Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βελιγράδι: Νέα διαδήλωση με σταυρούς, εικόνες, θυμιατά και Πούτιν κατά του EuroPride

Βελιγράδι: Νέα διαδήλωση με σταυρούς, εικόνες, θυμιατά και Πούτιν κατά του EuroPride

Νέα διαδήλωση κατά του EuroPride πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες και κληρικοί, με εικόνες, θρησκευτικές σημαίες και σταυρούς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συντηρητικών και ακροδεξιών ομάδων, ακόμη και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Κυριακή στο Βελιγράδι (φωτογραφίες, επάνω και κάτω, από το Reuters/Zorana Jevtic), την πρωτεύουσα της Σερβίας, κατά της διεξαγωγής του EuroPride, μιας πανευρωπαϊκής συγκέντρωσης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Κλιμακώνεται η ένταση

Τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση κλιμακώνεται στη Σερβία, όπου οι διοργανωτές του EuroPride είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν το προσεχές Σάββατο πορεία υπερηφάνειας στη σερβική πρωτεύουσα, με την οποία θα κορυφωθούν οι συναφείς εκδηλώσεις, παρότι οι αρχές θέλουν να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή του.

Δείτε ακόμα – Σερβία: Λιτανεία κατά του EuroPride με σταυρούς, εικόνες και φωτογραφίες του Πούτιν

Χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ αυτών πολλοί κληρικοί, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συντηρητικών και ακροδεξιών ομάδων, ακόμη και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Κρατώντας εικόνες, θρησκευτικές σημαίες και σταυρούς, ορισμένοι προανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις αν οι διοργανωτές του EuroPride υλοποιήσουν το σχέδιό τους για τη διεξαγωγή πορείας υπερηφάνειας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η παρέλαση «θα αναβληθεί ή θα ματαιωθεί», δήλωσε το Σάββατο ότι η αστυνομία θα ανακοινώσει 96 ώρες πριν την εκδήλωση (δηλαδή την Τρίτη) εάν μπορεί τελικά να διοργανωθεί ή όχι.

Λόγοι «ασφαλείας»

Ο πρόεδρος Βούτσιτς επικαλέστηκε λόγους «ασφαλείας», που συνδέονται με την κλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο – το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά το Βελιγράδι δεν την αναγνωρίζει – και προβλήματα που σχετίζονται με την ενέργεια.


Με λάβαρο Πούτιν…

Οι διοργανωτές του EuroPride επέκριναν τις δηλώσεις Βούτσιτς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την πορεία.


…και ρωσικές σημαίες

Οι δύο πρώτες πορείες υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Βελιγράδι, το 2001 και το 2010, αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια. Από το 2014 διοργανώνεται τακτικά, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024