Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναγιωτόπουλος - Γκαντζ: Η επίσκεψη που ακυρώθηκε τελευταία στιγμή και το τηλέφωνο για εξηγήσεις

Παναγιωτόπουλος – Γκαντζ: Η επίσκεψη που ακυρώθηκε τελευταία στιγμή και το τηλέφωνο για εξηγήσεις

Το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων επαναβεβαίωσαν Παναγιωτόπουλος - Γκαντζ

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Άμυνας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Γκαντζ, είχαν την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία. Κατά τη διάρκεια της επισημάνθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και κατεδείχθη η κοινή θέληση Ελλάδος – Ισραήλ να προχωρήσουν μαζί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας τους και να λειτουργήσουν ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». Αυτά ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, 24 ώρες μετά την αιφνίδια ακύρωση της επίσκεψης Γκαντζ στην Ελλάδα, που σαφώς ενόχλησε την Αθήνα.

Ειδικά λόγω του ότι ο ισραηλινός αξιωματούχος έχει ήδη προγραμματισμένη επίσκεψη στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συναντήσει τον τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, η οποία παραμένει στο καλεντάρι του. Και τις εκλογές στο Ισραήλ να έχουν το δικό τους ρόλο σε αυτό, όπως λένε κάποιες πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ: Το παρασκήνιο της συνάντησης Ακάρ με Παναγιωτόπουλο

Οι πρώτες εξηγήσεις…

Χθες ισραηλινές πηγές δήλωναν ότι η ακύρωση της επίσκεψης Γκαντζ οφείλεται σε λόγους που επιβάλλουν ο υπουργός να βρίσκεται στο Ισραήλ, ενώ έσπευδαν να προσθέσουν ότι «οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ είναι σταθερές και σημαντικές και για τις δύο πλευρές».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία δεν σχετίζεται, με την ακύρωση. Αντίθετα όπως λένε ήταν προκαθορισμένη και η ουσία της είναι η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ωστόσο προγραμματισμένη και λεπτομερώς σχεδιασμένη ήταν και η επίσκεψη στην Αθήνα, που ακυρώθηκε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή…

Με κάποιους – δικαιολογημένα – να βλέπουν μία στροφή του Ισραήλ προς την Τουρκία, έστω και «καιροσκοπική» ενόψει εκλογών στο Ισραήλ.

Και ένα τηλέφωνο για να λυθεί η παρεξήγηση

Το σημερινό τηλεφώνημα Παναγιωτόπουλου – Γκαντζ εκτιμάται ότι έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, με αρμόδιες πηγές να υποστηρίζουν ότι το μήνυμα που εστάλη – και στην Άγκυρα – επαναβεβαιώνοντας τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ στο πλαίσιο της σταθερότητας και ασφάλειας  στην Ανατολική Μεσόγειο και στη βάση του διεθνούς δικαίου ήταν αυτό που ήθελε η Αθήνα για να εξισορροπήσει κάπως το φάουλ του Ισραήλ.

Άλλωστε Παναγιωτόπουλος και Γκαντζ έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, η συνεργασία των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα στενή και τέτοια παιχνίδια δεν μπορούν να δημιουργούν σκιές που θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες…

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024