Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διάσημοι Βετεράνοι: 9 γνωστές προσωπικότητες που υπηρέτησαν στο στρατό

Διάσημοι Βετεράνοι: 9 γνωστές προσωπικότητες που υπηρέτησαν στο στρατό

Έβαλαν την πατρίδα τους πάνω από τη φήμη και τη δόξα... τουλάχιστον για λίγο

γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη * 

Πολλοί έχουν υποδειθεί έναν στρατιώτη σε μια ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Είναι, όμως, τελείως διαφορετικό να το βιώνεις στην πραγματική ζωή. Κάθε μέρα στον κόσμο υπάρχουν στρατιώτες που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν την πατρίδα τους. Ανάμεσα σε αυτούς έχουν βρεθεί και μερικά γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα.

Πριν έρθει στη ζωή τους η μεγάλη επιτυχία – έκαστος στο είδος του – μπορεί να μην γνωρίζατε ότι αυτοί οι διάσημοι υπηρέτησαν στο στρατό. Από ηθοποιούς και μουσικούς μέχρι επιχειρηματίες και πρίγκιπες, 9 διάσημες αξιοσημείωτες προσωπικότητες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να γίνεις ήρωας.

1. Μπέτι Γουάιτ

Η αείμνηστη σταρ των Χρυσών Κοριτσιών τιμήθηκε από τον αμερικανικό στρατό για τις υπηρεσίες της, μετά τον θάνατό της στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η Μπέτι Γουάιτ δεν ήταν μόνο μια καταπληκτική ηθοποιός θρύλος της οθόνης. Παρότι εργαζόταν ως μοντέλο στα τέλη της δεκαετίας του 1930, έβαλε σε αναμονή τις φιλοδοξίες της για έναν μεγαλύτερο σκοπό.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διετέλεσε ως μέλος των Εθελοντικών Υπηρεσιών Αμερικανίδων Γυναικών (AWVS). Σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, οδηγούσε μάλιστα φορτηγό εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της θητείας.

2. Τομ Σέλεκ

Ίσως η ικανότητα του Τομ Σέλεκ να υποδυθεί τον πρώην SEAL του Πολεμικού Ναυτικού Τόμας Μάγκνουμ στο «Magnum P.I.» να προκύπτει από την προϋπηρεσία του. Ο ηθοποιός είχε λάβει διαταγές επιστράτευσης στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά της Καλιφόρνια στο 160ο τάγμα πεζικού. Υπηρέτησε από το 1967 έως το 1973.

Ανέβηκε στο βαθμό του λοχία, κερδίζοντας την Ομοσπονδιακή Τιμητική Κορδέλα Υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά της Καλιφόρνια, την Κρατική Κορδέλα Υπηρεσίας και την Κορδέλα Παρακολούθησης Ασκήσεων. Ο ίδιος αυτο-προσδιορίζεται ως «Βετεράνος και περήφανος γι’ αυτό».

3. Μόργκαν Φρίμαν

Ο βραβευμένος με Όσκαρ και με την εμβληματική φωνή, ήταν γοητευμένος από τις πολεμικές ταινίες μεγαλώνοντας. Το γεγονός αυτό τον ενέπνευσε να καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία το 1955. Υπηρέτησε ως τεχνικός ραντάρ για 4 χρόνια ώσπου απολύθηκε με τιμές ως αεροπόρος πρώτης τάξης το 1959. Ο Μόργκαν Φρίμαν προτίμησε τελικά να «υπηρετήσει» τον κινηματογράφο.

4. Χιου Χέφνερ

Είναι αναμφίβολα δύσκολο κανείς να συνδέσει το πρόσωπο του Χιου Χέφνερ με οτιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοκρατορία του Playboy. Κι όμως, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πριν ντύσει τα μοντέλα του κουνελάκια, ο μεγιστάνας φορούσε στολή παραλλαγής. Μόλις τελείωσε το λύκειο, υπηρέτησε στο πεζικό και αποστρατεύτηκε 2 χρόνια αργότερα, το 1946.

5. Πρίγκιπας Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι υπηρέτησε στο στρατό για 10 χρόνια και συμμετείχε σε δύο αποστολές στο Αφγανιστάν. Ύστερα αφιέρωσε το χρόνο του στη βοήθεια των τραυματισμένων στρατιωτών και γυναικών, με τη δημιουργία των Invictus Games. Η διεθνής αθλητική εκδήλωση για τραυματίες βετεράνους με αναπηρίες ή άλλες παθήσεις.

«Η εμπειρία μου στο στρατό με έκανε αυτό που είμαι σήμερα και θα είμαι πάντα ευγνώμων για τους ανθρώπους με τους οποίους υπηρέτησα – όπου κι αν βρισκόμασταν στον κόσμο», δήλωσε. «Όσοι έχουν βιώσει πόνο στην υπηρεσία, είναι οι πιο δυνατοί άνθρωποι στον κόσμο, μαζί με τις οικογένειές τους. Αξίζουν μια πλατφόρμα για να τους αναγνωρίσουν και να τους τιμήσουν».

6. Έλβις Πρίσλεϊ

Πριν γίνει «Βασιλιάς του Ροκ εν Ρολ», ο Έλβις Πρίσλεϊ, κατατάχθηκε στο στρατό το 1957. Ανήλθε στο βαθμό του λοχία και αποστρατεύτηκε το 1960. Εκείνο το διάστημα ήταν που γνώρισε και την Πρισίλα, τη γυναίκα που αργότερα θα γινόταν σύζυγός του.

7. Κλιντ Ίστγουντ

Ο θρυλικός ηθοποιός και βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, στρατολογήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας και εκπαιδεύτηκε στο Fort Ord στην Καλιφόρνια. Ήταν επιβάτης σε ένα τορπιλοβόλο AD-1Q του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο παρουσίασε προβλήματα στον κινητήρα και συνετρίβη στις ακτές της Καλιφόρνιας κοντά στο Point Reyes.

Εκείνος και ο πιλότος κολύμπησαν μέχρι την ακτή, δύο μίλια μακριά, μέσα στα παγωμένα νερά. Το πραγματικό συμβάν προμήνυε τον κινηματογραφικό του ρόλο ως Φρανκ Μόρις στην ταινία του 1979 «Απόδραση από το Αλκατράζ», όπου δραπετεύει από το σωφρονιστικό ίδρυμα κολυμπώντας στα παγωμένα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Απολύθηκε με τιμητική διάκριση το 1953.

8. Τζίμι Χέντριξ

Όταν ο μελλοντικός θρύλος της ροκ κατατάχθηκε στο στρατό το 1961, ήταν κάτι σαν αναγκαστική επιλογή. Αφού ενεπλάκη σε μια υπόθεση που αφορούσε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, ο Τζίμι Χέντριξ είχε να επιλέξει ανάμεσα στη φυλακή και το στρατό. Επέλεξε το δεύτερο και υπηρέτησε στην 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία.

Δεν ήταν και ο πιο υποδειγματικός στρατιώτης. Φημολογείται ότι πολλές φορές τον έπαιρνε ο ύπνος εν ώρα υπηρεσίας. Τελικά απολύθηκε το 1962, έπειτα από έναν τραυματισμό.

9. Τσακ Νόρις

Ο «Αναλώσιμος» υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία μόλις τελείωσε το σχολείο. Η τετραετής στρατιωτική του σταδιοδρομία ολοκληρώθηκε το 1962. Τότε στάλθηκε στην αεροπορική βάση Osan στη Νότια Κορέα, όπου άρχισε να εκπαιδεύεται στις πολεμικές τέχνες. Κανείς δεν φανταζόταν ότι το πάθος του θα γινόταν σήμα κατατεθέν ως σταρ της δράσης.

Ο Τσακ Νόρις έγινε επίτιμος πεζοναύτης των Ηνωμένων Πολιτειών το 2007.

* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies 

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024