Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης: Συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα

Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης: Συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα

Οι καταγεγραμμένες δολοφονίες τρανς προσώπων ανήλθαν σε 327 πέρυσι. Τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης τιμούν εκατοντάδες διαδηλωτές στην Αθήνα

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης τιμάται στην Ελλάδα με διήμερο εκδηλώσεων που οργανώνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Η ημέρα αυτή πραγματοποιείται για δωδέκατη συνεχή χρονιά στη μνήμη των τρανς προσώπων που υπήρξαν θύματα τρανσφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, αλλά και για την αφύπνιση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στην καθημερινότητά τους.

Τριακόσιες είκοσι επτά δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς Προσώπων, ενώ μαζί με τις αυτοκτονίες και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτιά τους, οι καταγραφές φαίνεται ότι ξεπερνούν τις 390.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ημερίδα με συμμετοχή πολιτικών και φορέων και σήμερα Κυριακή σιωπηλή πορεία μνήμης από την Ομόνοια στο Σύνταγμα με αναμμένα κεριά. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του International Trans Fund.

Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια όπου το συντριβάνι φωταγωγήθηκε ειδικά για την εκδήλωση στα χρώματα της τρανς υπερηφάνειας.

Η πορεία κατέληξε στη Βουλή των Ελλήνων, όπου έγινε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τρανς θυμάτων.

Επίσης, στην πορεία παρουσιάστηκαν πορτρέτα των τρανς δολοφονημένων ζωγραφισμένα από τον εικαστικό Δημήτρη Αστερίου.

Δείτε φωτογραφίες

Η ανεργία στην τρανς κοινότητα ξεπερνά το 60%

Αναλύοντας στην ημερίδα μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διεμφυλικοί, η πρόεδρος του ΣΥΔ, Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα ποσοστά ανεργίας στην τρανς κοινότητα ξεπερνούν το 60%.

«Παρ’ ότι όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι θετικές πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα σε επίπεδο νομοθεσίας», τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμπερίληψη των τρανς προσώπων στα ειδικά προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων του πρώην ΟΑΕΔ, που αν και ήταν «ένα πρώτο πολύ θετικό βήμα», ωστόσο υπάρχει «περιοριστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό».

Ελλείψεις και περιορισμοί στη νομοθεσία

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών διαπιστώνει, εξάλλου, ότι εξακολουθούν οι ελλείψεις και οι περιορισμοί στη νομοθεσία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ενώ παραμένει ελλιπής η αντιρατσιστική νομοθεσία, καθώς ο ρατσιστικός λόγος τιμωρείται μόνο όταν συνδέεται με πράξη.

Την ίδια ώρα η νομοθεσία της ίσης μεταχείρισης δεν καλύπτει την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια, την παροχή υπηρεσιών και αγαθών και τη στέγαση.

Επίσης, η κ. Απέργη τόνισε ότι τα τρανς άτομα αποκλείονται από πολλές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, «καθώς προαπαιτούνται δικαιολογητικά, όπως πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης ή ψυχιατρικές γνωματεύσεις».

Το ΣΥΔ ζητάει να προχωρήσει η Ελλάδα στην αποψυχιατρικοποίηση της ταυτότητας φύλου, μέσω της άμεσης ενσωμάτωσης του νέου Καταλόγου Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICD-11) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024