Κλιματική αλλαγή: Μονοπάτι εμφανίστηκε για πρώτη φορά ανάμεσα σε παγετώνες των Άλπεων
Γυμνά βράχια αποκαλύφθηκαν ανάμεσα στους παγετώνες Scex Rouge και Zanfleuron, οι οποίοι βρίσκονται σε υψόμετρο 2.800 μέτρων.
- Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp - «Τεχνικό ζήτημα» αναφέρει η Meta
- Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
- Έλληνας, πατέρας τριών παιδιών μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας στη Χάγη
- Εξαγριωμένος πελάτης εισέβαλε με το αυτοκίνητο σε κατάστημα που του αρνήθηκαν επιστροφή χρημάτων
Λόγω της πρωτοφανούς ζέστης του φετινού καλοκαιριού στην Ευρώπη, ένα βραχώδες μονοπάτι εμφανίστηκε για πρώτη φορά ανάμεσα σε δύο παγετώνες των ελβετικών Άλπεων, εκεί που κάποτε υπήρχε ένα μόνιμο στρώμα πάγου πάχους πολλών μέτρων.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους του χιονοδρομικού κέντρου Glacier 3000 στη δυτική Ελβετία, το μονοπάτι παρέμενε καλυμμένο από πάγο εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια.
Ο όγκος του πάγου που έλιωσε στο θερμότερο καλοκαίρι της Ευρώπης εδώ και αρκετούς αιώνες ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος στην ευρύτερη περιοχή, σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων δέκα ετών.
Ως αποτέλεσμα ο πάγος υποχώρησε και τα γυμνά βράχια αποκαλύφθηκαν ανάμεσα στους παγετώνες Scex Rouge και Zanfleuron, οι οποίοι βρίσκονται σε υψόμετρο 2.800 μέτρων.
Διαβάστε επίσης: Το Πακιστάν τρέμει για τους παγετώνες των Ιμαλαΐων
Μέχρι το τέλος του μήνα κάθε ίχνος πάγου θα έχει εξαφανιστεί κατά μήκος της νέας διαδρομής, πιστεύουν οι υπεύθυνοι του Glacier 3000.
Δραματική χρονιά για τις Άλπεις
«Πριν από περίπου 10 χρόνια μέτρησα εδώ 15 μέτρα πάγου, οπότε έκτοτε όλος αυτός ο πάγος έχει λιώσει» δήλωσε στο Reuters ο Μάουρο Φίσερ, ειδικός του Πανεπιστημίου της Βέρνης.
«Αυτό που είδαμε φέτος και το καλοκαίρι είναι πραγματικά ασυνήθιστο, πολύ πέρα από ό,τι είχαμε μετρήσει μέχρι σήμερα» είπε, αναφερόμενος στον ρυθμό υποχώρησης του πάγου.
Από τον περασμένο χειμώνα, ο οποίος έφερε σχετικά περιορισμένη χιονόπτωση, οι Άλπεις πέρασαν δύο κύματα πρώιμου θερινού καύσωνα.
Για τη μεγάλη ευρωπαϊκή οροσειρά η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει τη μεγαλύτερη απώλεια πάγου εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια μετρήσεων.
Σχεδόν όλοι οι ορεινοί παγετώνες του πλανήτη –κατάλοιπα της εποχής των παγετώνων- υποχωρούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όμως οι παγετώνες των Άλπεων θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους τους. Η θερμοκρασία στις Άλπεις ανεβαίνει κατά περίπου 0,3 βαθμούς ανά δεκαετία, σχεδόν δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη.
Αν οι εκπομπές άνθρακα συνεχίσουν να αυξάνονται, οι παγετώνες των Άλπεων εκτιμάται ότι θα χάσουν πάνω από το 80% του όγκου τους μέχρι το τέλος του αιώνα.
Πολλοί θα εξαφανιστούν όποιο μέτρο κι αν ληφθεί τώρα κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε το 2019 η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις