Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Νέα πρόκληση της Τουρκίας στη Δένεια - Τα «στραβά μάτια» κάνει ο ΟΗΕ (Δείτε βίντεο)

Κύπρος: Νέα πρόκληση της Τουρκίας στη Δένεια – Τα «στραβά μάτια» κάνει ο ΟΗΕ (Δείτε βίντεο)

Υπό την ένοχη σιωπή του ΟΗΕ, οι κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας στην Κύπρο προχώρησαν σε νέα πρόκληση στη νεκρή ζώνη της Δένειας, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο «για παραβίαση του στάτους κβο».

Ο ΟΗΕ, κάνοντας για άλλη μια φορά τα στραβά μάτια, επιτρέπει την ανέγερση φυλακίου/παρατηρητηρίου του κατοχικού στρατού στη νεκρή ζώνη, στη Δένεια της Κύπρου.

Ενοχη σιωπή

Σε ακόμη μια παραβίαση του στάτους κβο της νεκρής ζώνης, προχωρεί το κατοχικό καθεστώς, υπό την ένοχη σιωπή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Δείτε ακόμα – Κύπρος: Πολιτική αναβάθμιση των κατεχομένων με στόχο την αναγνώριση επιδιώκει η Τουρκία

Το σημείο όπου το κατοχικό καθεστώς ανεγείρει νέο στρατιωτικό φυλάκιο/παρατηρητήριο, σε σημείο εντός ή στα βόρεια όρια της νεκρής ζώνης στη Δένεια.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Δένειας, Χριστάκη Παναγιώτου, «εκεί στην περιοχή που ενοχλούσαν οι Τούρκοι μέχρι πριν δύο χρόνια και πριν λίγο καιρό, ακόμα και τον βοσκό που πήγαν με τα όπλα.

»Τώρα, οι Τούρκοι δημιουργούν ένα νέο φυλάκιο εκεί. Τα Η.Ε., όταν τους ρωτήσαμε, δεν ήξεραν ότι έκαναν νέο φυλάκιο οι Τούρκοι εκεί».

Δήλωσαν άγνοια

Το ΣΙΓΜΑ, το οποίο αποκαλύπτει το θέμα, επιχείρησε να ζητήσει εξηγήσεις τόσο από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ωστόσο, για αρκετή ώρα, υπήρχε σιωπή και δήλωση άγνοιας.

Με τη μετάβαση του συνεργείου στην περιοχή, υπήρξε έντονη κινητικότητα από τις ειρηνευτικές δυνάμεις.

Οπως αποδεικνύουν τα πλάνα, αρκετοί κυανόκρανοι, παρατηρούσαν από ψηλά. Το περιπολικό των Η.Ε. αν και δεν το συνηθίζει, όπως πληροφορούμαστε, παρέμεινε για αρκετή ώρα ακινητοποιημένο σε σημείο κοντά στο υπό ανέγερση φυλάκιο. Ακολούθως, ήρθαν άλλα τέσσερα περιπολικά.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως από την πληροφόρηση που υπάρχει, η κατασκευή βρίσκεται στο όριο, εκτός της νεκρής ζώνης.

«Η ανέγερση νέας κατασκευής στο χώρο, είτε βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης είτε στο κατεχόμενο τμήμα, αποτελεί παραβίαση του στάτους κβο», ανέφεραν ενδεικτικά.

Αναδίπλωση

Κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι το σημείο είναι εντός της νεκρής ζώνης, ενώ, αξιωματούχος των Η.Ε., υπό το καθεστώς ανωνυμίας, οδηγήθηκε σε αναδίπλωση.

Οπως δήλωσε μετέπειτα, «πάντα διαμαρτυρόμαστε στις αντίπαλες δυνάμεις, για μια μη εξουσιοδοτημένη κατασκευαστική δραστηριότητα. Το περιστατικό αυτό δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης, ωστόσο, καθώς είναι κοντά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, εγείρουμε ανησυχίες στις τουρκικές δυνάμεις».

Την ίδια ώρα, ενώ η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάνει τα κλειστά μάτια για σειρά παραβιάσεων, δεν επιτρέπει στις κοινότητες Δένειας και Μάμμαρι, να διορθώσουν τον αγροτικό δρόμο.

Οπως καταγγέλλει ο κοινοτάρχης, «δυστυχώς πάλι βρήκαμε στα πόδια μας τα Η.Ε. και είναι αρνητικοί, χωρίς να μας δίνουν και την κατάλληλη εξήγηση».

Διαβήματα

Η κοινότητα αναφέρει πως το κονδύλι έχει ήδη εγκριθεί από το κράτος, ενώ πραγματοποιεί διαβήματα το υπουργείο Εξωτερικών, για την ώρα, χωρίς αποτελέσματα.

Σε νέα απάντηση προέβη αργότερα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας ότι «αυτό το περιστατικό δεν βρίσκεται εντός της ουδέτερης ζώνης. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί στενά την περιοχή».

Πηγή: sigmalive.com

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024