Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προβολή του ντοκιμαντέρ «5½ χρόνια» για την κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής

Προβολή του ντοκιμαντέρ «5½ χρόνια» για την κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής

Στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Το ντοκιμαντέρ 5½ χρόνια (2022) των Μυρτώ Συμεωνίδου και Ιωάννα Παπαϊωάννου προβάλλεται στο ΚΕΤ για δύο βραδιές, 5 & 6 Οκτωβρίου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, ο 34χρονος Παύλος Φύσσας, αντιφασίστας ράπερ γνωστός και ως Killah P, δολοφονείται στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της οργάνωσης Χρυσής Αυγής, έπειτα από μια συντονισμένη επίθεση. Τον ίδιο μήνα, η ηγετική ομάδα όπως και δεκάδες στελέχη και μέλη της οργάνωσης συλλαμβάνονται.
Η δίκη που ακολουθεί -μία από τις σημαντικότερες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας- ξεκινάει στις 20 Απριλίου του 2015. Μετά από μια μακροχρόνια ανακριτική διαδικασία, το Συμβούλιο Εφετών αποφαίνεται για την παραπομπή 69 μελών της οργάνωσης, μεταξύ αυτών σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη κρατάει πεντέμισι χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2020, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με ομόφωνη απόφαση, ανακοινώνει πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, για τη διεύθυνση της οποίας υπεύθυνοι είναι ο αρχηγός και άλλοι έξι βουλευτές. Οι υπόλοιποι 11 βουλευτές της τότε Κοινοβουλευτικής Ομάδας κρίνονται ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Το ντοκιμαντέρ “5½ χρόνια” πραγματεύεται την εμπειρία της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Βασισμένο σε συνεντεύξεις (με την Ελευθερία Κουμάντου, την Ανζελίκ Κουρούνη, τον Γιάννη Μπασκάκη, τον Αντώνη Μπούγια, τον Κωνσταντίνο Πουλή, την Αφροδίτη Φράγκου), εστιάζει στην εμπειρία των δημοσιογράφων που επέλεξαν και επέμειναν να παρακολουθήσουν τη δίκη και να μας πληροφορήσουν γι’ αυτή, παρά τη διάρκειά της, και ενώ η πλειονότητα των μεγάλων μέσων ενημέρωσης δεν κάλυψε συστηματικά τη δίκη. Η έρευνα των δημιουργών της ταινίας (Μυρτώ Συμεωνίδου, Ιωάννα Παπαϊωάννου) φωτίζει έτσι ένα από τα πιο σημαδιακά γεγονότα της πρόσφατής μας πολιτικής ιστορίας, αλλά και μια κομβική στιγμή στην προσπάθεια εδραίωσης και διαμόρφωσης μιας ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2022.

Συντελεστές:

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μυρτώ Συμεωνίδου, Ιωάννα Παπαϊωάννου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Πανιεράκης

Σκίτσα – Γραφικά: Λουίζα Καραγεωργίου

Μοντάζ: Ιωάννα Παπαϊωάννου

Ηχοληψία – Μίξη: Αλέξανδρος Λυκοστράτης

Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Μπαξεβανάκης, Γιάννης Ποταμίτης

Διάρκεια: 70’

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024