματα κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών σε μια σοβαρή νομοθετική προσπάθεια.

Ο απροσδόκητα υψηλός αριθμός των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων που υποστήριξαν το νομοσχέδιο τον Ιούλιο -σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών- ώθησε την προσπάθειά της να επιτύχει διακομματική συμφωνία στη Γερουσία, αλλά παρότρυνε τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, Δημοκρατικό της Νέας Υόρκης και ηγέτη της πλειοψηφίας, να περιμένει μέχρι τις εκλογές για να το φέρει σε ψηφοφορία.

Η στρατηγική αυτή προκάλεσε την οργή ορισμένων προοδευτικών, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να ζητήσουν ένα πολιτικό τίμημα από τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του μέτρου, αλλά απέφερε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα: Η νομοθεσία πέρασε από τη Γερουσία τον περασμένο μήνα με την υποστήριξη 12 Ρεπουμπλικάνων, υπερβαίνοντας το όριο των 60 ψήφων που έχει απογοητεύσει πολλά διακομματικά νομοσχέδια.

Ο νόμος περί σεβασμού του γάμου

Στο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων την Πέμπτη, μια παρέλαση Δημοκρατικών – μερικοί από αυτούς ομοφυλόφιλοι, πολλοί από τους οποίους μιλούσαν για τους δικούς τους γάμους με άτομα του ίδιου φύλου- στάθηκαν για να υποστηρίξουν το μέτρο. Καταργεί τον νόμο του 1996 για την υπεράσπιση του γάμου, ο οποίος όριζε τον γάμο αποκλειστικά μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και επέτρεπε στις πολιτείες να αρνούνται να τιμήσουν τους γάμους ομοφυλοφίλων που τελέστηκαν σε άλλες πολιτείες.

Μόλις υπογραφεί ο νόμος περί σεβασμού του γάμου θα απαγορεύει στις πολιτείες να αρνούνται την εγκυρότητα ενός γάμου εκτός πολιτείας με βάση το φύλο, τη φυλή ή την εθνικότητα.

«Σήμερα, θα ψηφίσουμε υπέρ της ισότητας και κατά των διακρίσεων, ανατρέποντας επιτέλους τον ομοφοβικό νόμο περί υπεράσπισης του γάμου και εξασφαλίζοντας προστασία για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και των διαφυλετικών γάμων» δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Σισιλίν, Δημοκρατικός από το Ρόουντ Άιλαντ, λίγες στιγμές πριν από την ψήφισή του.

Αργότερα, σε μια τελετή για τον εορτασμό και την επίσημη διαβίβαση της νομοθεσίας στον Μπάιντεν, η Πελόζι, δήλωσε ότι η υπογραφή του νομοσχεδίου ήταν το κατάλληλο επιστέγασμα της θητείας της στο αξίωμα, η οποία ξεκίνησε το 2010 με την υπογραφή της νομοθεσίας που επέτρεπε την κατάργηση της πολιτικής «don’t ask don’t tell» κατά των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων που υπηρετούν ανοιχτά στο στρατό.

Ο πρώην αντιπρόσωπος Μπάρνεϊ Φρανκ, Δημοκρατικός της Μασαχουσέτης και ένα από τα πρώτα ανοιχτά ομοφυλόφιλα μέλη του Κογκρέσου, ήταν παρών για να γιορτάσει αυτό που χαρακτήρισε την κατάρρευση μιας ακόμη επαίσχυντης πολιτικής.

«Ήμουν εδώ κατά τη γέννηση της, οπότε είμαι πολύ ευγνώμων που μπορώ να είμαι εδώ για την κηδεία», δήλωσε ο Φρανκ.

Photo: Maico Pereira / Unsplash

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών δε συμφωνεί

Παρόλα αυτά, παρά τον διακομματικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών παρέμεινε έντονα αντίθετη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Πέμπτη, υποστήριξαν ότι το μέτρο ήταν μια απάντηση σε μια ανύπαρκτη απειλή για τα δικαιώματα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και το καταδίκασαν ως μέρος μιας συνωμοσίας των Δημοκρατικών για την ανατροπή των παραδοσιακών αξιών, εις βάρος της χώρας.

Ο αντιπρόσωπος Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί είχαν «επινοήσει» έναν «αβάσιμο φόβο» ότι το Ανώτατο Δικαστήριο βρίσκεται στα πρόθυρα ακύρωσης των δικαιωμάτων του γάμου των ομοφυλοφίλων και άλλων δεδικασμένων, και δήλωσε ότι το μέτρο εξακολουθεί να στερείται επαρκούς προστασίας για τις οργανώσεις που δεν θεωρούν έγκυρες τέτοιες ενώσεις.

«Είναι επικίνδυνο» δήλωσε ο Τζόρνταν για τη νομοθεσία «και οδηγεί τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση».

Ο αντιπρόσωπος Μπομπ Γκουντ, Ρεπουμπλικάνος από τη Βιρτζίνια, χλεύασε το μέτρο ως «νόμο περί ασέβειας προς το γάμο» και δήλωσε ότι η εξέτασή του αποτελεί «μια απογοητευτική ένδειξη της διάβρωσης των ηθικών αξιών που έκαναν αυτό το έθνος σπουδαίο».

«Αυτό το νομοσχέδιο σίγουρα δεν σέβεται τον ορισμό του γάμου από τον Θεό» είπε ο Γκουντ «και ο ορισμός του είναι ο μόνος που έχει πραγματικά σημασία».

Τελικά, οκτώ Ρεπουμπλικάνοι που είχαν υποστηρίξει τη νομοθεσία τον Ιούλιο την εγκατέλειψαν την Πέμπτη αλλάζοντας την ψήφο τους σε «όχι» ενώ ένας ψήφισε «παρών».

Δύο Ρεπουμπλικανοί που προηγουμένως είχαν ταχθεί κατά του μέτρου άλλαξαν και το υποστήριξαν.

Σε έναν όρο στον οποίο επέμειναν οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του στη Γερουσία, το μέτρο θα εγγυάται ότι οι θρησκευτικές οργανώσεις δεν θα υποχρεούνται να παρέχουν αγαθά ή υπηρεσίες για τον εορτασμό οποιουδήποτε γάμου και δεν θα μπορούν να χάσουν το αφορολόγητο καθεστώς ή άλλα οφέλη επειδή αρνούνται να αναγνωρίσουν τις ενώσεις ομοφύλων.

Η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών διαπραγματευτών, δήλωσε ότι οι διατάξεις αυτές αποτέλεσαν σημαντική πρόοδο.

«Αποδείξαμε ότι δεν πρόκειται για χαμένα δικαιώματα της κοινότητας L.G.B.T.Q. έναντι των δικαιωμάτων για εκκλησίες, τζαμιά, συναγωγές, ναούς» δήλωσε η Κόλινς. «Μπορούμε να προωθήσουμε και τα δύο, και αυτό έκανε σήμερα αυτή η νομοθεσία».

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024