Η ΠΕΔ Κρήτης απέστειλε επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας - Νησιωτικής Πολιτικής, προτείνοντας αλλαγές στη διαδικασία παραχώρησης του αιγιαλού και τη ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

«Με αφορμή την λήξη της παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους στις 31 Δεκεμβρίου 2022 σύμφωνα με την υπ. αρ. 66404ΕΞ/2020/15-5-2020 Κ.Υ.Α των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 56468ΕΞ2020/5-6-2020 (Β΄ 2198), θα θέλαμε να σας τονίσουμε για άλλη μια φορά τον αρνητικό αντίκτυπο που πλέον προκαλεί στα οικονομικά των Δήμων η διαχείριση του αιγιαλού όπως έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο», αναφέρει στην εισαγωγή του εγγράφου η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, προς τους αρμόδιους υπουργούς ΥΠΕΣ και Ναυτιλίας.

Η ΠΕΔ Κρήτης αφού αναφέρει όλα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί για το θέμα καταθέτει και τις προτάσεις της που συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Την αύξηση της κατανομής των εσόδων από τις μισθώσεις παραχώρησης αιγιαλού προς τους Δήμους και την Κτηματική Υπηρεσία από την αναλογία 70-30 σε 80-20
  • Την τροποποίηση του ΠΔ 71/2020 ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να αναθέτουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη και σε ιδιώτες και όχι αποκλειστικά σε σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης
  • Την επιχορήγηση των Δήμων ανά ναυαγοσωστικό πύργο για την κάλυψη του πραγματικά δυσβάστακτου κόστους.
  • Την τροποποίηση του ΠΔ 71/2020 αναφορικά με τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας παραλίας ως πολυσύχναστης προκειμένου να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός του  αριθμού τους
  • Την έγκαιρη έκδοση της νέας ΚΥΑ για την παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας ώστε να ακολουθηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες και να είναι έτοιμοι οι Δήμοι για τη νέα χρονιά.
  • Τη μείωση του επαχθούς φορολογικού συντελεστή των Δημοτικών Επιχειρήσεων επί των ακαθαρίστων εσόδων από το 10% στο μέγιστο 5%.

Προτάσεις ΠΕΔ Κρήτης για την Παραχώρηση Αιγιαλού και τη Ναυαγοσωστική Κάλυψη

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr