Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσεχία: Ζητά ειδικό δικαστήριο για τους ομαδικούς τάφους στο Ιζιούμ

Τσεχία: Ζητά ειδικό δικαστήριο για τους ομαδικούς τάφους στο Ιζιούμ

Η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητάει να δημιουργηθεί ένα διεθνές ειδικό δικαστήριο μετά την ανακάλυψη των ομαδικών τάφων στο Ιζιούμ

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ ζήτησε σήμερα να δημιουργηθεί ένα διεθνές ειδικό δικαστήριο μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων κοντά στο Ιζιούμ, πόλη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι και ανέκτησαν οι Ουκρανοί στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

«Τον 21ο αιώνα, τέτοιες επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού είναι αδιανόητες, αποτροπιαστικές», δήλωσε σήμερα μέσω του Twitter ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο και πρόσθεσε: «Καλώ για την ταχεία δημιουργία ενός διεθνούς ειδικού δικαστηρίου».

Διαβάστε ακόμα: Συγκλονίζουν οι εικόνες από το Ιζιούμ – Θαμμένη 6μελής οικογένεια 

Καταδίκασε και η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «βαθιά σοκαρισμένη» μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων σε ομαδικό τάφο κοντά στο Ιζιούμ της Ουκρανίας και «καταδικάζει με τη μεγαλύτερη δριμύτητα τις φρικαλεότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αφήσει μία γραμμή αίματος και ολέθρου. (…) Η Ρωσία, οι πολιτικοί της ηγέτες και όλα τα ενεχόμενα στις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου πρόσωπα στην Ουκρανία πρέπει να λογοδοτήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε ακόμα: Για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία μιλά ο Ζελένσκι 

Άμαχοι που βασανίστηκαν

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν χθες, Παρασκευή, λόγο για «450 πτώματα αμάχων που φέρουν ίχνη βίαιου θανάτου και βασανιστηρίων» και είναι θαμμένα σε δάσος στην περιφέρεια του Ιζιούμ.

Ο ουκρανός επιτετραμμένος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντμίτρο Λούμπινετς είπε ότι «στα εδάφη που απελευθερώθηκαν βρέθηκαν πιθανόν περισσότεροι από 1.000 ουκρανοί πολίτες που έχουν υποβληθεί σε βασανιστήρια και φονευθεί» ενώ ο αρχηγός της ουκρανικής αστυνομίας Ιγκόρ Κλιμένκο έκανε λόγο για την ανακάλυψη 10 «θαλάμων βασανιστηρίων».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τα εγκλήματα ενός στρατού «βασανιστών».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024