Οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν σκότωσαν διαδηλωτή, δύο μέρες πριν την επέτειο του πραξικοπήματος στη χώρα, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 118 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σ’ έναν χρόνο καταστολής.

Διαδηλωτής σκοτώθηκε χθες Κυριακή στο Χαρτούμ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Mohamed Nureldin Abdallah), πρωτεύουσα του Σουδάν, χτυπημένος στο στήθος «από σφαίρα» των δυνάμεων ασφαλείας, ανακοίνωσαν γιατροί, καθώς άρχιζε η κινητοποίηση εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Τρίτη, στην επέτειο της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατηγό Aμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

Τουλάχιστον 118 νεκροί

Ο νέος θάνατος διαδηλωτή, ο πρώτος από την 31η Αυγούστου, ανέβασε σε τουλάχιστον 118 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σ’ έναν χρόνο καταστολής, σύμφωνα με οργάνωση γιατρών που καταμετρά τα θύματα αφότου επιβλήθηκε η στρατιωτική χούντα.

Δείτε ακόμα – Τι σημαίνει το πραξικόπημα στο Σουδάν

Την 25η Οκτωβρίου 2021, ο αρχηγός του στρατού έκανε πέρα τους πολίτες της μεταβατικής κυβέρνησης που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε τη χώρα της Αφρικής στη δημοκρατία, έπειτα από 30 χρόνια δικτατορίας του Oμαρ Ελ Μπασίρ, τον οποίο ανέτρεψαν οι στρατηγοί του πιεζόμενοι αφόρητα μπροστά στον λαϊκό ξεσηκωμό το 2019.

Eκτοτε, σχεδόν κάθε εβδομάδα, οι Σουδανοί κατεβαίνουν στους δρόμους, αψηφώντας την καταστολή.

Αντιδικτατορικοί αγωνιστές και οι επιτροπές αντίστασης, οι οργανώσεις σε επίπεδο γειτονιάς που οργανώνουν τις πορείες, υπόσχονται πως αύριο, στην επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι μαζικές.

Χιλιάδες διαδηλωτές

Hδη την Παρασκευή, κινητοποίησαν χιλιάδες διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις του Σουδάν, που αξίωσαν για ακόμη μια φορά να παραδοθεί η εξουσία σε πολίτες.

Εδώ κι έναν χρόνο η χώρα, που συγκαταλέγεται στις φτωχότερες του κόσμου, δεν σταματά να βυθίζεται ολοένα πιο βαθιά στην πολιτική και οικονομική κρίση.

Δεν διακρίνεται καμιά έξοδος, παρά τις προσπάθειες διεθνών μεσολαβητών, που επιδιώκουν να καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι πολίτες και στρατιωτικοί.

Oσο για την οικονομική κατάσταση, δεν σταματά να χειροτερεύει: μεταξύ τριψήφιου πληθωρισμού και ελλείψεων βασικών ειδών, τουλάχιστον το ένα τρίτο των περίπου 45 εκατομμυρίων Σουδανών υποφέρει από την πείνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr