Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΚΤ πήρε το όπλο της και εκτόξευσε τα ευρωεπιτόκια

Η ΕΚΤ πήρε το όπλο της και εκτόξευσε τα ευρωεπιτόκια

Αυξήθηκαν κατά 0,75% - Αποφασισμένη να περιορίσει την κατανάλωση, η Ευρωτράπεζα προανήγγειλε δύο ακόμα αυξήσεις εντός του 2022

Σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου του ευρώ της τάξεως των 75 μονάδων βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες στην προσπάθειά της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει έτσι ότι προτεραιότητά της είναι η τήρηση της (καταστατικής) υποχρέωσής της να εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών, αφήνοντας τη φροντίδα για την ανάπτυξη της ευρωοικονομίας καθ’ ολοκληρίαν στις κυβερνήσεις. Διότι κοινή είναι πεποίθηση των ειδικών ότι η ευρωοικονομία οδεύει πλησίστια προς την ύφεση.

Διαβάστε επίσης – Ευρωζώνη: πληθωρισμός ρεκόρ και αμηχανία για τα επόμενα βήματα

Συνεχίζοντας τη σφιχτή νομισματική πολιτική που εγκαινίασε τον Ιούλιο, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης από το 0,50% στο 1,25% (είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011) και την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεών της στο 0,75% από μηδενικό που ήταν.

Κινήσεις που οι αναλυτές θεωρούν ότι ανοίγουν τον δρόμο για διαμόρφωση των επιτοκίων καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών στο 2% τους αμέσως επόμενους μήνες. Η Τράπεζα προανήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

«Οι πιέσεις στο επίπεδο των τιμών συνεχίζουν να εντείνονται και να διευρύνονται στην οικονομία και ο πληθωρισμός ίσως ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα. Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα διασφαλίσει την εν ευθέτω χρόνω επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο 2%» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ευρωτράπεζα. Οντως, η ΕΚΤ αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό άλλη μια φορά, ανεβάζοντας την εκτίμησή της για το 2023 από το 3,5% στο 5,5% και για το 2024 από το 2% στο 2,3%.

Προεξοφλημένη απόφαση

Η απόφαση της ΕΚΤ δεν αιφνιδίασε τις αγορές, καθώς οι επενδυτές την είχαν εν πολλοίς προεξοφλήσει. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, το 80% των ερωτηθέντων οικονομολόγων θεωρούσε ότι η αύξηση των ευρωεπιτοκίων που θα ανακοινωνόταν την Πέμπτη θα ήταν της τάξης των 75 μονάδων βάσης.

Ουδέποτε στην ιστορία της η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε τόσο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και εξάλλου υπήρξαν ευρωτραπεζίτες που είχαν την άποψη να ακολουθήσει η Τράπεζα την πεπατημένη της σταδιακής μείωσης της ρευστότητας προκειμένου να μην κινδυνεύσει να «παγώσουν» η αγορά και η οικονομία. Πόσω μάλλον που λόγω των συγκυριών (πόλεμος, ενεργειακή κρίση κ.λπ.) άπασες οι οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται σε φάση απότομης αναπτυξιακής επιβράδυνσης.

Η ΕΚΤ πάντως προβλέπει ανάπτυξη των οικονομιών της ευρωζώνης κατά 3,1% την εφετινή χρονιά και κατά 0,9% το 2023. Και επίσης διαφωνεί με τις εκτιμήσεις ορισμένων ειδικών ότι ο πληθωρισμός που έχει ενσκήψει δεν οφείλεται στην υπερβάλλουσα ζήτηση αλλά στη μειωμένη προσφορά και στα υψηλά κόστη.

«Στις επόμενες συνεδριάσεις το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια για να περιορίσει τη ζήτηση και τον κίνδυνο ανατροφοδότησης των πληθωριστικών προσδοκιών στην αγορά» υπογραμμίζει η ΕΚΤ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024