Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Στον ουρανό της Καρπασίας οι Αμερικανοί - Επεισόδιο με Ελληνοκύπριο γεωργό και Τούρκους στρατιώτες

Κύπρος: Στον ουρανό της Καρπασίας οι Αμερικανοί – Επεισόδιο με Ελληνοκύπριο γεωργό και Τούρκους στρατιώτες

Τα αμερικάνικα μαχητικά απογειώθηκαν από τη Σούδα.

Αμερικάνικα μαχητικά F22, με ορμητήριο τη Σούδα, πέταξαν από τον ουρανό της Αμμοχώστου μέχρι την Καρπασία. Σύμφωνα με το alphanews.live, οι πτήσεις έγιναν «παρακάμπτοντας το λεγόμενο τουρκικό κέντρο ελέγχου των κατεχομένων και αγνοώντας το αίτημα για αναγνώρισής του μέσω της υποβολής σχετικού αιτήματος».

Στο ίδιο ρεπορτάζ τονίζεται ότι οι Αμερικανοί συνεργάζονται πλήρως με τις κυπριακές αρχές. Η άσκηση αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επίκεντρο τον κόλπο της Αμμόχωστου».

Δείτε βίντεο

Πώς εξασφαλίστηκε η άδεια

Οι Αμερικανοί εξασφάλισαν άδεια για διεξαγωγή της άσκησης με ρηματική διακοίνωση, μέσω της Πρεσβείας των ΗΠΑ προς το υπουργείο Εξωτερικών, με την Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει όλες τις διευκολύνσεις στις αμερικάνικές δυνάμεις.

Διαμαρτυρόμενη, η Τουρκία εξέδωσε αντί – notam, επιχειρώντας χωρίς αποτέλεσμα να ακυρώσει την άσκηση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Η άσκηση, όπως αναφέρει το alphanews.live, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή και τη συνεχή ενίσχυση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, τονίζοντας τη σημασία της σύναψης διμερών συμφωνιών με 15 χώρες.

Τον Νοέμβριο, εξάλλου, η Κύπρος θα διοργανώσει για 9η χρονιά την αεροναυτική άσκηση Νέμεσις με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Επεισόδιο στη Δένεια

Το ίδιο σάιτ σημειώνει ότι υπήρξε επεισόδιο με Ελληνοκύπριο γεωργό και Τούρκους στρατιώτες.

Τούρκοι στρατιώτες επιχείρησαν να εκφοβίσουν Ελληνοκύπριο γεωργό που μετέβη το πρωί στη Νεκρή Ζώνη για να καλλιεργήσει το χωράφι του.

Ο Χριστάκης Παναγιώτου, κοινοτάρχης Δένειας τόνισε ότι «κατέβασαν τα φορτηγά 30 στρατιώτες αλλά παρέμεινε στην περιοχή ο γεωργός. Τα ΗΕ αντιθέτως του ζητούσαν να φύγει. Είναι η περιοχή όπου εδώ και 3 χρόνια οι Τούρκοι προχωρούν στην Νεκρή Ζώνη σιγά σιγά».

«Άμα έχει απέναντί σου έχει Τούρκους με όπλα, θα σκεφτείς να πας να καλλιεργήσεις», πρόσθεσε.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024