Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θεραπεία» μεταστροφής: Η Εκκλησία ήθελε να ξεριζώσει τους «δαίμονες της ομοφυλοφιλίας»

«Θεραπεία» μεταστροφής: Η Εκκλησία ήθελε να ξεριζώσει τους «δαίμονες της ομοφυλοφιλίας»

Η ιστορία ενός άνδρα, που υποβλήθηκε σε «θεραπεία» μεταστροφής υπό μορφή εξορκισμού στην εκκλησία του Σέφιλντ

Γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη*

Ο Μάθιου Ντρέιπερ, ένας ομοφυλόφιλος άνδρας, υποβλήθηκε σε μια μορφή εξορκισμού από την εκκλησία του Αγίου Θωμά της Φιλαδέλφειας στο Σέφιλντ. Οι κληρικοί τον βεβαίωσαν ότι η προσευχή θα τον απαλλάξει από τους «δαίμονες της ομοφυλοφιλίας», όμως αντίθετα του δημιούργησε νέους. Ο Ντρέιπερ προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ψυχικά τραύματα από τη θεραπεία μεταστροφής εδώ και 8 χρόνια.

Θεραπεία ή βασανιστήριο;

Ο Μάθιου Ντρέιπερ εξομολογήθηκε στο BBC, όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας εξορκισμού στον Άγιο Θωμά. Κανείς δεν παραδέχτηκε ποτέ την οποιαδήποτε ανάμειξη σε θεραπεία μεταστροφής. Οι έρευνες για το τι έγινε πίσω από τις πόρτες της εκκλησίας 8 χρόνια πριν, είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ο 33χρονος, ισχυρίστηκε ότι τον ανάγκαζαν να φωνάζει επανειλημμένα και με όλη του τη δύναμη μια προσευχή, ώσπου δεν μπορούσε να αναπνεύσει από τις συσπάσεις. «Μου είπαν να μιλήσω στο γκέι κομμάτι του εαυτού μου σαν να μιλούσα σε έναν άγριο σκύλο που με πλησιάζει. Να του πω να αφήσει το σώμα μου», συμπλήρωσε. «Οι άνθρωποι που ήταν μαζί μου είπαν ότι μπορούσαν να δουν δαίμονες να με εγκαταλείπουν και να βγαίνουν από το παράθυρο».

Για τις επόμενες εβδομάδες, ο Ντρέιπερ ή ότι είχε απομείνει ψυχικά από εκείνον, δεν ήταν πια ο ίδιος. Αισθανόταν πια σαν ένας σκελετός. Η όλη διαδικασία των άφησε να νιώθει εντελώς κενός μέσα του, σαν να μην ήταν ο πραγματικός του εαυτός. Όπως το περιέγραψε και ο ίδιος, ήταν σαν ένα κομμάτι του εαυτού του να είχε παραμεριστεί, αλλά να ήταν ακόμα εκεί.

Μπορείς να είσαι Χριστιανός και gay;

Ο νεαρός άνδρας προερχόταν από αυστηρό χριστιανικό περιβάλλον. Εντάχθηκε στην εκκλησία λίγο μετά τα 20 και περίπου μια δεκαετία αφότου συνειδητοποίησε ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Όταν αποκαλύφθηκε η σεξουαλική του ταυτότητα, η εκκλησία του αφαίρεσε τους ηγετικούς ρόλους και εκείνος αποφάσισε να αποχωρήσει εντελώς. «Αν η θεραπεία μεταστροφής ήταν παράνομη εκείνη την εποχή, τότε ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα ήξεραν αρκετά για να παρέμβουν», επεσήμανε. «Δεν θα είχα περάσει αυτό το τραύμα και δεν θα έκανα οκτώ χρόνια να ανακάμψω από αυτό».

Η Επισκοπή του Σέφιλντ δήλωσε ότι ο κ. Ντρέιπερ θα ενημερώνεται σε όλα τα στάδια της ανεξάρτητης έρευνας που θα διεξαχθεί. Η επισκοπή πρόσθεσε ότι συμμερίζεται την άποψη της Εκκλησίας της Αγγλίας: Η θεραπεία μεταστροφής είναι ανήθικη, δυνητικά επιβλαβής και δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο. Στην έρευνα θα πάρει μέρος και η εν λόγω εκκλησία.

Εκπρόσωπος απάντησε πως η εκκλησιαστική κοινότητα του Αγίου Θωμά, είναι στοργική, γενναιόδωρη και δεν συμμετέχει σε τέτοιες πρακτικές.

Τι είναι οι θεραπείες μεταστροφής;

Θεραπεία μεταστροφής είναι κάθε παρέμβαση που αποσκοπεί στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου. Οι πρακτικές ξεκινούν από τις ψευδοεπιστημονικές συμβουλευτικές συνεδρίες μέχρι τον διορθωτικό βιασμό. Κάποιες τεχνικές θεωρούνται η παρακίνηση σε λήψη «εξαγνιστικών» ουσιών, η απειλή ενός ατόμου με έλλειψη στέγης και οι εξορκισμοί.

Τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα δεν χρειάζεται να θεραπευτούν. Οι παρεμβάσεις που επιδιώκουν να κάνουν ένα άτομο ετερόφυλο μπορούν να προκαλέσουν και προκαλούν σημαντική μακροχρόνια βλάβη. Η θεραπείες μετατροπής είναι κακοποίηση σε κάθε περιβάλλον και για όλους όσους την υφίστανται. Στην Ελλάδα από το 2017 και πολλές ακόμη χώρες, τέτοιες θεραπείες είναι πλέον καταδικαστέες τόσο νομικά όσο και ιατρικά.

*Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024