Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Νέο επεισόδιο με τούρκους στρατιώτες στη νεκρή ζώνη της Δένειας (Δείτε βίντεο)

Κύπρος: Νέο επεισόδιο με τούρκους στρατιώτες στη νεκρή ζώνη της Δένειας (Δείτε βίντεο)

Nέο επεισόδιο παρενόχλησης ελληνοκύπριου γεωργού στη Δένεια της Κύπρου από τούρκους στρατιώτες σημειώθηκε, μετά και από την εγκατάσταση νέου φυλακίου από το κατοχικό καθεστώς.

Νέο επεισόδιο εκδηλώθηκε στη νεκρή ζώνη μεταξύ ελληνοκύπριων γεωργών και τούρκων στρατιωτών (εικόνες, επάνω, από το βίντεο του sigmalive.com), προχθές Τρίτη το απόγευμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, ο οποίος σημείωσε ότι για το περιστατικό έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ενώ ενήμερη είναι η Εθνική Φρουρά.

Πήγε να καλλιεργήσει

Σε ό,τι αφορά το πρωινό περιστατικό, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε στο ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) ότι στις 6:00 το πρωί της Τρίτης, γεωργός πήγε στην περιοχή για να καλλιεργήσει τα χωράφια του και εκεί μετέβησαν και τα Ηνωμένα Εθνη, όπως μεταδίδει ο politis.

Δείτε ακόμα – «Θερμός Νοέμβριος» σε Κατεχόμενα και Λιβυκό – Ερχονται σοβαρές διπλωματικές εξελίξεις

«Τα Ηνωμένα Εθνη προσέγγισαν τον γεωργό και τον παρότρυναν να φύγει από την περιοχή γιατί είναι επικίνδυνο και θα τον συλλάμβαναν οι Τούρκοι», ανέφερε ο κοινοτάρχης, σημειώνοντας ότι όταν ο ίδιος μετέβη στον χώρο, στις 08:00, ο γεωργός είχε σχεδόν τελειώσει τις δουλειές του.

Είπε πως «Οταν ο γεωργός απάντησε [στα ΗΕ] ότι καλλιεργεί το χωράφι εδώ και 15 χρόνια, εκείνοι τον ρώτησαν γιατί δεν πάει στο φυλάκιο που ανήγειραν οι Τούρκοι για να διαμαρτυρηθεί», και πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη τον προειδοποίησαν ότι έχουν αυτές τις οδηγίες και πληροφορίες ότι «σε λίγο οι Τούρκοι θα έρθουν για να συλλάβουν τον γεωργό».

Πράγματι, ανέφερε ο κοινοτάρχης Δένειας, «σε μισή ώρα κατέβηκαν τούρκοι στρατιώτες με φορτηγά, αλλά ο γεωργός ήταν προς το τέλος (σ.σ.: των εργασιών του) και ήταν δύσκολο να τον συλλάβουν γιατί ήταν κλεισμένος μέσα στο τρακτέρ του. Ο γεωργός τελείωσε τη δουλειά του και έφυγε».

«Εφεραν νέους στρατιώτες»

Επιπλέον, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι ο ίδιος γεωργός μετέβη ξανά εκεί το απόγευμα της Τρίτης μαζί με άλλους γεωργούς γιατί είναι τα χωράφια τους εκεί. «Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν», σημείωσε, γι’ αυτό και ο ίδιος βρίσκεται σ’ επικοινωνία με τους γεωργούς «γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί». Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, «το απόγευμα της Τρίτης οι Τούρκοι έφεραν νέους στρατιώτες».

Ο κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι, «μόλις πήγαν οι γεωργοί στην περιοχή για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, κατέβηκαν και οι Τούρκοι με στρατιωτικό αυτοκίνητο, από το οποίο κατέβασαν κάποιους στρατιώτες, οι οποίοι προχώρησαν εντός της νεκρής ζώνης και κρύφτηκαν πίσω από κάποιους θάμνους (παλλούρες)».

Οι Τούρκοι, συνέχισε, βρίσκονται στα φυλάκιά τους και στους θάμνους, 50 μέτρα μακριά. «Υπάρχει και συνεργείο ελληνοκυπριακού τηλεοπτικού σταθμού που καταγράφει τις εικόνες για σκοπούς τεκμηρίωσης», σημείωσε.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε περαιτέρω ότι για το συμβάν ενημερώθηκε τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Εθνική Φρουρά. Από το ΥΠΕΞ είπαν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι θα επισκεφθούν την περιοχή την Τετάρτη ή την Πέμπτη, και «το μεσημέρι πέρασαν από την περιοχή στρατιωτικοί που είναι υπεύθυνοι για τη νεκρή ζώνη και συνομιλήσαμε».

Χθες, «πήγαν κι άλλοι γεωργοί και ήταν οι Τούρκοι εκεί. Οι γεωργοί τελείωσαν τη δουλειά τους και έφυγαν χωρίς ενόχληση», κατέληξε ο Κοινοτάρχης Δένειας.

Τι δήλωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ απέτρεψε να υπάρξει οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή της Δένειας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ.

Κληθείς να πει τι συνέβη στην περιοχή της Δένειας και σχετικά με τις καταγγελίες για ενόχληση και απειλές ελληνοκύπριου αγρότη από τούρκους στρατιώτες, ο κ. Σιντίκ δήλωσε ότι ο αγρότης εργαζόταν χωρίς άδεια εντός της νεκρής ζώνης και βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, «παρά το γεγονός ότι είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές ότι έπρεπε να επιστρέψει. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν παρούσα και η παρουσία μας απέτρεψε οποιαδήποτε ένταση».

«Ψεύδονται ξεδιάντροπα»

Ψεύδονται ξεδιάντροπα τα Η.Ε, καθώς μετά τα περιστατικά, εξέδωσαν ανακοίνωση, αναφέροντας πως η παρουσία τους απέτρεψε τα χειρότερα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ του sigmalive. «Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν παρούσα και ως εκ τούτου, αποφεύχθηκαν περαιτέρω εντάσεις». Ωστόσο, το ρεπορτάζ του Σίγμα αποδεικνύει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Πρόσθεσαν δε πως «ο γεωργός εργαζόταν χωρίς εξουσιοδότηση εντός της νεκρής ζώνης των Ηνωμένων Εθνών και βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, παρά το ότι τον προειδοποιήσαν αρκετές φορές ότι πρέπει να υποχωρήσει».

Εγείρονται λοιπόν ερωτηματικά, αν τα Η.Ε. λειτούργησαν εκδικητικά τη δεύτερη φορά και δεν μετέβησαν στο σημείο. Επίσης, στη δήλωση φαίνεται ν’ αφήνουν θολό το σημείο, θέλοντας να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι το συμβάν ήταν εντός της νεκρής ζώνης.

Τη μια αναφέρουν ότι ήταν εντός της νεκρής ζώνης και την άλλη βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Επιπρόσθετα, οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται για χρόνια στην περιοχή έχουν ήδη εξουσιοδότηση, ειδικότερα όταν τα εν λόγω τεμάχια καλλιεργούνταν εδώ και χρόνια.

Και δευτερευόντως, με βάση τις συνομιλίες στις οποίες ήμασταν παρόντες: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έλεγε κάτι εντελώς διαφορετικό. Ισχυρίστηκαν, μάλιστα, ότι το νέο φυλάκιο υπήρχε και στο παρελθόν. Ωστόσο, το φυλάκιο που εγκαταλείφθηκε είναι κάποιες εκατοντάδες μέτρα πιο πίσω.

Πηγή :politis.com.cy, sigmalive.com

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024