Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Επεισόδιο με τούρκους στρατιώτες στη νεκρή ζώνη της Δένειας

Κύπρος: Επεισόδιο με τούρκους στρατιώτες στη νεκρή ζώνη της Δένειας

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στη νεκρή ζώνη της Δένειας, στην Κύπρο, με τούρκους στρατιώτες να εκδιώκουν υπό την απειλή των όπλων τους ελληνοκύπριο γεωργό από τις καλλιέργειές του. Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί το θέμα και η Ειρηνευτική Δύναμη το επιβεβαιώνει...

Τα Ηνωμένα Εθνη επιβεβαίωσαν περιστατικό που σημειώθηκε χθες Τρίτη γύρω στις 11.30 το πρωί εντός της νεκρής ζώνης, στην περιοχή Δένειας της Κύπρου, στην οποία εισήλθαν στρατιώτες του κατοχικού στρατού προκειμένου να εκδιώξουν ελληνοκύπριο γεωργό ο οποίος μετέβη εκεί για να εργαστεί.

«Υπήρξε ένα περιστατικό»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πλευρά του, δηλώνει πως παρακολουθεί και χειρίζεται το όλο θέμα.

Οπως μεταδίδει το philenews.com, ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς για το θέμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε ένα περιστατικό με έναν ντόπιο γεωργό και τις τουρκικές δυνάμεις εντός της νεκρής ζώνης σήμερα».

Πρόσθεσε πως «το περιστατικό διευθετήθηκε με ειρηνικό τρόπο και θα γίνει αναφορά στις εκθέσεις για την Αποστολή (των ΗΕ στην Κύπρο) στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν ευθέτω χρόνω».

Ο κ. Σιντίκ ανέφερε πως «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφή και με τις δυο πλευρές για να διασφαλίσει ότι διατηρείται ηρεμία κατά μήκος της νεκρής ζώνης».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε πως «το θέμα είναι εις γνώση μας, παρακολουθείται και τυγχάνει χειρισμού. Είμαστε σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη για διαχείριση του θέματος», συμπλήρωσε.

Ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, είπε πως «την περασμένη βδομάδα είχε γίνει μια επέμβαση από έποικους οι οποίοι κατοικούν στην Αυλώνα και στη Φιλιά με τα ζώα τους σε περιοχές εντός της νεκρής ζώνης που καλλιεργούνται από ελληνοκύπριους γεωργούς που είχαν φυτέψει χαρουπιές».

«Κατέστρεψαν τις χαρουπιές»

«Οι έποικοι έβαλαν μέσα τα ζώα τους που κατέστρεψαν τις χαρουπιές, περίπου 2.000 στον αριθμό», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «σήμερα πήγε ένας ελληνοκύπριος γεωργός στην περιοχή για να δει πως θα ξαναφυτέψει τα δέντρα. Αυτήν τη φορά πήγαν τούρκοι στρατιώτες που το φυλάκιο τους είναι 200-300 πιο μέσα, στα κατεχόμενα, με όπλα και σφαίρες και τον απείλησαν ότι αν δεν φύγει θα τον σκοτώσουν».

Σημείωσε πως «ειδοποιήθηκαν τα Ηνωμένα Εθνη και με συμβουλές δικές μας ο ελληνοκύπριος γεωργός και οι υπάλληλοί του έφυγαν από την περιοχή».

«Εμείς καταγγείλαμε την υπόθεση στα Ηνωμένα Εθνη, στο υπουργείο Εξωτερικών, στον στρατό», ανέφερε, προσθέτοντας πως το επεισόδιο το παρακολούθησαν και ελληνοκύπριοι στρατιώτες από φυλάκιο μεταξύ Δένειας και Ακακίου.

Με την απειλή των όπλων

Με την απειλή των όπλων, τούρκοι στρατιώτες εκδίωξαν 29χρονο ελληνοκύπριο γεωργό από τις καλλιέργειές του στη νεκρή ζώνη, στο χωριό Δένεια. Η Ειρηνευτική Δύναμη, έρμαιο της πολιτικής των ίσων αποστάσεων, απλώς… ανησυχεί και καταγράφει το γεγονός, σημειώνει το sigmalive.com.

«Οτι θα μου τα φκάλουν ούλλα που τζιαμαί… Μα εν ούλλα που τα θέλουν δικά τους», ανέφερε ο γεωργοκτηνοτρόφος Στέλιος Λουκάς που εκδιώχθηκε από την περιουσία του.

Πριν περίπου μια βδομάδα, τούρκοι κτηνοτρόφοι, υπό το άγρυπνο βλέμμα στρατιωτών, εισήλθαν σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων με τα κοπάδια τους, καταστρέφοντας καλλιέργειες. Τώρα, ήρθαν να ολοκληρώσουν το έργο τους.

«Επήα το πρωί στις καλλιέργειές μου να τις σάσω, να δω πόσες μου αφήσαν ζωντανές που μου τις κατέστρεψαν την προηγούμενη βδομάδα. Και ήρτασιν δύο στρατιώτες Τούρκοι και είπαν μου να φύω», εξήγησε ο Στέλιος Λουκάς.

Ο νεαρός γεωργοκτηνοτρόφος, παρά τις αρχικές υποδείξεις των Τούρκων, παρέμεινε στη γη του και ειδοποίησε τα Η.Ε. Οι δύο τούρκοι στρατιώτες, όμως, έγιναν πέντε, δύο εκ των οποίων έφεραν οπλισμό και απειλούσαν.

Οπως προσθέτει, «Είπαν μου τα Η.Ε. για δική μου ασφάλεια να αποχωρήσω. Εγώ δεν αποχώρησα. Αποχώρησαν οι Τούρκοι. Υστερα επιστρέψαν πέντε άτομα, οι δύο κρατούσαν όπλα και απειλήσαν με να φύγω που την περιοχή. Ξαναήλθα σε επικοινωνία με τα Η.Ε. και μου είπαν να αποχωρήσω αμέσως που την περιοχή. Και τούτο έπραξα».


Ο ελληνοκύπριος γεωργός Στέλιος Λουκάς (από sigmalive.com)

Οι Τούρκοι εκφόβιζαν και απειλούσαν τον γεωργό και τους δύο βοηθούς του.

Να διευρύνουν την κυριαρχία τους

Οι Τούρκοι, προφανώς, επιχειρούν να διευρύνουν την κυριαρχία τους εντός των περιοχών της νεκρής ζώνης. Αν και αποτελεί ιδιότυπη, νέου τύπου εισβολή, κανείς δεν αντιδρά ουσιαστικά.

Από το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επίσημα αναφέρεται πως έχουν προβεί σε παραστάσεις προς την Ειρηνευτική Δύναμη, ενώ διερευνάται τι ακριβώς συνέβη.

Διπλωματικές πηγές αξιολογούν το περιστατικό ως σοβαρό καθώς εμπλέκεται και ο στρατός, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στο να αποτραπεί τυχόν επανάληψη παρόμοιων γεγονότων, εκτονώνοντας τις εντάσεις χωρίς να προκαλούνται τετελεσμένα.

Η ανάλυση που γίνεται είναι πώς το γεγονός ότι επιζητούν συνεχώς νέες εστίες εντάσεων, ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική τους στόχευση για δύο κράτη. Αυτό ευνοεί τέτοια περιστατικά.

Ανησυχία στην Ειρηνευτική Δύναμη

Σκούρα τα βρίσκουν τα Η.Ε., που επιβεβαιώνουν το γεγονός, αναφέροντας ότι επιλύθηκε ειρηνικά και θα επισημανθεί στις εκθέσεις του Σ.Α.

Ο γεωργός, για το περιστατικό ανέφερε πως «τα Η.Ε. κινήθηκαν αμέσως, ήρθαν στην περιοχή, αλλά δεν ήρθαν ακριβώς στο συγκεκριμένο σημείο. Επέβλεπαν που μακριά», ενώ ο κοινοτάρχης παραδέχεται με λύπη πως «δεν υπάρχει ασφάλεια από τα Η.Ε».

Διάχυτη φαίνεται να είναι η ανησυχία στην Ειρηνευτική Δύναμη, όπως εξάγεται από συνομιλία μας με αρμόδια πρόσωπα από τον οργανισμό, καθώς το ψευδοκράτος θέτει προσκόμματα και στη δύναμη στα κατεχόμενα.

Η βούληση, όμως, για πιο δραστική στάση, εξακολουθεί να αγνοείται.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024