Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη στιλπνή φαντασία του Ντέιβιντ ΛαΣαπέλ: «Αν θες αληθοφάνεια πάρε λεωφορείο»

Στη στιλπνή φαντασία του Ντέιβιντ ΛαΣαπέλ: «Αν θες αληθοφάνεια πάρε λεωφορείο»

Συμφιλιώνοντας την πίστη του στον Θεό με τον αντιθρησκευτικό ατομικισμό της ποπ κουλτούρας, ο Αμερικανός φωτογράφος διαλέγει 150 έργα του για τη νέα του έκθεση με τίτλο «Make Believe».

Ο φωτογράφος της γοητείας πίσω από αμέτρητα εμβληματικά πορτραίτα διάσημων παρουσιάζει τη νέα ατομική του έκθεση στη Νέα Υόρκη, στο Fotografiska μουσείο με την έκθεση« Make Believe».

Με επιλογές από μεγάλες καμπάνιες μόδας, φωτογραφίσεις σε editorial και εξώφυλλα άλμπουμ, περισσότερα από 150 έργα θα γεμίσουν και τους έξι ορόφους του νεογοτθικού κτηρίου-ορόσημου του αριθμού 281 της λεωφόρου Park Avenue, από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2022 έως τις 9 Ιανουαρίου 2023.

Ξεκινώντας εν μέσω της εξερεύνησης της πολιτισμικής κρίσης και του AIDS στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1980, τα θέματα θα καλύψουν τα 40 χρόνια της καριέρας του. Από το 1984 έως το 2022, ο κοινωνικός σχολιασμός μέσω των κλικ του LaChapelle εξελίχθηκε καλύπτοντας τη θρησκεία, το περιβάλλον, την ταυτότητα του φύλου, την εικόνα του σώματος και τα πρότυπα ομορφιάς, καθώς και μια πολύπλευρη εξέταση της κατασκευής της διασημότητας.

Photo: YouTube

Μαζί με ορισμένα έργα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, τα έργα που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν τις τολμηρές και πολύχρωμες αποδόσεις του LaChapelle των Dua Lipa, Doja Cat, Lizzo, Lady Gaga, Miley Cyrus, Lana Del Rey και Kanye West. Τα διάσημα οικεία πορτρέτα των Madonna, Tupac, Britney Spears, David Bowie, Elton John, Eminem και Lil’ Kim, που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του 1990 και 2000, θα παρουσιαστούν επίσης μαζί με το τελευταίο πορτρέτο του Michael Jackson από το 2009.

Το τελευταίο πορτραίτο του Andy Warhol, το οποίο ο LaChapelle τράβηξε το 1986, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική προσθήκη στην έκθεση. Οι δύο τους συνδέθηκαν με τον καθολικισμό και το τίμημα του AIDS στον στενό κύκλο των φίλων τους, θέματα που αποτελούν και τους δύο κεντρικούς άξονες στις υπερφυσικές φωτογραφίες του LaChapelle της δεκαετίας του 1980. Τα παλαιότερα έργα του που εκτίθενται στην έκθεση επαναπροσδιορίζουν την έννοια της «θρησκευτικής εικονογραφίας» με θέμα τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν από την επιδημία του AIDS.

Δείτε ένα βίντεο με τα έργα του:

Συμφιλιώνοντας την πίστη του στον θεό με τον αντιθρησκευτικό ατομικισμό της ποπ κουλτούρας, ο LaChappelle συνδέει τα διαφορετικά έργα του στην έκθεση «Make Believe». «Αισθάνομαι την ευθύνη να φέρω φως στον κόσμο και να φτιάξω εικόνες που μπορούν να εξυψώσουν και να υπηρετήσουν την ανθρωπότητα, ακόμη και αν μερικές φορές χρησιμοποιούν το δράμα και το χιούμορ», δήλωσε. «Είτε κοσμικές είτε θρησκευτικές, οι εικόνες μου είναι μέρος της ίδιας εμπειρίας και της εξελισσόμενης προοπτικής».

Πολλές θρυλικές λήψεις για τη μουσική βιομηχανία, όπως το The Dance των Fleetwood Mac (1997) και το Rainbow της Mariah Carey (1999) περιλαμβάνονται στην έκθεση. Με αρκετές ακόμη λήψεις μουσικών, θα δημιουργηθεί ένα μέγα κολάζ με τις αιθέριες φωτογραφίες του LaChapelle από προσωπικότητες του θεάματος -το Vox Populiis, όπως λέγεται το κολάζ, είναι μια απόδειξη της συμβολής του LaChapelle στην ποπ κουλτούρα από το 1995 έως το 2021.

Ο αντίκτυπος του LaChapelle στον κόσμο της τέχνης, της μόδας και κυρίως της μουσικής αποδεικνύεται από 19 εξώφυλλα του Rolling Stone και πολλά κλασικά εξώφυλλα άλμπουμ. Η ευάλωτη λήψη του Tupac στο ντους ήταν μια πολιτιστική στιγμή που ο Jay-Z αναγνώρισε στον στίχο: «Blue lookin’ like Pac in the tub. David LaChapelle levels of not giving a fuck». Φωτογράφισε επίσης τη χριστουγεννιάτικη κάρτα των Kardashian το 2013, καθώς και πολλούς συναδέλφους του εικαστικούς καλλιτέχνες.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Από την άλλη πλευρά, ένα από τα κεντρικά έργα της έκθεσης είναι το Deluge (2006), το οποίο αντλεί στοιχεία από τη θρησκεία, τον υπαρξισμό και την ιστορία της τέχνης. Ο LaChapelle περιέγραψε το έργο σε μια δήλωση στον Τύπο ως μια «μεταφορά για να χάσεις οτιδήποτε υλιστικό, την υγεία σου, το σώμα σου – και να βρίσκεσαι στο νεκροκρέβατο με την τελευταία ευκαιρία για διαφώτιση». Ενημερωμένο από τον πίνακα του Μιχαήλ Άγγελου στην Καπέλα Σιξτίνα του 1512, το Deluge ενέπνευσε πολλά από τα επόμενα έργα του LaChapelle.

Για τον φωτογράφο των υψηλών αποδόσεων και της κοφτερής αισθητικής γνωστό για τις οραματικές, ευάλωτες λήψεις του με κέντρο τις γνωστές φιγούρες της ποπ κουλτούρας, η έκθεση «Make Believe» αποτελεί μία μαγική στιγμή εξισορρόπησης ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, στο τώρα και στο για πάντα.

*«Make Believe», 9 Σεπετεμβρίου του 2022 με 9 Ιανουαρίου του 2023, Μουσείο Fotografiska

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024