Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία - Τουρκία: Νέα περίοδος συνεργασίας - Εγκώμια Γουάλας σε Ακάρ και τουρκικά drones

Βρετανία – Τουρκία: Νέα περίοδος συνεργασίας – Εγκώμια Γουάλας σε Ακάρ και τουρκικά drones

Οι υπουργοί Άμυνας Βρετανίας και Τουρκίας συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού εξοπλισμού SAHA EXPO

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ενώ επισκέφθηκαν και τα περίπτερα με τα τουρκικά οπλικά συστήματα που εκτίθενται στην Έκθεση Άμυνας, Αεροδιαστημικής και Διαστημικής Βιομηχανίας SAHA EXPO, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και μίλησαν για την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας τους. «Η συνάντηση κάλυψε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, του εξοπλισμού, των δυνατοτήτων και των περαιτέρω ευκαιριών για συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι υπουργοί συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού, και με διεθνείς εταίρους, σε κοινές προκλήσεις και ζητήματα – συμπεριλαμβανομένου του απεχθούς πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του κρίσιμου ρόλου της Τουρκικής Δημοκρατίας στη διασφάλιση της δυνατότητας εξαγωγών σιτηρών από την περιοχή», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Game changer» τα τουρκικά drones

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu γράφει ότι ο Μπεν Γουάλας αναφέρθηκε στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως «game changer» στους σύγχρονους πολέμους ενώ σημείωσε ότι χρησιμοποιούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου, κάνοντας λόγο για μια «σημαντική αλλαγή στο σύγχρονο πεδίο της μάχης».

Αν και δεν παραδέχτηκε ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει για τον βρετανικό στρατό τα drones Bayraktar, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να γίνει στο μέλλον. «Επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας με τα διδάγματα που πήραμε από την Ουκρανία. Θα εκσυγχρονίσουμε τον στρατό μας τα επόμενα 10 χρόνια δαπανώντας 23 δισεκατομμύρια λίρες. Θα επενδύσουμε επίσης στην αεροπορία μας. Θα δούμε τι θα συμβεί», ανέφερε.

Ο Βρετανός υπουργός δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και προσπάθησε να προωθήσει τα Eurofighter, καθώς γνωρίζει ότι η Τουρκία αναζητά εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πάρει τα F-35 από τις ΗΠΑ ή δεν προχωρήσει η πώληση των F-16. Εξάλλου ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Τουρκία θα αναζητήσει αλλού προμηθευτές εάν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν στην πώληση F-16.

Πάντως, όπως ενημέρωσε ο Γουάλας, συναντάται συχνά με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ως καλός φίλος και σημείωσε ότι δεν θεωρεί σωστό να κάνει εικασίες σχετικά με τις ανάγκες των στρατών των δύο χωρών.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024