Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αθήνα: Τι προσδοκούν τα ξενοδοχεία τα Χριστούγεννα – Οι τιμές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Αθήνα: Τι προσδοκούν τα ξενοδοχεία τα Χριστούγεννα – Οι τιμές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Οι άλλες πρωτεύουσες καταγράφουν πολύ υψηλότερες μέσες τιμές σε σύγκριση με την Αθήνα, η οποία είναι η δεύτερη πιο φθηνή στην Ευρώπη

Με υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια θα υποδεχθούν τους πελάτες τους τις χριστουγεννιάτικες ημέρες τα ξενοδοχεία της Αθήνας, ωστόσο το υπερβολικά αυξημένο κόστος λειτουργίας λόγω κυρίως της ενεργειακής κρίσης θα επιβαρύνει τα αποτελέσματά τους. Παράλληλα, εξακολουθούν να είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη ενώ και η αύξηση της μέσης τιμής που καταγράφουν σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 είναι η δεύτερη χαμηλότερη.

Ο τουριστικός προορισμός «Αθήνα» τις χριστουγεννιάτικες ημέρες πάντως θα ζήσει κάτι από τη λάμψη των εορτών προ της πανδημίας, καθώς αναμένεται να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες, από την ελληνική περιφέρεια μετά από τόσα προβλήματα που δημιούργησε τα προηγούμενα δύο χρόνια η πανδημία Covid 19.

Διαβάστε επίσης: Ποιες χώρες «μαγνητίζουν» τους επενδυτές – Που βρίσκεται η Ελλάδα

Όπως επισημαίνει στον ot.gr o γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού κ. Ευγένιος Βασιλικός αν και είναι λίγο νωρίς ακόμη ωστόσο τα πρώτα μηνύματα που έρχονται είναι ότι οι Έλληνες από την περιφέρεια θα «εκδράμουν» στην Αθήνα για τις ημέρες των εορτών όπως παραδοσιακά το έκαναν τα προ της πανδημίας χρόνια.

Ωστόσο βλέπουμε ότι η κίνηση προς το παρόν περιορίζεται στα Σαββατοκύριακα, ενώ επίσης πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αφορά κυρίως τα ξενοδοχεία του Κέντρου της Αθήνας, συμπληρώνει ο κ. Βασιλικός ο οποίος δεν ξεχνά να τονίσει ότι αυτό που προβληματίζει τους ξενοδόχους είναι το αυξημένο λειτουργικό κόστος και οι ημέρες μετά τις γιορτές καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον συνεδριακό τουρισμό. Εκτός από κάποια μεγάλα, έχουν εξαγγελθεί ορισμένα μικρά και μεσαία συνέδρια αλλά δεν γνωρίσουμε ακόμη συμμετοχές μας λέει ο κ. Βασιλικός.

Οι ανατιμήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλειες

Πάντως σύμφωνα με τον δείκτη trivago Hotel Price Index ο Δεκέμβριος είναι ένα καλός μήνας από πλευράς τιμών για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία καθώς η μέση τιμή κυμαίνεται στα 113 ευρώ έναντι 95 πέρυσι που συνιστά μια αύξηση κατά 18,94%.  Μια αύξηση που υπολείπεται των ξενοδοχειακών μονάδων άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Μόνο η Μαδρίτη με μια αύξηση μέσης τιμής κατά 14,47% κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα της Αθήνας. Ωστόσο η μέση τιμή του δωματίου τη Μαδρίτη είναι στα 174 ευρώ.

Επίσης οι άλλες πρωτεύουσες καταγράφουν πολύ υψηλότερες μέσες τιμές σε σύγκριση με την Αθήνα, η οποία είναι η δεύτερη πιο φθηνή στην Ευρώπη, με την Βαρσοβία να «προηγείται» με 100 ευρώ τη μέση τιμή. Ωστόσο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 καταγράφει άνοδο κατά 42%.

Η  Κωνσταντινούπολη είναι αμέσως ψηλότερα από την Αθήνα και καταγράφει επίσης μια εντυπωσιακή  αύξηση τιμής σε σύγκριση με πέρυσι κατά 64% στα 125 ευρώ φέτος από 76 πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Η Λισαβόνα εμφανίζει άνοδο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 26,4% στα 158 ευρώ από 124 ευρώ πέρυσι.

Στη Ρώμη αγαπημένο  προορισμό  των Ελλήνων η μέση τιμή  είναι στα 162 ευρώ έναντι 123 ευρώ πέρυσι (αύξηση 31,7%) ενώ στη Βαρκελώνη η μέση τιμή από τα 129 ευρώ «πέταξε» στα 155 ευρώ  (20,15%)

Ο πιο κλασικός ίσως ευρωπαϊκός προορισμός για τα Χριστούγεννα, το Λονδίνο, καταγράφει μέση τιμή στα 279 ευρώ έναντι 196 ευρώ πέρυσι σημειώνοντας μια άνοδο κατά 42,34%, ενώ μικρότερη αύξηση στη μέση τιμή καταγράφει το Παρίσι, μόλις 31% στα 245 ευρώ από 187 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. Τέλος η Χριστουγεννιάτικη Βιέννη θα υποδεχθεί τους εκδρομείς  με μία μέση τιμή στα 190 ευρώ έναντι 149 ευρώ πέρυσι (αύξηση 27,5%)

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024