Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Υπερδιπλάσια η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο

Κλιματική αλλαγή: Υπερδιπλάσια η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο

Από το 1991 έως το 2021, οι μέσες επιφανειακές θερμοκρασίες στην Ευρώπη ανέβαιναν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, δύο και πλέον φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 0,2 βαθμών.

Τα τελευταία 30 χρόνια οι μέσες θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξάνονται με ταχύτητα υπερδιπλάσια σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, πιο γρήγορα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).

Η φετινή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη έρχεται έπειτα από ένα καλοκαίρι ακραίων καιρικών φαινομένων: η ήπειρος χτυπήθηκε από το χειρότερο καταγεγραμμένο κύμα καύσωνα και τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών , οι παγετώνες των Άλπεων υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό, και ένας ασυνήθιστα παρατεταμένος θαλάσσιος καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία της Μεσογείου μέχρι τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ανομβρία στη Μεσόγειο

Η πορεία των θερμοκρασιών, σημειώνει η έκθεση, βρίσκεται σε συμφωνία με τις προβλέψεις για αύξηση των χειμερινών βροχοπτώσεων στη Βόρεια Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στη Μεσόγειο, αντίθετα, οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να μειωθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού, φαινόμενο που σταδιακά θα επεκτείνεται προς τα βόρεια.

«Η Ευρώπη δίνει μια ζωντανή εικόνα ενός κόσμου που θερμαίνεται και μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και καλά προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τις επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάλας.

Από το 1991 έως το 2021, οι μέσες επιφανειακές θερμοκρασίες στην Ευρώπη ανέβαιναν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, δύο και πλέον φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 0,2 βαθμών.

H στάθμη του ποταμού Πάδου στην Ιταλία έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 70 ετών (Reuters)

Βασικός λόγος είναι η γειτνίαση της Ευρώπης με την Αρκτική, την ταχύτερα θερμαινόμενη περιοχή του πλανήτη, όπου η μέση θερμοκρασία αυξάνεται δύο με τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη.

Πέρυσι, σημειώνει η έκθεση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν μισό εκατομμύριο Ευρωπαίους και προκάλεσαν ζημιές 50 δισ. ευρώ.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστατεί στη διεθνή προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Από το 1990 έως το 2020, επισημαίνει η έκθεση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 31%, ποσοστό που σχεδιάζεται να αυξηθεί στο 55% το 2030 και στο 100% το 2050.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν αρχίσει στην Αίγυπτο η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, γνωστή ως COP27.

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024