Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ως κρίσιμη καμπή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ως κρίσιμη καμπή

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία στον έννατο μήνα και τις ΗΠΑ σε προεκλογική περίοδο, τα μηνύματα που φτάνουν από την Ουάσιγκτον στο Κίεβο γίνονται όλο και πιο «θολά»

Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ «σκαρφαλωμένο» σε υψηλό 40ετίας και με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στον ένατο πια μήνα, οι αμφίρροπες ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου για την εν μέρει ανανέωση του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν αρχίσει να κάνουν πολλούς να «ιδρώνουν» πολύ πέρα από τους Δημοκρατικούς και τον Λευκό Οίκο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί ετοιμάζονται να «αλώσουν» τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ίσως και τη Γερουσία, καθιστώντας το δεύτερο μισό της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν αυτό που στις ΗΠΑ αποκαλούν «κουτσή πάπια».

Αν και η προεκλογική εκστρατεία έχει αναλωθεί κυρίως σε εγχώρια ζητήματα -από την οικονομία και τον φόβο για ύφεση, μέχρι το μεταναστευτικό και τις αμβλώσεις- στο επίκεντρο πλέον έρχονται θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδωμένα θεωρητικά μέσα από το «καλειδοσκόπιο» του μέσου Αμερικανού και των αναγκών του.

Για την προτεραιότητα στην ανάσχεση της Κίνας υπάρχει σταθερά διακομματική συναίνεση. Εσχάτως όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με το είδος και εύρος της στήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία έναντι της επιθετικότητας της αναθεωρητικής Ρωσίας.

Η διάσταση απόψεων και κατευθύνσεων δεν σταματά στις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, αλλά διχάζει πλέον και το εσωτερικό των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας.

Τάση που τροφοδοτούν ο ορατός κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου με καταστροφικές συνέπειες για όλο τον πλανήτη, οι φόβοι για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας και η ταλάντευση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ.

Πιέσεις για αλλαγή στρατηγικής

«Ήμασταν πολύ σαφείς: τίποτε για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ,  στην επιστολή των 30 Δημοκρατικών βουλευτών που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα και ασκεί από τα αριστερά του κόμματος πιέσεις στον πρόεδρο Μπάιντεν για συνδυασμό της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας με διπλωματικές πρωτοβουλίες «σε αναζήτηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου για κατάπαυση του πυρός».

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουν οι Ουκρανοί. Θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε», υπογράμμισε η Ζαν-Πιέρ, προσθέτοντας ότι είναι στο χέρι του Ρώσου προέδρου Πούτιν «να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή».

Οι εκ των έσω εκκλήσεις για επαναχάραξη της στρατηγικής στο θέμα του πολέμου έρχεται εν μέσω εντεινόμενων προειδοποιήσεων από μέλη κυρίως της σκληροπυρηνικής -τραμπικών καταβολών- πτέρυγας των  Ρεπουμπλικανών ότι, εφόσον πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, θα επιβάλλουν αυστηρούς ελέγχους και «κόφτες» στην παρεχόμενη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται κυρίως από μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Πιστεύω ότι ο κόσμος θα είναι σε ύφεση και δεν θα δώσουν “λευκή επιταγή” στην Ουκρανία», διεμήνυσε ήδη ο νυν επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στο σώμα -και επίδοξος επόμενος πρόεδρός του από τον ερχόμενο Ιανουάριο- Κέβιν Μακάρθι.

Στη Γερουσία, η διακομματική συναίνεση ως προς το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται πιο στέρεη. Το αποτέλεσμα είναι και οι Ρεπουμπλικανοί να εμφανίζονται εν προκειμένω διχασμένοι.

Ανάλογη εικόνα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην εκλογή τους βάση, όπως δείχνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και του Eurasia Group.

Διχασμός ένθεν κακείθεν

Έντεκα γερουσιαστές και 57 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών καταψήφισαν τον περασμένο Μάιο το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πακέτο στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Κίεβο, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για την αρνητική ψήφους τους επικαλέστηκαν την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων ως προς το πώς δαπανώνται αυτά τα χρήματα και πού ακριβώς βρίσκονται τα όπλα και ο εξοπλισμός που αποστέλλονται στα πεδία της μάχης.

Αναλυτές τώρα προβλέπουν ότι τυχόν επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου -για την εκλογή νέας Βουλής και την ανανέωση άνω του ενός τρίτου των εδρών της Γερουσίας- θα σηματοδοτήσει σημαντική διεύρυνση αυτού του μετώπου απέναντι στο Κίεβο και στον Λευκό Οίκο.

Πολλώ μάλλον όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την αμερικανική προεδρία στις εκλογές του 2024, αδιαφορώντας για την κλήτευσή του από την επιτροπή της σημερινής Βουλής των Αντιπροσώπων για ένορκη κατάθεση ως προς τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Αυτά, ενώ η πρώτη παραπομπή του Τραμπ σε δίκη στο Κογκρέσο με το ερώτημα της καθαίρεσης είχε ως έναυσμα την απόφασή του να παγώσει το 2019 τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ενόσω ασκούσε πιέσεις στον νεοεκλεγέντα τότε πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να διατάξει έρευνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα του γιού του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, στη χώρα και τυχόν εμπλοκή του ίδιου ή και του πατέρα του σε σκάνδαλο διαφθοράς.

«Αυτοί οι τύποι δεν καταλαβαίνουν», διαμαρτυρήθηκε τις προάλλες ο Αμερικανός πρόεδρος σε προεκλογική εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια. «Είναι η Ανατολική Ευρώπη. Είναι το ΝΑΤΟ», προσέθεσε.

«Δεν έχουν καμία αίσθηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής» και «δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πράξεις της Αμερικής θα καθορίσουν τι θα κάνει ο υπόλοιπος κόσμος».

«Σύννεφα» σε Κίεβο και Ευρώπη

Εν μέσω πολιτικών, οικονομικών και ενεργειακών αναταράξεων εν γένει στην Ευρώπη, κραδασμών στον γαλλο-γερμανικό άξονα και ρωγμών στο δυτικό μέτωπο με φόντο τις υψηλές τιμές του εισαγώμενου από τις ΗΠΑ υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ, οι πιέσεις της Ουάσιγκτον για περαιτέρω αύξηση των αμυντικών δαπανών προβληματίζουν. Η προοπτική να υπάρξουν πρόσθετα βάρη με μια μετατόπιση των ΗΠΑ προκαλεί εκνευρισμό.

Καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ετοιμάζει «βαλίτσες» για ταξίδι την επόμενη εβδομάδα την Κίνα -με την ορατή προοπτική αγοράς μεριδίου του λιμανιού του Αμβούργου από την COSCO να διχάζει Βερολίνο και Βρυξέλλες- ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προετοιμάζεται για  την επίσημη επίσκεψη στις αρχές Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, στον απόηχο των τελευταίων δημόσιων επικρίσεών του προς την Ουάσιγκτον για αθέμιτο ανταγωνισμό και αδικαιολόγητο πλουτισμό εις βάρος της ΕΕ.

«Δεν πρέπει να δώσουμε στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να μας διχάσει», ήταν το μήνυμα που κόμισε ταυτόχρονα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολόνα, σε προπαρασκευαστική -για την επικείμενη επίσκεψη Μακρόν- αποστολή στις ΗΠΑ.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται εν τω μεταξύ αξιωματούχοι και πολίτες και στην Ουκρανία, όπως καταγράφει σε ρεπορτάζ του το Δημόσιο Ραδιόφωνο των ΗΠΑ.

«Μια σειρά Ουκρανών πολιτικών, ακτιβιστών -ακόμη και στρατιωτών- έχουν ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές», αναφέρει, «για επαφές και άσκηση πιέσεων για περισσότερη βοήθεια» τόσο σε στελέχη των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικανών.

Ένα πρώτο τεστ αναμένεται σύντομα. Οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν να φέρουν προς έγκριση στο Κογκρέσο ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ των εκλογών του Νοεμβρίου και των συνεδριάσεων της Βουλής και της Γερουσίας υπό τη νέα σύνθεσή τους.

Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το πακέτο μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Ρωσίας και για το 2023. Πριν δηλαδή οι ΗΠΑ μπουν σε προεκλογικούς ρυθμούς για την εκλογή νέου προέδρου, έναν χρόνο αργότερα…

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024