Με σημερινό άρθρο της στον Guardian η Αντζελία Τζολί στρέφεται κατά των κυβερνήσεων για την έλλειψη δράσης υπέρ της υποστήριξης των επιζώντων από βιασμούς σε καιρό πολέμου.

Η ηθοποιός και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες χαρακτηρίζει την αδράνεια των ιθυνόντων «οδυνηρή και απογοητευτική» και σημειώνει: «Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των επιζώντων ή για να αποτρέψει τους δράστες από το να χρησιμοποιούν τον βιασμό ως όπλο πολέμου σε σχεδόν κάθε νέα σύγκρουση την τελευταία δεκαετία. Παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις, δεν έχουμε δει σημαντική, διαρκή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Αντιμετωπίζουμε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα»

Η Αντζελίνα Τζολί ξεκίνησε την Πρωτοβουλία για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις με τον άλλοτε υπουργό Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, το 2012.

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση γιορτάζει την 10η επέτειο της Πρωτοβουλίας για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις (PSVI) με ένα συνέδριο στο Λονδίνο, η ίδια υπογραμμίζει στο άρθρο τη: «Συναντάμε και συζητάμε αυτές τις φρικαλεότητες και συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ να επαναληφθούν. Υποσχόμαστε να τραβήξουμε – και να κρατήσουμε – αυτή τη γραμμή. Αλλά όταν πρόκειται για δύσκολες επιλογές για το πώς να εφαρμόσουμε αυτές τις υποσχέσεις, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά. Αντιμετωπίζουμε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας τους, όπως στην περίπτωση της Συρίας».

Και προσθέτει: «Αντιμετωπίζουμε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που τίθενται πρώτα, αντιμετωπίζοντας ορισμένες συγκρούσεις ως πιο σημαντικές από άλλες. Και αντιμετωπίζουμε έλλειψη πολιτικής βούλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των προσπαθειών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στην εμπόλεμη ζώνη, παρά την άμεση σύνδεση με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Υπουργοί και εκπρόσωποι από 70 χώρες αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο συνέδριο που ξεκινάει σήμερα.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση ύψους 12,5 εκατ. λιρών για την αντιμετώπιση της βίας. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των επιζώντων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε επί του θέματος ότι «η ίδια η απειλή του βιασμού και της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου θα πρέπει να επιφέρει άμεση διεθνή καταδίκη και ταχεία δράση για να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις πριν ξεκινήσουν».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr