Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο ανακηρύσσει τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη»

ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο ανακηρύσσει τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη»

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζει «κράτος τρομοκράτη» τη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία και καλεί τα κράτη να υιοθετήσουν αντίστοιχες αποφάσεις.

«Κράτος  τρομοκράτη», χαρακτήρισε τη Ρωσία το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα Τεταρτη (23/11).

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε κείμενο που χαρακτηρίζει την Ρωσία «κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας» στον πόλεμο της Ουκρανίας και καλεί στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το ίδιο.

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ρωσία αποτελεί «ένα τρομοκρατικό καθεστώς, λόγω της σκόπιμης φυσικής καταστροφής αστικών υποδομών και των μαζικών δολοφονιών Ουκρανών πολιτών, που έχουν στόχο την εξάλειψη του ουκρανικού λαού».

Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με 494 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 44 αποχές.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γκι Φερχόφσταντ, «το καθεστώς του Βλάντιμιρ Πούτιν στη Ρωσία θεωρείται κράτος που προάγει την τρομοκρατία, είναι συνένοχο σε εγκλήματα πολέμου και πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη διεθνή κοινότητα».

Συμβολική κίνηση

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο χαρακτηρίζει «κράτος τρομοκράτη» τη Ρωσία, έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.

Το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει την ισχύ να επιβάλλει πολιτικές στις κυβερνήσεις των 27 ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ψηφίσματά του είναι μη δεσμευτικά.

Με αυτό το δεδομένο, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να θεσπίσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ρωσία σε αυτόν τον κατάλογο. Αυτό θα ενεργοποιήσει σειρά σημαντικών περιοριστικών μέτρων κατά της Μόσχας και θα έχει θεμελιώδεις περιοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, αναφέρει το ΕΚ.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να συμπεριλάβει τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση «ομάδα Βάγκνερ», το 141ο Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα (γνωστό και ως «Kadyrovites»), καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες, πολιτοφυλακές και ένοπλες δυνάμεις υπό ρωσικό έλεγχο που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία, στον κατάλογο των τρομοκρατών της ΕΕ.

 Ζητείται επιπλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία διεθνώς, ακόμη και όταν πρόκειται για τη συμμετοχή της, σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη ζητείται να μειωθούν οι διπλωματικοί δεσμοί με τη Ρωσία, να περιοριστούν οι επαφές της ΕΕ με  Ρώσους αξιωματούχους.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024