Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνές επιστημονικό συνέδριο ιστορικού αρχείου «Το Βήμα» και «Τα Νέα»

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο ιστορικού αρχείου «Το Βήμα» και «Τα Νέα»

Κεντρικός πυρήνας του συνεδρίου είναι η ελληνική γλώσσα και η λογοτεχνία και πρώτη ύλη του, το ψηφιακό Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» (1922-2022)

Ένας αιώνας Ιστορίας και Πολιτισμού βγαίνει ξανά στο φως μέσα από τις εκατοντάδες σελίδες του.

Ο θησαυρός δύο εμβληματικών εφημερίδων που διαμόρφωσαν τις αναγνωστικές συνήθειες των Ελλήνων, μας προσφέρει μία μοναδική περιήγηση στην πολιτιστική ιστορία των τελευταίων εκατό χρόνων.

Το Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» διοργανώνει το πρωτοποριακό διεθνές επιστημονικό συνέδριο:

Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»:

Γλώσσα και λογοτεχνία

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, στoν Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Κεντρικός πυρήνας του συνεδρίου είναι η ελληνική γλώσσα και η λογοτεχνία και πρώτη ύλη του, το ψηφιακό Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» (1922-2022), το οποίο περιλαμβάνει, σε ψηφιακή μορφή, όλα τα φύλλα των δύο αυτών εφημερίδων από τις 6 Φεβρουαρίου 1922, ημέρα πρώτης κυκλοφορίας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», μέχρι και σήμερα.

Χιλιάδες σελίδες γέμισαν από τις μαρτυρίες, τις σκέψεις και τις ιδέες σπουδαίων και ακούραστων ανθρώπων της δημοσιογραφίας, της Ιστορίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Τα κείμενά τους, που αποτέλεσαν και το πεδίο έκφρασης και εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας πέρασαν στην αιωνιότητα με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης και συνεχίζουν να αφηγούνται τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους ως τις μέρες μας.

Στο συνέδριο αυτό, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί φοιτητές, καθώς και καθηγητές από όλο τον κόσμο, θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα μιας πρώτης προσέγγισης του Ιστορικού Αρχείου των δύο εφημερίδων, για την έρευνα και τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνικής παραγωγής κατά τα τελευταία εκατό χρόνια.

Με αφορμή λοιπόν την πρόσφατη συμπλήρωση 90 χρόνων κυκλοφορίας της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (1931-2021) και 100 χρόνων κυκλοφορίας της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» (1922-2022), το Ιστορικό Αρχείο, σαν ένας ζωντανός οργανισμός, εξακολουθεί να μας εμπνέει.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» πέρα από την Πολιτική και την Οικονομία έδιναν και δίνουν πάντοτε ιδιαίτερη βαρύτητα σε όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στον Πολιτισμό, φιλοξενώντας τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος, δημοσιεύοντας για πρώτη φορά κείμενά τους, καθώς και εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις και αναλύσεις του έργου τους.

Όλο αυτό το σπάνιο και πολύτιμο υλικό, αποτελεί το αντικείμενο μελέτης των ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, που θα συμμετάσχουν στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο.

Στις 5 και στις 6 Δεκεμβρίου, από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, λίγο προτού φύγει άλλος ένας χρόνος, ταξιδεύουμε σε έναν αιώνα γραπτής, και επομένως αξέχαστης πολιτιστικής Ιστορίας.

Γινόμαστε τυχεροί κληρονόμοι αυτού του μοναδικού αρχείου, που ανοίγει και μοιράζει γενναιόδωρα τους θησαυρούς του.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024