Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «σεφ του Πούτιν» τώρα ετοιμάζει δικό του κόμμα

Ο «σεφ του Πούτιν» τώρα ετοιμάζει δικό του κόμμα

Εχει την έγκριση του Κρεμλίνου. Διαθέτει μια αυτοκρατορία στα ΜΜΕ. Του αρέσει να προκαλεί. Στέλνει μισθοφόρους στην Ουκρανία. Και πλέον στήνει ένα «συντηρητικό πολιτικό κίνημα»

Η πρώτη είσοδος του Εβγκένι Πριγκόζιν στην πολιτική, το 2020, κατέληξε σε αποτυχία. Εκείνη την εποχή ο επιχειρηματίας της Πετρούπολης, γνωστός έκτοτε ως ιδρυτής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner και των «εργοστασίων τρολ» που κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει το εθνικιστικό κόμμα Rodina (Πατρίδα) εν όψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά.

Το πάθημα έγινε μάθημα: είναι καλύτερο να κρατάς το τιμόνι, σκέφτηκε ο Πριγκόζιν που ετοιμάζεται να ιδρύσει ένα «συντηρητικό πολιτικό κίνημα» εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία του, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Meduza.

Διαβάστε επίσης – Γεβγκένι Πριγκόζιν: Τι… «μαγειρεύει» ο «σεφ του Πούτιν»;

Αυτό το μεγάλο άλμα είναι κάπως προφανές: ο Εβγκένι Πριγκόζιν έχει όλα όσα χρειάζονται για να γίνει πολιτικός στη Ρωσία – την έγκριση του Κρεμλίνου, μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης, χρήματα, αλλά και μια αίσθηση της πρόκλησης. Σε αυτό πρέπει τώρα να προστεθεί η νέα νομιμοποίηση που προσφέρει η εμπλοκή του στην εισβολή στην Ουκρανία και η φήμη της αποτελεσματικότητας που έχουν κερδίσει οι μισθοφόροι του εκεί.

Μυστικοπάθεια

Υπήρχε ακόμη ένα εμπόδιο που ξεπεράστηκε: η εμμονική λατρεία του 61χρονου για μυστικοπάθεια. Ηταν ακριβώς η σύγκρουση στην Ουκρανία που τον οδήγησε, για πρώτη φορά σε μια μακρά σκοτεινή καριέρα, να βγει στο φως.

Τον Σεπτέμβριο ο Πριγκόζιν παραδέχθηκε ότι είναι ο ιδρυτής της εταιρείας Βάγκνερ, αν και προηγουμένως είχε καταθέσει αγωγές δυσφήμισης για το θέμα και οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες εξακολουθούν, θεωρητικά, να απαγορεύονται στη Ρωσία.

Παραδέχτηκε επίσης, λίγο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ότι είχε «παρέμβει» σε προηγούμενες εκλογές στη χώρα αυτή, δείχνοντας να απολαμβάνει αυτή τη δυνατότητα. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στον ίδιο και στην κύρια εταιρεία του, την Concord, το 2014.

Ο Πριγκόζιν μετέτρεψε ακόμη και το παρελθόν του ως φυλακισμένου σε δύναμη. Φυλακίστηκε από το 1981 έως το 1990 για ληστείες και διάφορες κλοπές και διέρρευσε εικόνες από τις επισκέψεις του στη φυλακή για να στρατολογήσει μισθοφόρους για τη Βάγκνερ.

Ο «σεφ του Πούτιν» (το παρατσούκλι αυτό προέρχεται από τα πολυτελή εστιατόρια που άνοιξε στην Αγία Πετρούπολη τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια από τα τεράστια συμβόλαια που υπέγραψε με το υπουργείο Αμυνας) είναι γνωστός για τη σκληρή κριτική που ασκεί στη ρωσική στρατιωτική διοίκηση, η οποία κατηγορείται για μαλθακότητα στην Ουκρανία.

Διαμορφώνει έτσι την εικόνα ενός σκληροπυρηνικού, για τον οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση μεταξύ του υπερεθνικιστικού κοινού στη Ρωσία.

Η επίθεση

Επιτίθεται συχνά στη ρωσική ελίτ κατηγορώντας την ότι δεν έστειλε τα παιδιά της στον πόλεμο. Ολες του οι πρωτοβουλίες γίνονται σε συνεργασία με το Κρεμλίνο, που του επέτρεψε να πλουτίσει παίρνοντας τον έλεγχο του συριακού πετρελαίου ή των διαμαντιών της Κεντρικής Αφρικής.

Ο «γεωπολιτικός επιχειρηματίας» Πριγκόζιν, σύμφωνα με την πολιτική επιστήμονα Τατιάνα Στανόβαγια, έχει απόλυτη επίγνωση των καιρών – και αυτοί οι καιροί, στη Ρωσία της «ειδικής επιχείρησης», φωνάζουν για αίμα. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να επιβληθεί ακόμη και στον περιορισμένο κύκλο όσων βρίσκονται κοντά στον Πούτιν.

Για αρκετούς ρώσους πολιτικούς επιστήμονες ο επιχειρηματίας προσπαθεί να τοποθετηθεί στρατηγικά στη μεταπουτινική προοπτική, καταλαμβάνοντας μια ριζοσπαστική αλλά πολλά υποσχόμενη θέση στη Ρωσία του 2022. Από εκεί και πέρα είναι ένα μικρό βήμα να τον φανταστούμε έτοιμο να στραφεί εναντίον της σημερινής κυβέρνησης.

«Ο Πριγκόζιν και ο τσετσένος ηγέτης Καντίροφ είναι η δύναμη που θα κυβερνήσει τη Ρωσία μετά τον Πούτιν» λέει ο Αλφρεντ Κοχ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του Μπόρις Γέλτσιν, ο οποίος τώρα βρίσκεται στην εξορία. «Ο  Πούτιν ζει και βασιλεύει μόνο μέχρι αυτό το ζευγάρι να νιώσει πιο δυνατό από τον στρατό…»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024