Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιερ Σουλάζ: Πέθανε ο Γάλλος ζωγράφος σε ηλικία 102 ετών

Πιερ Σουλάζ: Πέθανε ο Γάλλος ζωγράφος σε ηλικία 102 ετών

Έργα του Πιερ Σουλάζ κοσμούν μία σειρά από μουσεία του κόσμου

Ο Πιερ Σουλάζ, ο Γάλλος αφηρημένος ζωγράφος που έγινε πιο γνωστός για τους πειραματισμούς του με διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών, ανακοίνωσε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του στη γενέτειρά του Ροντέζ, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ο Σουλάζ, ο οποίος σύμφωνα με τον επικεφαλής του μουσείου, Μπενουά Ντεκρόν, απεβίωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ στο νοσοκομείο, είχε εργαστεί αποκλειστικά με το μαύρο από το 1979, κυρίως με μια σειρά έργων που αποκαλούσε «Outrenoir» («Πέρα από το μαύρο»).

Γεννημένος παραμονή Χριστουγέννων του 1919, ο Πιερ Σουλάζ δημιούργησε επίσης 104 βιτρό που κοσμούν την εκκλησία Σεντ Φουά της Κονκ στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Αγαπώ το μαύρο

«Αγαπώ την εξουσία του μαύρου, τη σοβαρότητά του, τον ριζοσπαστισμό του», δήλωνε ο ζωγράφος, ο οποίος ο ίδιος ήταν πάντα ντυμένος στα μαύρα.

Έργα του Γάλλου καλλιτέχνη έχουν κοστίσει επταψήφια ποσά, με έναν καμβά του 1960 με παχιές μαύρες ρίγες να πωλείται σε δημοπρασία στο Λούβρο για 10,5 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Όνομα οικείο στη Γαλλία, αλλά λιγότερο γνωστό διεθνώς, οι πίνακές βρίσκονται σε περισσότερα από 110 μουσεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Guggenheim στη Νέα Υόρκη και της γκαλερί Tate του Λονδίνου, ενώ εκατοντάδες άλλοι φιλοξενούνται στο Μουσείο Soulages στη νότια γενέτειρά του, το Rodez.

Για τα 100α γενέθλιά του τον Δεκέμβριο του 2019, του έγινε αναδρομική έκθεση στο Λούβρο – μια σπάνια τιμή για έναν εν ζωή καλλιτέχνη.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024