Σαρηγιάννης: Έξαρση της πανδημίας αν εμφανιστεί η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» στην Ελλάδα
Προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μέγαλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κορoναϊού.
Ανοιχτό ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρος», άφησε ο καθηγητής Περιβαλλόντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής με βάση τις επιδημιολογικές του προβλέψεις τόνισε πως προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μέγαλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κορoναϊού, χαρακτηρίζοντάς μάλιστα αυτό το σενάριο «ρεαλιστικό».
- Διαβάστε επίσης: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία και ποια είναι τα συμπτώματα
Η υποπαραλλαγή Κένταυρος όπως σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5.
Για τις επόμενες ημέρες ωστόσο ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με μικρές διακυμάνσεις, μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από 6.000.
Με μάσκες η επιστροφή στα σχολεία
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων δήλωσε πως συζητείται να υπάρχουν λιγότερα μέτρα σε ισχύ, χωρίς υποχρεωτικά σελφ τεστ και μάσκες μόνο σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο ίδιος ο καθηγητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο τονίζοντας ότι είναι υπέρ στη χρήση μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες.
Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κοροναϊό τόνισε ότι θα «πιάνουν» την Όμικρον 4-5, ενώ για την «Κένταυρος», αν επιβεβαιωθεί το σενάριο επικράτησής της, είπε οτι θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση.
- Διαβάστε επίσης: Ανησυχία για τη νέα υποπαραλλαγή «Κένταυρος» – Τι είπε η Παγώνη για τέταρτη δόση και μάσκες
Οι άνω των 60 να κάνουν την 4η δόση εμβολίου το ταχύτερο
Παρά ταύτα το εμβόλιο μας προσφέρει ουσιαστική προστασία απέναντι στην βαριά νόσηση και κατά συνέπεια ειδικά οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία αναμένονται τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Επίσης και μεταξύ άλλων, η κυρία Παγώνη είπε ότι η υποπαραλλαγή Κένταυρος αναμένεται να έρθει στη χώρα μας προς το τέλος Αυγούστου και τα κρούσματα θα αρχίζουν να εμφανίζονται μαζικά προς το τέλος Σεπτεμβρίου.
Η κ. Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε και στην Ευλογιά των Πιθήκων, τονίζοντας πως μόλις 48 περιστατικά έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας. Σε ότι αφορά τα 2.800 εμβόλια που έρχονται σήμερα στη χώρα μας, αυτά προορίζονται για τις ευπαθείς ομάδες, για όσους δηλαδή έχουν προσβληθεί από την νόσο κι έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι και την 4η μέρα μετά την νόσηση.
- Μεγάλη αγωνία στους Νάγκετς: Ο Γιόκιτς τραυματίστηκε και αποχώρησε κουτσαίνοντας (vid)
- Κρήτη: «Ελπίζουμε να είναι ζωντανός» – Τι λένε οι γονείς του 33χρονου γιατρού που έχει εξαφανιστεί
- Επέστρεψε ο Αντετοκούνμπο, κερδίζουν οι Μπακς: Δεύτερη συνεχόμενη νίκη κόντρα στους Χόρνετς (113-123)
- Νικορέστης Χανιωτάκης: «Ο Σμαραγδής μου έδωσε το δικαίωμα να επιλέξω εγώ ποιον ρόλο θα ήθελα να υποδυθώ»
- Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης θέλουν να ξαναγράψουν το διεθνές δίκαιο (sic!) – επί το ακροδεξιότερο…
- Σερβία: Άγριο επεισόδιο σε αγώνα kickboxing – Μπήκαν στο ρινγκ και επιτέθηκαν σε Έλληνα αθλητή
- Μαρόκο: Οι ημερομηνίες της ομάδας του Ελ Κααμπί στα νοκ-άουτ παιχνίδια του Κόπα Άφρικα
- Ακίνητα: Στα ύψη οι τιμές στα νεόδμητα διαμερίσματα στην Αθήνα – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 30.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/michael-chere-PV8dauzbvtA-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442