Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αριάδνη Νούκα στο One: Εκτιμήσεις για εκτόξευση των κόκκινων δανείων – Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες

Αριάδνη Νούκα στο One: Εκτιμήσεις για εκτόξευση των κόκκινων δανείων – Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες

Τις αρνητικές συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων για τους δανειολήπτες εξηγεί με παραδείγματα η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, μιλώντας στο One. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των κόκκινων δανείων και δίνει διεξόδους

Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και οι προβλέψεις για περαιτέρω άνοδό τους, και μάλιστα δύο φορές μέχρι τα τέλη του έτους, δημιουργούν δυσμενές κλίμα για τους δανειολήπτες, σημείωσε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, φιλοξενούμενη στο One Νews Magazino.

Ήδη από τις δύο τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ, έχει προκύψει αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση των τόκων που καλούνται να πληρώσουν οι δανειολήπτες και επομένως της δόσης που καταβάλουν.

Για παράδειγμα σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής 15 χρόνια, η μηνιαία δόση έχει αυξηθεί από 696 ευρώ σε 758 ευρώ. Αναλογικά σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής 20 χρόνια η δόση από 560 ευρώ αυξάνεται σε 600 ευρώ.

Εκτίναξη κόκκινων δανείων

Δεδομένου του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, από τα οποία μπορεί να απαλλάχθηκαν οι τράπεζες, αλλά όχι οι δανειολήπτες αφού ανέλαβαν τη διαχείριση τους τα funds, οι νέες αυξήσεις επιτοκίων θα οξύνουν το πρόβλημα, επισημαίνει η κυρία Νούκα.

Θα προκύψουν νέα κόκκινα δάνεια. Ενδεικτικά του κινδύνου είναι τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από 1,5 μήνα περίπου, και αφορούν τις ρυθμίσεις δανείων που έγιναν το 2021, και στο πλαίσιο του «Προγράμματος Γέφυρα». Όπως προκύπτει, από τα δάνεια που ρυθμίστηκαν πέρυσι «κοκκίνισε» το 1 στα 3.

«Φανταστείτε τι θα συμβεί φέτος» τονίζει η κυρία Νούκα, με την άνοδο των επιτοκίων και κατ’ επέκταση της πίεσης που θα δεχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί αν μιλήσουμε για δάνεια ύψους 200.000 ευρώ, τότε η μηναία επιβάρυνση της δόσης αγγίζει τα 210 ευρώ.

Το εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την κοινωνία και την οικονομία, συμπληρώνεται από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό με τις τιμές να εκτοξεύονται σε είδη πρώτης ανάγκης.

Για να κατανοήσει κανείς τις διαστάσεις του προβλήματος αρκεί να σκεφτεί ότι αυτή τη στιγμή 700.000 ακίνητα εμπλέκονται στα κόκκινα δάνεια.

Καταλήγοντας η κυρία Νούκα προέτρεψε τους δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα που αναμένεται να προσφέρουν οι τράπεζες για μετατροπή δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024