Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ήρθαν τα πρώτα έξι Marder από Γερμανία - 40 τεθωρακισμένα TOMA BMP-1 στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία

Ήρθαν τα πρώτα έξι Marder από Γερμανία – 40 τεθωρακισμένα TOMA BMP-1 στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία

Τα έξι τεθωρακισμένα άρματα Marder που παρέλαβαν χτες οι Ελληνικές Ένοπλες από τη Γερμανία θα προωθηθούν σε μονάδες του Δ' Σώματος Στρατού

Έφτασαν στη χώρα μας χθες, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, τα πρώτα έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΤΟΜΑ Marder 1A3. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, τα Marder 1Α3 παραλαμβάνονται στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της χώρας μας με τη Γερμανία.

Αντάλλαγή για αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Πρόκειται για τη συμφωνία στην οποία είχαν προχωρήσει στις 31 Μαΐου οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς και την οποία αποκάλυψε τότε ο Γερμανός καγκελάριος. Η παραχώρηση στην Ελλάδα των τεθωρακισμένων Marder γίνεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής για την αποστολή στην Ουκρανία των τεθωρακισμένων ΤΟΜΑ BMP-1 που διαθέτει ο ελληνικός στρατός.

Υπενθυμίζεται δε, ότι προ ημερών η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ αποκάλυψε ότι Ελλάδα και Σλοβακία μαζί στέλνουν 100 τεθωρακισμένα άρματα μάχης στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, η Ελλάδα θα στείλει συνολικά 40 άρματα στην Ουκρανία.

Συνολικά 40 ελληνικά άρματα θα φύγουν για Ουκρανία

Όπως είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πριν από τέσσερις μέρες στη Βουλή, τα πρώτα 20 σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα BMP (από τα συνολικά 40) βρίσκονται ήδη στην Βόρεια Ελλάδα προκειμένου από εκεί να μεταφερθούν στην Ουκρανία, ενώ τα πρώτα 10 Marder θα φτάσουν στη χώρα εως τις 21 Οκτωβρίου.

Τα έξι τεθωρακισμένα άρματα Marder που παρέλαβαν χτες οι Ελληνικές Ένοπλες από τη Γερμανία θα προωθηθούν σε μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ένταξής τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η άφιξη των Μarder 1Α3, θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με σχετικό προγραμματισμό, με σκοπό την αναβάθμιση του αξιόμαχου των μονάδων του Στρατού Ξηράς, την επαύξηση της μαχητικής ισχύος τους, καθώς και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των μονάδων του Μηχανοκίνητου Πεζικού με εκείνες των τεθωρακισμένων.

Η άφιξη των ΤΟΜΑ Μarder 1Α3 θα συνεχιστεί

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας έχει ως εξής:

«Ανακοινώνεται ότι την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 αφίχθησαν στην χώρα μας τα πρώτα 6 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3.

»Τα ΤΟΜΑ Marder 1Α3, τα οποία παραλαμβάνονται στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της χώρας μας με την Γερμανία (πατήστε εδώ), θα προωθηθούν σε Μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ένταξής τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

»Η άφιξη των ΤΟΜΑ Μarder 1Α3 θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με σχετικό προγραμματισμό, με σκοπό την αναβάθμιση του αξιόμαχου των Μονάδων του Στρατού Ξηράς, την επαύξηση της μαχητικής τους ισχύος, καθώς και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Μονάδων του Μηχανοκίνητου Πεζικού με εκείνες των Τεθωρακισμένων».

Είχε συμφωνηθεί ταυτόχρονη αντικατάσταση

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφώνησαν -όπως ανέφερε τότε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας- στην παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και στην ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024