Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Το Starlink του Έλον Μασκ «ζωτικής σημασίας» για το Κίεβο

Ουκρανία: Το Starlink του Έλον Μασκ «ζωτικής σημασίας» για το Κίεβο

Παρόλο που η πρόταση Μασκ για ειρήνευση εξόργισε τον Ζελένσκι, ο δισεκατομμυριούχος βρίσκεται σε «τακτική επαφή» με την ουκρανική ηγεσία.

Η υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου Starlink της SpaceX έχει «ζωτική σημασία» για τη λειτουργία των ουκρανικών υποδομών επικοινωνίας και ενέργειας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μιχαΐλο Φεντόροφ.

«Πάνω από 100 πύραυλοι κρουζ επιτέθηκαν σε υποδομές ενέργειας και επικοινωνίας. Όμως με το Starlink αποκαταστήσαμε γρήγορα τη σύνδεση σε κρίσιμες περιοχές. Το Starlink συνεχίζει να αποτελεί ζωτικής σημασίας τμήμα κρίσιμων υποδομών» έγραψε στο Twitter.

Απαντώντας, ο ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκ έγραψε: «Παρακαλώ. Χαίρομαι που υποστηρίζω την Ουκρανία».

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος εξόργισε πρόσφατα το Κίεβο με την πρότασή του να παραμείνει η Κριμαία κτήση της Ρωσίας, ανέφερε όμως ότι βρίσκεται σε «τακτική επαφή» με τον Φεντόροφ.

Διαβάστε επίσης: Οι κεραίες του Starlink μπορεί να γίνουν στόχος για τους Ρώσους, προειδοποιεί ο Έλον Μασκ

Από τις πρώτες μέρες της εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, κυβερνοεπίθεση που αποδόθηκε στη Ρωσία διέκοψε την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου Viasat που εξυπηρετούσε την ουκρανική κυβέρνηση και τον στρατό.

Τη λύση έδωσε η SpaceX του Έλον Μασκ, η οποία σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση έστειλε στην Ουκρανία χιλιάδες δορυφορικά πιάτα και μόντεμ για σύνδεση στους δορυφόρους του Starlink.

Μυστηριώδεις διακοπές

Σε μια σχετική εξέλιξη, οι Financial Times ανέφεραν ότι ορισμένα τερματικά Starlink που είχαν σταματήσει μυστηριωδώς να λειτουργούν στην Ουκρανία επανήλθαν online και αποκατέστησαν τη διαδικτυακή επικοινωνία σε περιοχές που πρόσφατα ανακτήθηκαν από τη Ρωσία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα πως οι ανεξήγητες διακοπές συνέβησαν την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονταν για αντεπίθεση. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν μάλιστα πως δεν υποψιάζονται τεχνικό πρόβλημα ή ρωσικές παρεμβολές.

Τη Δευτέρα, σημειώνουν οι FT, ο επικεφαλής της εταιρείας ανάλυσης ρίσκου Eurasia Group, Ίαν Μπρέμερ, έστειλε σημείωμα σε συνδρομητές στο οποίο υποστήριζε ότι ο Μασκ τον είχε ενημερώσει ότι απέρριψε το ουκρανικό αίτημα για ενεργοποίηση του Stalink στην Κριμαία. Ο λόγος ήταν πως κάτι τέτοιο μπορεί να άνοιγε το δρόμο σε «κλιμάκωση» της σύρραξης.

Μια μέρα αργότερα πάντως ο Μασκ τιτίβισε «κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται τον Μπρέμερ».

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024