Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι συμβουλές του Νίτσε: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε βρει την ιδανική γυναίκα

Οι συμβουλές του Νίτσε: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε βρει την ιδανική γυναίκα

Υπάρχει η ιδανική γυναίκα; Ο Νίτσε συμβουλεύει πώς να τη βρείτε.

«Δεν είναι η έλλειψη αγάπης, αλλά η έλλειψη φιλίας που κάνει έναν γάμο δυστυχισμένο». Αυτό το απόφθεγμα ανήκει στον Γερμανό φιλόσοφο Φρίντριχ Νίτσε.

Αμετανόητος εργένης μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Νίτσε μίλησε για πολλά φιλοσοφικά θέματα δίνοντας το έναυσμα για την προσωπική εσωτερική αναζήτηση του κάθε ανθρώπου. Και παρόλο που ο ίδιος δεν παντρεύτηκε ποτέ, η άποψη του για τον γάμο ήταν πολύ συγκεκριμένη.

Ο γάμος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη φιλία! Συγκεκριμένα, ο Νίτσε πιστεύει πως η φιλία είναι η υψηλότερη μορφή αγάπης και πως οι καλοί φίλοι εμπνέουν ο ένας τον άλλον. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του γάμου.

Ο Νίτσε φαίνεται ακατάλληλος να προσφέρει συμβουλές για σχέσεις σε οποιονδήποτε. Από κάθε άποψη είχε μια μοναδικά καταστροφική ερωτική ζωή. Αρκετές από τις προτάσεις γάμου του απορρίφθηκαν και ο ίδιος έφυγε από τη ζωή, μοναχικός και παράφρων. Όμως, παρά τις τραγικές προσωπικές του συνθήκες, η εξαιρετικά πρωτότυπη σκέψη του Νίτσε είχε τεράστιο αντίκτυπο στις επόμενες γενιές φιλοσόφων.

Η ιδανική γυναίκα

Τι γίνεται όμως, όταν μιλάμε για την ιδανική σχέση; Και πιο συγκεκριμένα, για την ιδανική γυναίκα; Υπάρχει; Και πώς μπορείτε να την ξεχωρίσετε;

Ο έρωτας και οι σχέσεις είναι από τα θέματα που έχουν απασχολήσει όλους τους φιλοσόφους, συγγραφείς και ποιητές ανά τα χρόνια. Ο Νίτσε, ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους θεωρούσε πως το θεμέλιο ενός ευτυχισμένου γάμου είναι η φιλία.

Το σεξ, αντίθετα, δημιουργεί επιπλοκές, επειδή μια σχέση που βασίζεται σε ρομαντικά συναισθήματα είναι απίθανο να αντέξει μια ζωή. Επιπλέον, οι οντολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών τείνουν να μετατρέπουν τον έρωτα σε πόλεμο. Προκειμένου να ξεπεραστούν τα παιχνίδια εξουσίας στην αρένα του έρωτα, ο Νίτσε καλεί τους εραστές να γίνουν μεγάλοι φίλοι.

Έτσι, ο φιλόσοφος θέτει 3 βασικά ερωτήματα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας ώστε να καταλάβετε εάν η σύντροφό σας είναι η ιδανική γυναίκα για εσάς.

 Είναι η σύντροφός σας μια καλή φίλη γενικά;

Η πρώτη συμβουλή για να σιγουρευτείτε πως η σύντροφός είναι η ιδανική γυναίκα είναι να «ελέγξετε» εάν έχει χρόνιες φιλίες στις οποίες παραμένει «πιστή». Ο Νίτσε θαυμάζει το αρχαιοελληνικό ιδεώδες της φιλίας μεταξύ των ανθρώπων και συμφωνεί με τον Αριστοτέλη ότι οι μεγάλοι φίλοι μπορούν να εμπνέουν ο ένας τον άλλον. Έτσι, θεωρεί πως για να γίνει κάποια η ιδανική σύντροφος, θα πρέπει πρώτα να είναι ιδανική φίλη.

Η συμβουλή του φιλοσόφου είναι πως εάν η γυναίκα που βγαίνετε, έχει μακροχρόνιες φιλίες τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει η τέλεια σύντροφος. Εάν είναι αποκομμένη από όλους, τότε μάλλον κάτι πάει λάθος.

«Ο καλύτερος φίλος θα αποκτήσει και την καλύτερη σύντροφο, γιατί ένας καλός γάμος βασίζεται πάνω στο… ταλέντο της φιλίας». 

 Υπάρχει αμοιβαίος θαυμασμός;

Όπως αναφέραμε ήδη, ο Νίτσε πίστευε στο ιδεώδες της φιλίας του Αριστοτέλη. Η πραγματική φιλία δεν βασιζόταν αποκλειστικά στο αμοιβαίο όφελος ή στην απόλαυση. Ο σπουδαιότερος τύπος φιλίας πρέπει να ενσωματώνει την αμοιβαία έμπνευση. Οι αληθινοί φίλοι βοηθούν ο ένας τον άλλον μέσω μιας «κοινής ανώτερης δίψας για την πραγματοποίηση του ιδανικού χαρακτήρα». Ο Νίτσε πίστευε ότι αυτός ο τύπος φιλίας αποτελούσε την ιδανική βάση για μια διαρκή σχέση.

Όταν θαυμάζετε τον άνθρωπό σας, βελτιώνετε παράλληλα τον εαυτό σας και να γίνεστε καλύτεροι. Σύμφωνα με τον Νίτσε, η ιδανική σύντροφος πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα.

 Θα απολαμβάνετε τη συζήτηση μαζί της ακόμη και μετά από πολλά χρόνια;

Όταν βρίσκεστε στην αρχή μιας σχέσης όλα είναι υπέροχα. Ο χρόνος περνάει σαν νερό μιλώντας με τη σύντροφό σας για ώρες. Και πώς να μη μιλάτε; Στην αρχή της σχέσης έχετε τόσα πολλά να πείτε ώστε να γνωρίσετε τον άνθρωπό σας και να έρθετε πιο κοντά.

Τι γίνεται όμως, όταν περάσουν τα χρόνια; Σύμφωνα με τον Νίτσε, το πάθος που έχετε στην αρχή μειώνεται με την πάροδο των χρόνων. Έτσι, το πιο σημαντικό για τον φιλόσοφο είναι να μπορείτε να συζητάτε για ουσιαστικά θέματα και μέσα από τη συζήτηση να προκύπτουν ποιοτικά συμπεράσματα. Εάν αυτό συμβεί, τότε είστε σε πολύ καλό δρόμο.

Σύμφωνα με τον Νίτσε, ο γάμος είναι μια μακρά συνομιλία. Άρα, το πιο σημαντικό είναι να μπορείτε να κάνετε εποικοδομητικές συζητήσεις όσα χρόνια και εάν είστε μαζί.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024