Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι ξέρουμε για τα ιρανικά drones που έπληξαν το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι ξέρουμε για τα ιρανικά drones που έπληξαν το Κίεβο

Τα χαρακτηριστικά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που επιτρέπουν στη Ρωσία να πλήττει κρίσιμους στόχους

Η τελευταία ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, σήμερα Δευτέρα, έγινε αρχικά αισθητή με έναν ήχο ολοένα και πιο συνηθισμένο στους σύγχρονους πολέμους, γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης. Το βουητό μιας μικρής μηχανής, που θυμίζει περισσότερο μια απλή μηχανή του γκαζόν, αλλά στην πραγματικότητα σηματοδοτεί την άφιξη ενός ιρανικού drone έτοιμου να εκραγεί.

Η χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού από τη Ρωσία, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ουκρανικό έδαφος πριν από περίπου δυο μήνες, θεωρείται δείγμα ότι η επιτιθέμενη χώρα έχει αρχίσει να ξεμένει από όπλα ακριβείας, σύμφωνα με τους αναλυτές. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επέτρεψαν στη Ρωσία να πλήξει υποδομές ενέργειας, αλλά και πολιτικούς στόχους, τη στιγμή που χάνει έδαφος στα μέτωπα στα βορειοανατολικά και νότια της χώρας.

Αυτές είναι όλες οι γνωστές πληροφορίες για τα συγκεκριμένα drones σύμφωνα με τους Times:

Τι είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed-136;

Τα Shahed-136 που κατασκευάζονται στο Ιράν έχουν αποκτήσει τον τίτλο των «drone-καμικάζι», επειδή βουτούν από μεγάλο ύψος προς τον στόχο τους και εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση. Διαθέτουν τριγωνικά φτερά, φέρουν εκρηκτικές κεφαλές βάρους περίπου 35 κιλών και εκτοξεύονται από το πίσω μέρος βαρέων οχημάτων. Θεωρείται πως έχουν βεληνεκές 1.500 μιλίων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εκτοξευτούν από απόσταση.

Ωστόσο, κινούνται αργά, είναι θορυβώδη και πετούν σε χαμηλό υψόμετρο. Την περασμένη εβδομάδα, το βρετανικό υπουργείο άμυνας δήλωσε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τους τα καθιστούν «εύκολους στόχους της συμβατικής αεράμυνας».

Αν και οι στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η Ουκρανία έχει καλό ιστορικό στην κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων, το βρετανικό υπουργείο άμυνας πρόσθεσε ότι υπάρχει «ρεαλιστική πιθανότητα η Ρωσία να κατάφερε ορισμένες επιτυχίες» εκτοξεύοντας ταυτόχρονα αρκετά drones.

Γιατί χρησιμοποιεί η Ρωσία ιρανικά drones;

Η Ρωσία δεν κατάφερε να κατακτήσει την υπεροχή στον αέρα στη διάρκεια του πολέμου και τα επανδρωμένα αεροσκάφη της αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους καθώς περιπολούν επάνω από ουκρανικά εδάφη. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 μπορούν να πετάξουν αυτόνομα, κάνοντας κύκλους επάνω από μια περιοχή μέχρι να εμφανιστεί ο προκαθορισμένος στόχος τους. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στη Ρωσία να επιτίθεται χωρίς να θέτει το προσωπικό της σε κίνδυνο. Παρά το γεγονός ότι το Ιράν έχει αρνηθεί επισήμως ότι προμηθεύει τη Ρωσία με τα συγκεκριμένα όπλα, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρώτη παράδοση καταγράφηκε τον Αύγουστο.

Η Ρωσία ενδέχεται να ζήτησε από ομάδα ιρανών στρατιωτικών εκπαιδευτών να εκπαιδεύσει τους στρατιώτες της στη χρήση των drones, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα την Ουάσιγκτον. Τα αποθέματα drones που έχει στη διάθεσή του το Ιράν, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των διαβόητων Φρουρών της Επανάστασης, πράγμα που σύμφωνα με την ίδια ερευνητική ομάδα σημαίνει ότι «οι Φρουροί της Επανάστασης ή προσωπικό στο οποίο έχουν παρεισφρήσει» ενδέχεται να παρέχει την εκπαίδευση.

Στη διάρκεια του πολέμου, χρήση drones έχει γίνει και από την Ουκρανία, που έχει στην κατοχή της τουρκικά Bayraktar TB2. Τα τελευταία εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και εκτοξευτές πυραύλων. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προμηθεύσει την Ουκρανία με drones Switchblade τύπου καμικάζι.

Πόσο ισχυρά είναι τα ιρανικά drones;

Ο βρετανικός στρατός περιγράφει την κεφαλή βάρους 35 κιλών που φέρουν τα Shahed-136 ως μικρή. Ωστόσο, η ακρίβειά τους τα καθιστά δυνητικά καταστροφικά. Ουκρανός αξιωματούχος που είδε τα drone εν δράσει δήλωσε ότι θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να έχουν ως στόχο ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο howitzer κοντά σε μια πυριτιδαποθήκη, προκαλώντας μια σαφώς μεγαλύτερη έκρηξη από αυτή που θα μπορούσε να πετύχει η ίδια η εκρηκτική κεφαλή τους.

Όταν τα drones εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία φέτος το καλοκαίρι, αποτέλεσαν έναν νέο κίνδυνο για τις δυνάμεις του Κιέβου που είχαν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν χτυπήματα πυροβολικού. Ο ουκρανικός στρατός πλέον υποστηρίζει ότι έχει βελτιώσει τις ικανότητες κατάρριψης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πλήττοντας την πλειοψηφία τους. Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ισραηλινοί πράκτορες μυστικών υπηρεσιών παρείχαν πληροφορίες στην Ουκρανία σε σχέση με τα ιρανικά drones.

Πού έχουν χρησιμοποιηθεί;

Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης τον Αύγουστο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις τα δο0κίμασαν σε βάρος του ουκρανικού πυροβολικού και άλλων βαρέων όπλων. Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο γύρω από την πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα τέτοιου τύπου drones.

Τις τελευταίες ημέρες, χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καταγράφηκε και βαθύτερα στην ουκρανική επικράτεια, όπου η Ρωσία θέτει στο στόχαστρο πολιτικές υποδομές. Τουλάχιστον έξι ιρανική κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τη Μπίλα Τσέρκβα, μια πόλη περίπου στα 50 μίλια νότια του Κιέβου, την Πέμπτη, ενώ άλλα έξι καταρρίφθηκαν από τον ουκρανικό στρατό σύμφωνα με αξιωματούχους.

Τη Δευτέρα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις στην ίδια την πρωτεύουσα, θέτοντας στο στόχαστρο τα κεντρικά γραφεία του εθνικού παρόχου ενέργειας της Ουκρανίας και καταστρέφοντας οικιστικά συγκροτήματα, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024